Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Wicca & Οι Μεγάλες Εορτές (Τα Σάμπατ)

H Wicca (Γουίκα) είναι μια φυσιολατρική θρησκεία βασισμένη σε απόψεις και τελετουργικά, τα οποία θεωρείται ότι έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία έθιμα. Η Wicca ισχυρίζεται ότι συνδέεται άμεσα με την αρχαία Κέλτικη παράδοση, η οποία θεωρείται πιο κοντά στη φύση σε σχέση με τον Χριστιανισμό και άλλες σύγχρονες Δυτικές θρησκείες...
Ωστόσο, είναι ίσως πιο σωστό να δει κανείς τους οπαδούς της Wicca ως ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια πίστη στη φύση και τα φυσικά φαινόμενα, παρά ως μέλη μιας θρησκείας. Διότι οι οπαδοί της Wicca δεν έχουν κανένα δόγμα στο οποίο να πρέπει να προσκολληθούν. Ούτε χτίζουν ναούς ή εκκλησίες για τη λατρεία. Εξασκούν τα τελετουργικά τους στην ύπαιθρο: σε πάρκα, κήπους, δάση, αυλές ή πλαγιές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Wicca: 
"Wicca" είναι η ονομασία μιας σύγχρονης νέο-Παγανιστικής θρησκείας, η οποία διαδόθηκε ευρέως χάρη στις προσπάθειες ενός Βρετανού συνταξιούχου δημοσίου υπαλλήλου ονόματι Gerald Gardner (τέλη του 1940). Τις τελευταίες δεκαετίες, η Wicca έχει διαδοθεί εν μέρει λόγω της δημοτικότητάς της ανάμεσα στις φεμινίστριες και όσους αναζητούν μια θρησκεία πιο γήινη και με θετικότερη στάση προς τη
γυναίκα. Όπως οι περισσότερες νέο-Παγανιστικές θρησκείες, η Wicca λατρεύει τη φύση ως ιερή αντλώντας μεγάλο μέρος της έμπνευσής της από τις μη-Χριστιανικές και προ-Χριστιανικές θρησκείες της Ευρώπης. Ο όρος «νέο-Παγανιστική» προέρχεται από τη Λατινική λέξη paganus, δηλαδή αυτός που ζει στην εξοχή, και πηγαίνει πίσω στην χρονική περίοδο πριν την εξάπλωση των σημερινών μονοθεϊστικών θρησκειών. Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι οι περισσότεροι οπαδοί της Wicca είναι νέο-Παγανιστές, ενώ όλοι οι Παγανιστές δεν είναι οπαδοί της Wicca.

Οι οπαδοί της Wicca εκτελούν έναν αριθμό τελετουργικών που σχετίζονται με φυσικά φαινόμενα όπως οι 4 εποχές, τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες. Τα σύμβολά τους βασίζονται στη σύνδεση της Φύσης με την ανθρώπινη ζωή. Για παράδειγμα, γιορτάζουν το καλοκαίρι με ένα έθιμο για τη γονιμότητα γνωστό ως Beltane. Αντί να προσεύχονται σε κάποιον αφύσικο θεό που είναι έξω από κάθε ανθρώπινο βίωμα, οι πιστοί της Wicca ασχολούνται περισσότερο με την αυτο-αφύπνισή τους και την αφύπνιση της σύνδεσής τους με τη φύση και τους θεούς της φύσης, αρσενικούς και θηλυκούς. Τα τελετουργικά τους φαίνεται πως είναι μεταφορές ψυχολογικών διαδικασιών. Τραγουδούν, χορεύουν, ψάλλουν. Καίνε κεριά και λιβάνι. Χρησιμοποιούν βότανα και φυλαχτά. Συχνά οι πιστοί της Wicca προτιμούν τα βότανα από τα παραδοσιακά φάρμακα. Στα ομαδικά τελετουργικά εκφράζουν τις επιθυμίες τους στην κοινότητα. Δεν κάνουν ξόρκια. Ζητάνε ευλογίες από το βορρά, το νότο, την ανατολή και τη δύση. Διαλογίζονται. Δεν μαγειρεύουν περίεργες δηλητηριώδεις σούπες μέσα σε καζάνια. Δεν πετάνε πάνω σε σκούπες. Δεν προσεύχονται για να πάθουν κακό οι εχθροί τους. Οι πιστοί της Wicca μπορούν να ονομαστούν πανθεϊστές διότι λατρεύουν τη φύση και τους θεούς/θεές της φύσης.

Ο όρος «Wicca» πιστεύεται ότι αποτελεί αρχαία εκδοχή της λέξης Witchcraft (Μαγεία) ή «Wise craft» (Τέχνη της Σοφίας) και ότι χρονολογείται από την εποχή των Αγγλοσαξώνων.

Η ρίζα της λέξης «wicca» προέρχεται από την παλαιότερη λέξη «wicce» που σήμαινε «σοφό». Η λέξη Wiccan ως ο πληθυντικός του witch (μάγισσα) χρησιμοποιείται στους 9ο & 12ο αιώνες.


 

Οι Μεγάλες Εορτές (Τα Σάμπατ)

Όπως κάθε θρησκεία, έτσι και το Wicca έχει τις δικές του μεγάλες ετήσιες εορτές. Το σύνολο αυτών των εορτών ονομάζεται «ο Τροχός του Έτους» όπου προσδιορίζει την φιλοσοφία ότι ο χρόνος είναι κυκλικός και όχι γραμμικός. Οι Γουικανοί εορτάζουν τον Κύκλο της Ζωής, τον Θάνατο και την Αναγέννηση, που εμφανίζεται στην Φύση αλλά και στον άνθρωπο.
 
Ιμπόλκ (αλλιώς: Κάντελμας ή Λούπερκους) – 2 Φεβρουαρίου
Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που προμηνύει την Άνοιξη. Η εορτή συμβολίζει την γέννηση αλλά και την μύηση. Είναι η εποχή που η Θεά γαλουχεί τον Νεογέννητο Θεό.
 
Οστάρα (αλλιώς: Έσθερ) - Εαρινή Ισημερία, πρώτη μέρα της Άνοιξης
Η εορτή συμβολίζει την ανάπτυξη και την διδασκαλία. Είναι η εποχή που η Φύση γεμίζει βλαστάρια και μπουμπούκια και ο Νεαρός Θεός μεγαλώνει και δυναμώνει.

Μπελτέϊν (αλλιώς: Ουαλμπούργκα ή Μπαλτίν) - Πρωτομαγιά
Η εορτή συμβολίζει την αγάπη και την γονιμότητα. Η Γη, η προσωποποίηση της Θεάς, είναι ώριμη, γόνιμη και ο Νεαρός Θεός τώρα ενηλικιώνεται και εκφράζει για πρώτη φορά τον έρωτά Του για Αυτήν.
Το Μπελτέϊν είναι ίσως η πιο αγαπημένη εορτή των Wicca και σίγουρα η πιο χαρμόσυνη. Εορτάζεται στην ύπαιθρο, με τραγούδια και χορούς για τον έρωτα, που κρατούν όλη μέρα, και λουλούδια μαζεύονται προς τιμήν του Θεού και της Θεάς, για να στολίσουν τα σπίτια, τα ιερά αλλά και τα ρούχα των πιστών.
 
Μεσοκαλόκαιρο– Θερινό Ηλιοστάσιο, η μεγαλύτερη μέρα του έτους
Η εορτή γίνεται προς τιμήν του Πατέρα που προσωποποιείται με τον Ήλιο. Τώρα βρίσκεται στο ζενίθ της δύναμής Του. Η Θεά τώρα προσφέρει απλόχερα τα δώρα Της και ξεκινά η εποχή του θερισμού. Εορτάζεται και πάλι στην ύπαιθρο, γύρω από φωτιές με χορούς και τραγούδια που εξυμνούν τα δώρα της Φύσης. Είναι επίσης η εορτή όπου γίνονται οι περισσότερες γαμήλιες τελετές.
 
Λάμας (αλλιώς: Λούγνασαντ) – 1 Αυγούστου
Η εορτή γίνεται για τον θερισμό και τιμά την Θεά ως Μητέρα και τον Θεό ως Πατέρα, και οι Δύο ως οι δότες της αφθονίας και της ευημερίας.
 
Μάμπον– Φθινοπωρινή Ισημερία
Εορτάζεται ο θερισμός της άμπελου και των μήλων, καθώς και η δημιουργία του κρασιού. Μια πολύ εύθυμη εορτή όπου -φυσικά- το κρασί ρέει άφθονο. Σε αυτήν την εορτή, οι Ελληνιστές Wicca τιμούν και τον Θεό Διόνυσο.
 
Σαμάϊν (αλλιώς: Σαμέϊν ή Μάρτινμας ή Χάλλοουμας ή Εορτή των Σκιών) – 31 Οκτωβρίου
Ξεκινά με την δύση του Ηλίου. Με την εορτή αυτή αποχαιρετάται ο Θεός, γνωρίζοντας όμως πως θα ξαναγεννηθεί από την Θεά και θα ολοκληρώσει τον Κύκλο της Ζωής. Ο εορτασμός δεν έχει τίποτα το πένθιμο, μα διαχέεται από σεβασμό και δέος. Τώρα, μαζί με τον Θεό, τιμούνται όλοι όσοι φύγανε πριν από εμάς και ταυτόχρονα είναι μια εορτή για να συνειδητοποιήσουμε τον Αιώνιο Κύκλο της Ζωής.
 
Γιούλε (αλλιώς: Γιουλετίντε ή Αρθάν) – Χειμερινό Ηλιοστάσιο η μεγαλύτερη νύχτα του έτους
Εορτάζεται η σύλληψη του Θεού και είναι ένα καλωσόρισμα σε Αυτόν. Η μεγαλύτερη νύχτα, δηλαδή το μεγαλύτερο σκοτάδι του έτους, συμβολίζει την μήτρα της Μητέρας μέσα στην οποία τώρα βρίσκεται ο Θεός. Είναι μια από τις σπουδαιότερες εορτές των Wicca, διότι με αυτήν ολοκληρώνεται ο Τροχός του Έτους και ο Κύκλος της Ζωής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκδήλωση για τον Τανάγρα...

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον Πατέρα της παραψυχολογίας στην Ελλάδα Άγγελο Τανάγρα, όπου οι ομιλητές ανέλυσαν πράγματα για τη ζω...