Ο αρχαιολόγος Robert Mason έδωσε ομιλία στο Σημιτικό Μουσείο σχετικά με την ανακάλυψη μυστήριων βραχώδων σχηματισμών κοντά στο μοναστήρι της Συρίας Deir Musa (παραπάνω εικόνα), και την ανάγκη για περαιτέρω εξερεύνηση.
Το εύρημα βρέθηκε κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού το 2009 και είναι πρόθυμς να επιστρέψει και να ερευνήσει περαιτέρω τηντοποθεσία. Εντούτοις, υποστηρίζει ότι τοπικές διαμάχες κάνουν σχεδόν αδύνατη την έκβαση αυτού του ταξιδιού. '' Είναι κάτι το οποίο χρειάζεται αρκετή εργασία και δεν γνωρίζω εάν θα συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο''. Το ίδιο το μοναστήρι, που επίσης ονομάζεται το μοναστήρι του Αγίου Μωυσή του Αβυσσιναίου, κτίστηκε στα τέλη του 4ου και αρχές του 5ου αιώνα, όπως είπε, περιέχει αρκετές νωπογραφίες από τον 11ο και 12ο αιώνα το οποίο απεικονίζει αγίους των χριστιανών και την Ημέρα της Κρίσης. Όπως εξήγησε στο κοινό στο Χάρβαντ το οποίο πιστεύει ότι αρχικά ήταν Ρωμαϊκό παρατηρητήριο, που καταστράφηκε εν μέρει από σεισμό και επανακατασκευάστηκε. Βέβαια, το αίνιγμα της ερήμου είναι πιο αρχαίο. Κομμάτια εργαλείων που ανακάλυψε ο Mason σε κοντινή τοποθεσία αποδεικνύουν ότι το μυστήριο της ερήμου είναι πολύ πιο παλαιό από το μοναστήρι. Πιθανότατα χρονολογείται στην Νεολιθική Περίοδο ή στην αρχική Περίοδο του Χαλκού, 6.000 με 10.000 έτη πριν, γράφει η Gazette. Η αρχαιότερη πυραμίδα της Αιγύπτου, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζα, κατασκευάστηκε περίπου 4.500 χρόνια πριν. O Mason επίσης πρόσεξε πέτρινους σχηματισμούς που έμοιαζαν με κοράλια που τους αποκάλεσε '' χαρταετούς της ερήμου'' οι οποίοι θα είχαν πιθανότατα χρησιμοποιηθεί ως παγίδες για γαζέλες και άλλα ζώα. Η έρημο γύρω από το μοναστήρι είναι μετά βίας ένα κατάφυτο βοσκοτόπι ''πολύ γραφικό, εάν προτιμάτε τους βράχους'', αναφέρει ο Mason-αλλά πιθανότατα υπήρχε περισσότερο πράσινο εκατομμύρια χρόνια πριν, εξηγεί ο αρχαιολόγος.
Όπως ο Ιντιάνα Τζόουνς που εξερευνούσε τα μουσεία της Ιταλίας στην '' Τελευταία Σταυροφορία'', ο Mason ελπίζει να επιστρέψει στο μοναστήρι για να κάνει ανασκαφές κάτω από την Αγία Τράπεζα- πιστεύει ότι θα βρει μια είσοδο για τα υπόγεια μνημεία που είναι εκεί. Τέλος, ελπίζει να επιστρέψει στους περίεργους βραχώδεις σχηματισμούς που βρήκε στην έρημο, τους οποίους αποκάλεσε το ''Στοουνχετζ της Συρίας''.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου