Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Κεραυνοί, ήλιος και γη, επισήμως... θεότητες!

Ο δρυϊδισμός, το κέλτικο θρησκευτικό, παγανιστικό δόγμα που τιμά τη Φύση και τα φαινόμενα ως θεότητες, αναγνωρίστηκε στη Βρετανία ως θρήσκευμα, ανακοίνωσε η επιτροπή Φιλανθρωπικών Οργανώσεων.
Η Επιτροπή στην απόφασή της εκτιμά ότι «το Δίκτυο Δρυϊδών ιδρύθηκε επί τη βάσει αποκλειστικώς των αγαθοεργών σκοπών υπέρ της προώθησης της θρησκείας και εντός του πλαισίου του γενικού συμφέροντος». Με αυτή την απόφαση το Δίκτυο μπορεί εφεξής να χαίρει προνομιακού φορολογικού καθεστώτος.

Ο Δρυϊδισμός διδάσκει την αρμονία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη Φύση. Τιμά ως θεότητες φυσικά φαινόμενα όπως ο κεραυνός, η βροχή κτλ, αναγνωρίζει ως ζωντανές οντότητες τη Γη, τον Ήλιο και όλους τους πλανήτες, καθώς και λατρεύει τα πνεύματα που κατοικούν στα βουνά, στα ποτάμια, στα δάση κτλ…

Παρόλα αυτά η αναγνώρισή του ως «θρησκεία» στη Μ. Βρετανία συναντά την αντίδραση ορισμένων πιστών, που προτιμούν τον όρο «πνευματικότητα».

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη του Γιώργου Ιωαννίδη στο Σωτήρη Μπαρσάκη


Αγαπητέ κύριε Ιωαννίδη σας ευχαριστούμε που διαθέσατε το χρόνο σας για να μας παραχωρήσετε αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Εγώ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας!

Καταρχάς θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για τη ζωή σας;

Την ζωή μου; Χμ… δεν είμαι από εκείνους τους τύπους που η ζωή τους θα μπορούσε να γίνει τηλεοπτικό σίριαλ ή μια κάποια πικάντικη βιογραφία. Εν συντομία πάντως…
Γεννήθηκα στο Σιδηρόκαστρο Σερρών το 77 αλλά ολοκλήρωσα τις σπουδές στην ψυχολογία στην Θεσσαλονίκη (North College) και αργότερα βρέθηκα στο Λονδίνο να σπουδάζω ψυχανάλυση (Middlesex University).Έπειτα, επέστρεψα στην Ελλάδα, και εργάστηκα αρχικά σαν ψυχοθεραπευτής αλλά με κέρδισε η μεγάλη μου αγάπη, τα βιβλία. Ξεκινώντας λοιπόν αρχικά σαν αρθρογράφος στο περιοδικό Άβατον, έγινα σχετικά σύντομα στενός συνεργάτης των εκδόσεων Αρχέτυπο όπου και μου προσφέρθηκε η θέση της αρχισυνταξίας του περιοδικού mystery στο οποίο έχω την χαρά και την τιμή να εργάζομαι (μαζί με μια εξαίρετη ομάδα ανθρώπων) από το 2003 μέχρι σήμερα.Πέρα από αυτά, είμαι (από την αυγή της ύπαρξης της) μέλος της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού (www.metafysiko.gr) ίσως του μεγαλύτερου ερευνητικού ιστοχώρου για το παράξενο στην Ελλάδα σήμερα.Και πέρα από όλα αυτά, λατρεύω τα βιβλία, τις γάτες, τις καλές συζητήσεις, τον αποκρυφισμό και την τέχνη σε όλες σχεδόν τις μορφές της.



Πότε αρχίσατε να ασχολείστε με το ανεξήγητο; Και τι σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτό;

Από την πρώιμη εφηβική ηλικία! Είχα πάρει θυμάμαι μια σειρά βιβλίων που υπερασπίζονταν την θεωρία των Αρχαίων Αστροναυτών, και κυριολεκτικά τα είχα στραγγίξει για γνώση.Όσον αφορά το γιατί… από μικρός ένιωθα πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, πως κρύβει κάτι μέσα του, κάτι άλλο και ίσως ανώτερο. Θέλοντας λοιπόν να καταλάβω την ανθρώπινη φύση άρχισα να ρωτάω για τα πάντα, συνήθεια που με οδήγησε στην ψυχολογία και στον υπαρξισμό.Και κάπου εκεί, σε μια από τις φιλοσοφικές γωνιές της διανόησης συνάντησα την παραδοξολογία με τις εναλλακτικές της ερωτήσεις. Κάπως έτσι λοιπόν ασχολήθηκα πιο εντατικά (και σήμερα επαγγελματικά) με το παράξενο – ως μια μέθοδο κατανόησης του κόσμου, και ως κομμάτι αναζήτησης στο μεγαλύτερο μονοπάτι της αυτογνωσίας που όλοι μας (αλλά ο καθένας με τον τρόπο του) βαδίζουμε.



Συναντάτε αντιδράσεις στον τομέα που ερευνάτε;

Ναι εντάξει, υπάρχουν πάντα κάποιοι που χλευάζουν το άγνωστο, αλλά αυτό οφείλετε στην ημιμάθεια παρά σε κάποια αυθεντική φοβία ή απέχθεια. Βλέπεις, όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως έχουμε υπαρξιακές ανησυχίες. Απλά δεν έχουμε μάθει όλοι να σκεφτόμαστε ελεύθερα. Διότι ο ελεύθερος άνθρωπος επιδιώκει να μάθει. Και το σύμπαν του παραδόξου μπορεί να μας διδάξει πολλά.Χαίρομαι λοιπόν ιδιαιτέρως όταν βλέπω πως όλα εκείνα τα θέματα «ταμπού» αντιμετωπίζονται σήμερα με απόλυτη σοβαρότητα, τουλάχιστον σε διεθνές επίπεδο. 



Χαίρομαι πραγματικά που σοβαροί επιστήμονες μελετούν στα εργαστήρια τους το ζήτημα των στοιχειωμάτων, που αξιόλογοι ακαδημαϊκοί πραγματοποιούν συνέδρια για τα UFOs και που εξαίρετοι φυσικοί ασχολούνται ενεργά με την Παραψυχολογία.Λυπάμαι μονάχα που στην χώρα μας όλο αυτό το κύμα ενθουσιασμού δεν έχει φτάσει ακόμη. Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού το διαφορετικό ταυτίζεται με το γραφικό. Πιστεύω όμως στις νέες γενιές, γιατί αυτές μεγαλώνουν με άλλα ερεθίσματα και ως έτσι θα τολμήσουν αυτό που οι πατεράδες μας απέφευγαν.




Είχατε ή έχετε κάποιες ανεξήγητες εμπειρίες;

Δυστυχώς δεν είχα τόσες όσες θα ήθελα, αλλά ευελπιστώ πως θα έχω περισσότερες από όσες επιθυμώ.



Είδαμε ότι βγήκε μία καινούρια σειρά (τύπου x-files) πιστεύετε ότι κρύβει κάποια μηνύματα;

Υποθέτω πως αναφέρεσαι στο Fringe. Για το θέμα αυτό έχουμε δημοσιεύσει ένα εξαίρετο άρθρο από τον καλό μου φίλο και στενό συνεργάτη Νικόλαο Κουμαρτζή στο τεύχος 60 (Απρίλιος 2010).Αν τώρα στην ερώτηση σου κρύβεται μια συνομοσιολογική περιέργεια, σου εγγυώμαι πως όχι, το Fringe δεν κρύβει κάτι τέτοιο!Πρόκειται για μια τηλεοπτική σειρά ναι μεν εξαιρετικά πετυχημένη, αλλά χτισμένη πάνω σε κάποιες περπατημένες συνταγές που από την πείρα του το Χόλυγουντ γνωρίζει πως πουλάνε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ενώ τα πρώτα επεισόδια ήταν εξαιρετικά τολμηρά, το κλίμα άλλαξε και τώρα στο δεύτερο season το στοιχείο της επιστημονικής ανάλυσης μειώθηκε για να αυξηθεί το μελόδραμα!Παρόλ’ αυτά, το Fringe μπορεί να προσφέρει κάτι σ’ αυτόν που θέλει να ψάξει. Άλλωστε σαν καλό sci-fi μένει πιστό στην λογική του what if. Και μόνο γι’ αυτό, αξίζει την προσοχή μας…

Αν πάντως ζητάς κάτι περισσότερο «ψαγμένο» θα σου αντιπρότεινα το Caprica…



Ποια είναι η σχέση σας με το θεό;

Με ποιον από όλους; Πιστεύω πως οι ατελείωτοι κατάλογοι των θεών του πλανήτη μας είναι προσωποιημένα στοιχεία της ανθρώπινης ψυχολογίας και των φυσικών δυνάμεων. Δεν τους αναγνωρίζω δηλαδή κάποια οντολογική υπόσταση.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν πλάσματα ανώτερα από εμάς. Ανώτερος είναι και ο άνθρωπος για τα μυρμήγκια. Μπορούν όμως τα μυρμήγκια να καταλάβουν τον άνθρωπο; Μπορούν να τον λατρέψουν; Έχει άραγε νόημα μια τέτοια λατρεία; Αυτό με το οποίο έχω σχέση –ή που προσπαθώ να έχω σχέση– είναι το θείο. Και μπορεί ο τρόπος μου να είναι υποκειμενικός, αλλά πιστεύω πως αυτό είναι αντικειμενικό, δηλαδή μια κοινή πραγματικότητα για όλους.


Τι είναι το θείο; Αυτό είναι κάτι δύσκολο για να ειπωθεί σε λίγες κουβέντες. Είμαι σίγουρος όμως πως μέσα στον καθένα μας υπάρχει κάτι που μας συνδέει με αυτή την πάγια υπερβατική κατάσταση. Πες το Σπινθήρα, Μυστικό Ήλιο, Εσωτερικό Δράκο… σημασία δεν έχουν τόσο τα ονόματα όσο το να ανακαλύψουμε αυτό το κέντρο – είναι αυτό που μας συνδέει με το Κοσμικό Συνεχές, και η αναζήτηση του είναι ότι πιο σημαντικό οφείλει να κάνει ένας άνθρωπος για τον εαυτό του.



Τι πιστεύετε για το Σατανισμό;

Ο Σατανισμός είναι ένα περίεργο θέμα που τραβάει την προσοχή μας περισσότερο γιατί προκαλεί ή/και γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει τι είναι, παρά γι’ αυτό που είναι πραγματικά. Έχω γράψει και δημοσιεύσει πάρα πολλά για το εν λόγω θέμα, και νομίζω πως είναι κρίμα να κουράσω τους αναγνώστες μας με επαναλήψεις.

Όποιος όμως ενδιαφέρετε πραγματικά για το ζήτημα, μπορεί να βρει εδώ (http://apopheneia.blogspot.com/2010/02/blog-post_20.html) ορισμένες βασικές πληροφορίες.



Τι είναι ακριβώς ο Κθούλου;

Α ναι! Να ένα υπέροχο ερώτημα… ο Κθούλου είναι γέννημα της φαντασίας του Χ. Φ. Λάβκραφτ. Φυσικά και δεν υπάρχει. Ως έννοια και ως σύμβολο όμως υφίσταται και ακολουθεί τον άνθρωπο από την αρχή της ιστορίας του.

Συνοπτικά, το μόνο που μπορώ να σου πω είναι πως ο Μέγας Κθούλου είναι ο Φύλακας του Ύπνου και ο Κύριος των Ονείρων. Αν θέλεις να καταλάβεις όμως τι ακριβώς σημαίνει αυτό, τότε θα πρέπει να αφιερώσουμε ένα ξεχωριστό διάλογο ή ποιο εύκολα, να διαβάσεις το τελευταίο μου βιβλίο, Necronomicon που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο.



Πιστεύετε στις δεισιδαιμονίες για το 2012;

Όχι! Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν θα συμβεί τίποτα εκείνο τον Δεκέμβρη. Μην ξεχνάς άλλωστε το φαινόμενο της αυθυποβολής. Εκατομμύρια άνθρωποι εδώ και χρόνια ακούν καθημερινά πως κάτι είναι να συμβεί εκείνη την περίοδο. Ασφαλώς κάποιοι θα έχουν ήδη πιστέψει πως είναι μέρος της προφητείας, και θα πράξουν ανάλογα… ότι και αν σημαίνει αυτό.


Όμως εσύ και οι αναγνώστες μας, δεν πρέπει να δούνε το 2012 ως το σημείο μηδέν για τον πολιτισμό μας, αλλά σαν μια ευκαιρία για μια νέα αρχή!

Και λέγοντας αυτό δεν εννοώ πως τον Ιανουάριο του 2013 ο κόσμος όλος θα είναι αρμονικός και γαλήνιος – όμως για να αλλάξει ο κόσμος πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι! Αν καταφέρουμε αυτό στις ζωές μας, τότε εκπληρώνουμε κάτι πολύ περισσότερο από μια προφητεία.



Τι γίνεται με την ομάδα Ε υπάρχουν ή είναι απλός ένας μύθος;

Έχω συναντηθεί με πολλά άτομα κατά καιρούς που έχουν υποστηρίξει πως ανήκουν ή συνεργάστηκαν με κάποιο τρόπο με τους Ε. Η ίδια η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας μας όμως, αποδεικνύει περίτρανα πως δεν υπάρχει καμία τέτοια λυτρωτική ομάδα.

Πρόκειται για έναν μύθο όπως το είπες, που στηρίζεται στην ανάγκη μας για σωτήρες. Το θέμα είναι καθαρά κοινωνιολογικό και υπάρχουν πιο ειδικοί από εμένα για να το αναπτύξουν. Αυτό που θέλω να σημειώσω μονάχα, είναι πως όταν τον Ιανουάριο του 2009, στο περιοδικό μας αποκαλύψαμε πως ξεκίνησε όλοι αυτή η ιστορία, οι περισσότεροι αναγνώστες μας αγνόησαν! Προτίμησαν την ελπίδα που πρόσφεραν με τα υπονοούμενα τους οι διάφοροι… Σήμερα όμως, τα ίδια τα γεγονότα μας επιβεβαιώνουν!

 H Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία οι άνθρωποι δεν είναι και τόσο ανοικτόμυαλοι εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. Δηλαδή αν τους πεις είδα ένα U.F.O. ή ένα φάντασμα θα σου πουν πάλι ταινία είδες; Πιστεύετε ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει η νοοτροπία αυτή;

Ασφαλώς! Η στάση μιας κοινωνίας αλλάζει όταν αλλάζουν και οι άνθρωποι της. Ήδη οι νέες γενιές μεγαλώνουν σε περιβάλλον ελεύθερης σκέψης και έκφρασης.

Από την άλλη, η επιστήμη καθημερινά αποδεικνύει πως το σύμπαν μας είναι πολύ πιο παράξενο από όσα είχαν φανταστεί οι λογοτέχνες του παράξενου τις περασμένες δεκαετίες. Γιατί λοιπόν να συνεχίζουμε να μένουμε στην κληρονομημένη γνώση και συμπεριφορά όταν μπροστά μας ανοίγετε ένας κόσμος απίστευτων πιθανοτήτων;

Ασφαλώς λοιπόν και θα αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα. Είναι απλά θέμα χρόνου.



Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα συνέντευξη θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του strange files?

Να αμφιβάλετε για όλα και συνάμα να είστε πάντα δεκτικοί σε διαφορετικά μοντέλα αντίληψης και σκέψης. Κανένας άλλωστε δεν κατέχει την απόλυτη γνώση, απλά ο καθένας αντικρίζει από την δική του γωνία το Μεγάλο Μυστήριο που είναι η ζωή.




Who is Who



Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ είναι ψυχολόγος-συγγραφέας και αρχισυντάκτης του περιοδικού mystery. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον προσωπικό του ιστοχώρο www.necronomicongnosis.gr



διαβάστε εδώ http://strange-files.net/new/?p=245  και τη συνέντευξη του Γιώργου Ιωαννίδη στο συνδιαχειρηστή του strange files Παναγιώτη Κάρδαρη.

Συνέντευξη του Γιώργου Ιωαννίδη (Ψυχολόγος-Ερευνητής)

Αγαπητέ κύριε Ιωαννίδη σας ευχαριστούμε που διαθέσατε το χρόνο σας για να μας παραχωρήσετε αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
Εγώ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας!
Καταρχάς θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για τη ζωή σας;
Την ζωή μου; Χμ… δεν είμαι από εκείνους τους τύπους που η ζωή τους θα μπορούσε να γίνει τηλεοπτικό σίριαλ ή μια κάποια πικάντικη βιογραφία. Εν συντομία πάντως…

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Schema Hamphorasch, Το Μυστήριο των 72 Ονομάτων Του Θεού



SCHEMA HAMPHORASCH“Όλη η επιστήμη βρίσκεται σε μία λέξη και όλη η δύναμη σε ένα Όνομα, η Κατανόηση αυτ ού του ονόματος είναι η επιστήμη του Σολομώντα και η Σοφία του Αβράαμ” 

Ελιφάς Λεβί. Από τα πολύ αρχαία Χρόνια στους σημιτικούς λαούς και ιδιαίτερα στους Ιουδαίους μετά την Βαβυλωνιακή αιχμαλωσία, υπήρχε η πεποίθηση ότι γνώση και η κατανόηση από κάποιον του ονόματος ενός υποκειμένου του δίνει απεριόριστη εξουσία πάνω του. Αυτή η ισχυρή πίστη σκιαγραφείται ήδη από το πρώτο βιβλίο της εβραικής πεντατεύχου, την Γένεση,της οποίας η περίοδος σύνταξης τοποθετείται περίπου...



την περίοδο που ακολούθησε την Βαβυλωνιακή αιχμαλωσία, συνέπεια της οποίας υπήρξε το γεγονός της αφομοίωσης μεγάλου μέρους της Θεοφιλοσοφίας του Βαβυλωνιακού Ιερατείου. Στο Βιβλίο της Γενέσεως λοιπόν, περιγράφεται η ονοματοδοσία κάθε βιολογικής ζωής στον πλανήτη, από τον πρωτόπλαστο Αδάμ, ως Θεϊκή παραχώρηση της εξουσίας της χλωρίδας και της πανίδας της Γης. Αυτή η θεολογική πίστη πέρασε όπως ήταν φυσικό τόσο στον πρώιμο Ιουδαϊκό Μυστικισμό, την γνωστή Μέρκαμπα όσο και στον ύστερο που πήρε της ονομασία Καμπάλα που σημαίνει παράδοση, προφορική Διδασκαλία. Εξάλλου από αυτήν την πεποίθηση πηγάζει και η ιδέα ότι ο Θεός έχει ένα όνομα το οποίο όμως είναι ανεξιχνίαστο και ανεκλάλητο, πολλοί μάλιστα το προσωποποίησαν στα εβραϊκά γράμματα Γιοντ-Χε-Βαβ-Χε, το λεγόμενο “ Ιερόν Τετραγράμματον”. Ήταν μάλιστα τόσο ισχυρή η ιδέα της εξουσίας του Ονόματος που έλεγαν ότι το Τετραγράμματο είναι απρόφερτο  διότι αν προφερθεί θα καταστραφεί ολόκληρος ο κόσμος! αυτός φυσικά δεν είναι παρά ένας μύθος, που ενισχύει την παραπάνω θεολογική βάση. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιοντ-Χε-Βαβ-Χε ήταν Θεός βαβυλωνιακής και Σουμεριακής προέλευσης, φέρεται μάλιστα να έχει σύζυγο την Θεά Ασεράχ, η οποία σημειωτέον έχαιρε μεγάλης εκτίμησης,  τόσο από τους εβραίους όσο και από τους καναϊτες και μάλλον αντλούσε της προέλευσή της από την Βαβυλώνα, την Σουμερία και ίσως την Αίγυπτο. Κάποιοι μελετητές μάλιστα την ταυτίζουν με την θεά Αστάρτη. Η λατρεία της Ασεράχ  παρήκμασε και εκφυλίστηκε λίγο πριν την εξάπλωση του Χριστιανισμού. Ο Ιουδαικός μυστικισμός, γνωστός και ως μυστικισμός της Μέρκαμπα, που σημαίνει όχημα, καθώς και ο μετέπειτα καβαλιστικός αποκρυφισμός, υιοθέτησαν το όνομα του Γιαχβέ ώστε να περιγράψουν την ανώτερη Συμπαντική Θεότητα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερο ρεύμα το οποίο είχε να κάνει με την θεολογία και τις ιδιότητες του Θεικού ονόματος.




Μέσα λοιπόν από μία πολύπλοκη διαδικασία που έχει να κάνει με την σύζευξη της καβαλιστικής αριθμοσοφίας και της πυθαγόρειας τετρακτύος φθάσαμε σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Συχεμ-μι-φοράς ή πιο απλά η επιστήμη της διαίρεσης του Ονόματος. Οι Καβαλιστές είδαν ότι τοποθετώντας τα τέσσερα γράμματα του Ανεκλάλητου ονόματος στην τετρακτύ του Πυθαγόρα η αριθμητική τους αξία δίνει το 72.

Αυτό γίνεται με τον εξής τρόπο:
Γιοντ= 10
Γιόντ Χε=15
Γιοντ Χε Βαβ = 21
Γιοντ-Χε-Βαβ-Χε=26


Άρα 10+15+21+26=72

Αυτόν λοιπόν τον αριθμό τον θεώρησαν ως το Θεμελιώδες κλειδί της προφοράς του ονόματος, το οποίο με αυτόν τον τρόπο διαιρέθηκε σε 72 θεϊκά ονόματα δύναμης.

Όμως από που προκύπτουν οι προφορές των 72 αυτών ονομάτων; Και εδώ οι Καβαλιστές βρήκαν την λύση! Από την μελέτη των Ιερών Κειμένων είδαν ότι υπήρχε ένα κεφάλαιο στην Βίβλο και συγκεκριμένα το κεφάλαιο 14 της Γενέσεως, του οποίου τα εβραϊκά γράμματα τριών συγκεκριμένων στίχων ,των 19 έως και 21, δίνουν άθροισμα Εβδομήντα δύο. Έτσι με καβαλιστικές αριθμολογικές τεχνικές και μία οφειδοειδή κατάταξη αυτών των στίχων εξήγαγαν 72 τριγράμματα ονόματα, τα οποία αποτελούν και την διαίρεση του Αρχικού Τετραγράμματου.

Όμως η διαδικασία δεν σταμάτα εδώ, προκειμένου λοιπόν να εξαχθούν και τα ονόματα των 72 Αρχαγγέλων του Συχέμ-μι-φοράς, οι οποίοι κατά κάποιους είναι οι εξωτερικοί αντιπρόσωποι της θείας ουσίας, προστέθηκαν στα τριγράμματα ονόματα εναλλάξ δύο καταλήξεις, η κατάληξη -έλ η οποία δηλώνει άγγελο κρίσης και την κατάληξη -ιάχ για να υποδηλώσει τους αγγέλους του ελέους. Αυτοί τώρα οι Άγγελοι μαζί με τα αντίστοιχα ονόματα συνδέονται με τους δεκανούς του ζωδιακού κύκλου, ο οποίος έχει 72 πεντανούς, δύο πεντανοί σχηματίζουν ένα δεκανό και τρείς δεκανοί αντιστοιχούν σε ένα από τα 12 ζώδια. Κάθε πεντανός καταλαμβάνει 5 μοίρες του ζωδιακού κύκλου άρα κάθε ζώδιο καταλαμβάνει 30 μοίρες του ζωδιακού κύκλου.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι καθένα από τα 72 ονόματα και κάθε άγγελος να εξουσιάζει μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή του ετήσιου κύκλου τουλάχιστον σε ότι αφορά το δικό μας συγκεκριμένο Γαλαξιακό σύστημα. Στο ίδιο σύστημα του διηρημένου ονόματος όμως οι πρακτικοί του καβαλιστικού μυστικισμού τοποθετούν και 72 Δαίμονες που είναι γνωστοί ως οι Δαίμονες της Γητειάς( Goetia ).




Οι Γοητικοί Διάβολοι λοιπόν συνδέονται ανά ζεύγος , ένας για την μέρα και ένας για την νύχτα με τους 36 δεκανούς άρα αντιστοιχεί ένας σε κάθε πεντανό του ζωδιακού. Έτσι κατά τις διδασκαλίες των Καβαλιστών Ραβίνων δημιουργείται μία εξέχουσα ισορροπία, αφού οι δημιουργείται ένα παγκόσμιο ενεργειακό κύκλωμα, κυριολεκτικά Θεϊκών διαστάσεων, όπου τα 72 ονόματα δύναμης του θεού φορτίζουν τους 72 φωτεινούς αγγέλους, οι οποίοι είναι κυβερνήτες του κοσμικού χρόνου και παράλληλα βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τους δαίμονες εμποδίζοντας την ανισορροπία, είτε της μίας, είτε της άλλης πλευράς να εκδηλωθεί στον Κόσμο. Παρότι η αξιοπιστία των καβαλιστικών εφευρέσεων αμφισβητείται έντονα στις μέρες μας, κανείς σοβαρός μελετητής της ιστορίας τόσο του μυστικισμού όσο και του αποκρυφισμού, δεν μπορεί να αρνηθεί την οργάνωση και την κατανόηση των Συμπαντικών αντιθετικών ιδεών, που αυτή προσέφερε στο σύγχρονο αλλά και παλαιότερο εσωτερισμό.







SCHEMA HAMPHORASCH-Το Μυστήριο των 72 Ονομάτων Του Θεού

SCHEMA HAMPHORASCH

“Όλη η επιστήμη βρίσκεται σε μία λέξη και όλη η δύναμη σε ένα Όνομα, η Κατανόηση αυτού του ονόματος είναι η επιστήμη του Σολομώντα και η Σοφία του Αβράαμ” 
Ελιφάς Λεβί.

Από τα πολύ αρχαία Χρόνια στους σημιτικούς λαούς και ιδιαίτερα στους Ιουδαίους μετά την Βαβυλωνιακή αιχμαλωσία, υπήρχε η πεποίθηση ότι γνώση και η κατανόηση από κάποιον του ονόματος ενός υποκειμένου του δίνει απεριόριστη εξουσία πάνω του. Αυτή η ισχυρή πίστη σκιαγραφείται ήδη από το πρώτο βιβλίο της εβραικής πεντατεύχου, την Γένεση,της οποίας η περίοδος σύνταξης τοποθετείται περίπου...

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ένα Δωμάτιο Μέσα σ' ένα Δωμάτιο


Βρίσκομαι σε ένα δωμάτιο με πολλές πόρτες και καθόλου παράθυρα. Ανοίγω μια πόρτα (οποιαδήποτε πόρτα, δεν έχει σημασία ποια) και βλέπω ένα μακρύ διάδρομο με... πολλές πόρτες. Χαμογελώ με νόημα και περπατώ ψύχραιμα προς μια νέα πόρτα. Γυρίζω το πόμολο και εισέρχομαι...Μου αρέσει να κοιτώ πράγματα τα οποία είναι μέσα σε πράγματα. Όλα βέβαια, εξαρτώνται από την επιλογή του μέσου: ένας πίνακας ζωγραφικής μέσα σ' έναν πίνακα ζωγραφικής, μια ταινία μέσα σε μια ταινία, μια ιστορία μέσα σε μια ιστορία, ένα όνειρο μέσα σ' ένα όνειρο. Όταν βλέπω κάτι μέσα σε κάτι άλλο, αμέσως μου δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι έχει ενέργεια μέσα του, ως εάν να είναι ζωντανό.



“Εγώ όμως αγαπούσα το Νάρκισσο, γιατί όταν ξαπλωνόταν στην όχθη μου και με κοίταζε, καθρέφτιζε στον καθρέφτη των ματιών του τη δική μου ομορφιά.” ~ Oscar Wilde


Αν έβαφα την χαίτη ενός λιονταριού μπλε και το παρουσίαζα αυτό ως τέχνη, τί θα γινόταν; Οργανισμοί προστασίας ζώων (και η συνείδησή μου) θα με κατηγορούσαν για βάναυση μεταχείρηση ζώων (και κακογουστιά). Και θα είχαν δίκιο. Όμως, αν ένας χαρακτήρας σε μια ιστορία βάψει τη χαίτη ενός λιονταριού μπλε, τότε αυτός είναι που θα κατηγορηθεί για αυτή την εξευτελιστικά διάφανη πράξη. Ξαφνικά, ο χαρακτήρας ζωντανεύει και δέχεται κατηγορίες! Ξεχνούμε ότι είναι δημιούργημα της φαντασίας κάποιου άλλου. (Βλέποντας ένα δάσος στη τηλεόραση δεν σημαίνει ότι έχουμε επισκεφθεί εκείνο το δάσος. Κοιτώντας μια καρέκλα ως μια διεργασία – σχεδιασμός, κόψιμο ξύλου, συναρμολόγηση κομματιών, μεταφορά σε αποθήκες, κλπ – δεν κάνει τη καρέκλα ένα “φυσικό προαίσθημα αληθινότητας”. Ο χάρτης δεν είναι η περιοχή ούτε το μενού είναι το γεύμα. Ο τρόπος με τον οποίο εστιάζουμε την προσοχή μας σε κάτι που έχει ψεύτικη ενέργεια είναι ένα θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σε μελλοντική συζήτηση.)

Τα καλύτερα ψέματα είναι εκείνα που λέγονται με αυτή τη μέθοδο ως δύο αντεστραμμένες, μέσα-έξω δηλώσεις: Φαντάσου ότι σου δείχνω δύο φωτογραφίες, μία 'ΠΡΙΝ' και μία 'ΜΕΤΑ'. Η φωτογραφία 'ΠΡΙΝ' δείχνει μια χονδρή κυρία με μια ελιά στη μύτη. Η φωτογραφία 'ΜΕΤΑ' δείχνει μια πανέμορφη γυναίκα με μαργαριταρένιο χαμόγελο. Μερικοί ίσως πιστέψουν ότι έιναι η ίδια γυναίκα και στις δύο φωτογραφίες και ότι κάπως, κάπου, έχασε βάρος και αφαίρεσε την ελιά από τη μύτη της. Από την άλλη, η πλειοψηφία των ανθρώπων θα νομίζει και θα πιστεύει ότι η κάθε φωτογραφία δείχνει δύο εντελώς διαφορετικές γυναίκες. Όμως, τί κι αν αντέστρεφα την εκτέλεση; Ας μου επιτραπεί να εξηγήσω.

Βγάζω τη φωτογραφία μιας πανέμορφης γυναίκα με μαργαριταρένιο χαμόγελο και τη σημειώνω ως 'ΠΡΙΝ'. Μετά, η πανέμορφη γυναίκα χρησιμοποιεί προσθετική ενσωμάτωση καθώς και μια ζαρωμένη σταφίδα, και αμφιέζεται σαν μια χονδρή κυρία με μια ελία στη μύτη της. Την βγάζω φωτογραφία και τη σημειώνω ως 'ΜΕΤΑ'.

Το πρώτο 'ΠΡΙΝ' – 'ΜΕΤΑ' παράδειγμα ήταν ένα ψέμα, παρουσιασμένο σαν κάτι που δείχνει την αλήθεια. Ένα ψέμα μέσα σε κάλπικη αλήθεια οδηγεί στο πουθενά. Το δεύτερο παράδειγμα, ήταν ένα ψέμα (μια πανέμορφη γυναίκα με μαργαριταρένιο χαμόγελο, σαν κάτι από το παρελθόν το οποίο τώρα δεν υφίσταται – πριν) μέσα σε ένα άλλο ψέμα (χονδρή κυρία με μια ζαρωμένη σταφίδα στη μύτη σαν αληθινή ελιά, το οποίο πάλι, δεν υφίσταται – μετά). Ένα ψέμα μέσα σ' ένα ψέμα άρα έχει ενέργεια άρα γίνεται ζωντανό. Επομένως, πρέπει να είναι αλήθεια, σωστά;

Περπατώ προς ένα νέο δωμάτιο με πολλές πόρτες και καθόλου παράθυρα. Παρατηρώ δύο τοίχους από καθρέφτες, απέναντι ο ένας από τον άλλον. Βλέπω τα άπειρα είδωλα του εαυτού μου. Υπάρχει μια σημείωση στον καθρέφτη, γραμμένη με παστέλ. Γέρνω προς αυτή, και διαβάζω:

“Σκέπτεσαι νομιζόμενος άρα υπάρχεις. Τι γελοιότητα! Νομίζεις ότι σκέπτεσαι ότι υπάρχεις: Βλέπεις γύρω σου τους άλλους, οπόταν έχεις την εντύπωση ότι είσαι μέρος του όλου. Το ονομάζεις αυτό, ζωή. Βλέπεις τη ζωή σου μέσα στις ζωές των άλλων, επομένως είσαι ζωντανός. Πρέπει να είναι αλήθεια, σωστά; Αγαπητέ, βρίσκεσαι μονάχα σε ένα δωμάτιο, μέσα σ' ένα δωμάτιο, κοιτώντας τα είδωλα του εαυτού σου, μέσα στα είδωλα του εαυτού σου...”


Ένα Δωμάτιο Μέσα σ' ένα Δωμάτιο

Βρίσκομαι σε ένα δωμάτιο με πολλές πόρτες και καθόλου παράθυρα. Ανοίγω μια πόρτα (οποιαδήποτε πόρτα, δεν έχει σημασία ποια) και βλέπω ένα μακρύ διάδρομο με... πολλές πόρτες. Χαμογελώ με νόημα και περπατώ ψύχραιμα προς μια νέα πόρτα. Γυρίζω το πόμολο και εισέρχομαι...


Μου αρέσει να κοιτώ πράγματα τα οποία είναι μέσα σε πράγματα. Όλα βέβαια, εξαρτώνται από την επιλογή του μέσου: ένας πίνακας ζωγραφικής μέσα σ' έναν πίνακα ζωγραφικής, μια ταινία μέσα σε μια ταινία, μια ιστορία μέσα σε μια ιστορία, ένα όνειρο μέσα σ' ένα όνειρο. Όταν βλέπω κάτι μέσα σε κάτι άλλο, αμέσως μου δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι έχει ενέργεια μέσα του, ως εάν να είναι ζωντανό.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Αλλοκοσμικά παιχνίδια στο σκοτάδι…

Μέσα στις σύγχρονες πόλεις που ζούμε, ανάμεσα στις ψηλές αποπνικτικές πολυκατοικίες και τις τεχνητές διαδρομές της ασφάλτου κρύβονται οι μικρές, τρομακτικές αν ισχύουν, λεπτομέρειες που περνούν απαρατήρητες από το εύρος του ματιού. Όχι όμως και από την φύση του υποσυνείδητου, που εν αγνοία μας καταγράφει και αποθηκεύει τον αρχέγονο αυτό κίνδυνο.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Αληθινοί βρικόλακες, δολοφόνοι











Μανουέλα και Ντάνιελ Ρούντα

Η 23χρόνη τότε Μανουέλα γνώρισε το σύζυγό της, Ντάνιελ, μέσω μιας αγγελίας ενός γερμανικού περιοδικού. “Μαυρομάλλης βρικόλακας αναζητάει πριγκίπισσα του σκότους που να έχει απαρνηθεί τη ζωή και να μισεί τους πάντες και τα πάντα”.

Λίγο καιρό αφού απάντησε στην αγγελία του, παντρεύτηκαν και οι μέρες κυλούσαν “ήρεμα”, με λατρείες στον Σατανά και αυταπάρνηση σε όλες τις αξίες της ζωής.

Μέχρι που το 2001, το πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Το ζευγάρι κάλεσε στο σπίτι του τον συνεργάτη και φίλο του Ντάνιελ, Φρανκ Χάγκεν, και αφού τον μαχαίρωσαν και οι δύο 66 φορές, τον χτύπησαν με τσεκούρι και αφού ξεψύχησε, ήπιαν το αίμα του σε ποτήρι και έκαναν σεξ στο φέρετρο όπου συνήθιζε να κοιμάται η Μανουέλα.

Στο δικαστήριο δήλωσαν ότι δεν θεωρούσαν πως έκαναν κάτι κακό, αφού υπακούσαν στις διαταγές του Κυρίου τους, τον Σατανά. Όσο περίεργο είναι το έγκλημα τους, άλλο τόσο περίεργο είναι το γεγονός ότι η ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν μόνο 15 χρόνια σε ψυχιατρική κλινική.

Αληθινοί βρικόλακες- δολοφόνοι

Μανουέλα και Ντάνιελ Ρούντα
Η 23χρόνη τότε Μανουέλα γνώρισε το σύζυγό της, Ντάνιελ, μέσω μιας αγγελίας ενός γερμανικού περιοδικού. “Μαυρομάλλης βρικόλακας αναζητάει πριγκίπισσα του σκότους που να έχει απαρνηθεί τη ζωή και να μισεί τους πάντες και τα πάντα”.

Εκδήλωση για τον Τανάγρα...

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον Πατέρα της παραψυχολογίας στην Ελλάδα Άγγελο Τανάγρα, όπου οι ομιλητές ανέλυσαν πράγματα για τη ζω...