Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

2012 (2009)


Είδος: Δράση,Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Roland Emmerich
Πρωταγωνιστές: John Cusack, Amanda Peet, Chiwetel Ejiofor
Βαθμολογία (imdb): 5.8/10

Είχαμε προειδοποιηθεί. Αυτό είναι το tagline της τελευταίας γνωστής ταινίας του πασίγνωστου σκηνοθέτη και παραγωγού Roland Emmerich (Ημέρα της Ανεξαρτησίας, Γκοτζίλα (1998), Μετά την επόμενη μέρα). Η προειδοποίηση αφορά τη προφητεία των Μάγια, της φυλής των οποίων το ημερολόγιο τελειώνει στις 21/12/12 που έχει κυριολεκτικά προκαλέσει τρόμο σε χιλιάδες άτομα ανά τον κόσμο αφού προετοιμάζονται για την «Αποκάλυψη». Αυτή η προφητεία λοιπόν στάθηκε αφορμή το «2012» να δημιουργηθεί και να γίνει η 15η εισπρακτικότερη ταινία του 2009 και η 45η όλων των εποχών. Καμία ιδιαίτερη διάκριση, καμία καινοτομία στα εφέ και τη σκηνοθεσία, κι όμως χάρη σε αυτή, ακόμη περισσότεροι έχουν πειστεί ότι η συντέλεια πλησιάζει.

Η ταινία αφορά διάφορους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που όμως όσο κοντεύει η μέρα του Τέλους, ενώνονται με ένα κοινό σκοπό: την επιβίωση. Ξεκινάει με τη προετοιμασία για το τέλος μερικά χρόνια πριν το 2012 σε διάφορα μέρη. Η ταινία καταλήγει όμως στο 2012 και ειδικότερα στις 21/12 όπου έχει καθοριστεί η ημερομηνία για το Τέλος του Κόσμου. Ο διαζευγμένος Τζάκσον πηγαίνει εκδρομή με τα παιδιά του κατά τη διάρκεια της οποίας ανακαλύπτει για το τέλος του κόσμου και για πλοία της Κυβέρνησης τα οποία ονομάζονται «Κιβωτοί» και έχουν σκοπό να προστατεύσουν τους πλούσιους και τους ηγέτες, οι οποίοι μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο, από τη μεγάλη πλημμύρα. Έτσι, ο Τζάκσον μαζί με τη γυναίκα του, το νέο άνδρα της και τα παιδιά του, θα ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι ως την άκρη του κόσμου γνωρίζοντας νέους ανθρώπους με σκοπό να προστατεύσει την οικογένεια του. Παράλληλα, διαδραματίζεται και η ιστορία ενός γεωλόγου που δουλεύει για τη Κυβέρνηση και βοήθησε στο να προβλεφθεί το Τέλος. Στη πραγματικότητα όμως παλεύει με τον έρωτα του για τη κόρη του (αποθανόντος εξαιτίας της παγκόσμιας Καταστροφής) Προέδρου των Η.Π.Α., το χαμό του πατέρα του και τον νέο Πρόεδρο για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Παράλληλα, παρουσιάζονται κι άλλες ιστορίες ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με το Τέλος του Κόσμου.

Αυτή τη φορά θα διαφωνήσω με τους φίλους μου στο Rotten Tomatoes, όπως τυχαίνει ελάχιστες φορές. Δεν είναι άξια για το 39% που της δόθηκε σύμφωνα με 236 κριτικούς. Τα εφέ πραγματικά καταπληκτικά αν και θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο ρεαλιστικά. Οι ερμηνείες εξαιρετικές και οι ελάχιστες κωμικές σκηνές που προσφέρει η ταινία για να αποφορτιστεί η ένταση, ξεκαρδιστικές. Μεγάλη διάρκεια, αλλά η ταινία δε χάνει ποτέ τον έντονο ρυθμό της. Ίσως να χρειαζόταν να προστεθούν περισσότερα πράγματα στο σενάριο, όμως. Παρόλα αυτά, η ταινία προσφέρει κάτι που λίγες ταινίες προσφέρουν: την ένωση. Διάφοροι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου, γλώσσας,  καταγωγής, χρώματος, οικονομικής κατάστασης, είναι ενωμένοι για να επιβιώσουν και δένονται τόσο υπέροχα μεταξύ τους που και ο θεατής δένεται το ίδιο και με εκείνους. Χαίρεται στις καλύτερες στιγμές τους και κλαίει στους θανάτους μερικών, λέγοντας «γιατί αυτόν/ή;». Εξαιρετική πλοκή και ικανοποιητική σκηνοθεσία με εκπληκτικό soundtrack. Μία ταινία με την οποία ο θεατής νιώθει οικείος και έλκεται από αυτή για όλα τα όμορφα και έντονα πράγματα που έχει να προσφέρει, σιγουρεύοντας τον ότι δεν είναι μόνος του στο Τέλος.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rvI66Xaj9-o[/youtube]

The Hobbit (2012)


Είδος: Περιπέτεια φαντασίας
Σκηνοθέτης: Peter Jackson
Πρωταγωνιστές: Martin Freeman, Cate Blanchett, Luke Evans, Elijah Wood, Benedict Cumberbatch, Andy Serkis, Ian McKellen, Richard Armitage, κ.α.
Βαθμολογία (imdb): 8.6/10

"Βρισκόμαστε στη Μέση Γη, 60 χρόνια πριν τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”.

Ο Μπίλμπο Μπάγκινς, ξεκινά μια επική αποστολή, προκειμένου να απελευθερωθεί το χαμένο βασίλειο των Νάνων, Έρεμπορ, το οποίο έχει κατακτήσει εδώ και πολύ καιρό ο δράκος Σμάουγκ. Ο Γκάνταλφ ο Γκρίζος θα τον προσεγγίσει αιφνίδια και χάρη σε αυτόν, ο Μπίλμπο θα ενώσει τις δυνάμεις του με μια ομάδα 13 νάνων, με επικεφαλής τον θρυλικό πολεμιστή Θόριν Δρύασπις.

Το ταξίδι τους θα τους οδηγήσει στην Ερημιά, σε επικίνδυνους τόπους γεμάτους Τελώνια, Ορκ, φονικούς λύκους και μάγους. Για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους που βρίσκεται στην Ανατολή, στο Μοναχικό Βουνό, πρέπει πρώτα να καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί από τις σήραγγες των τελωνίων... Εκεί όμως, ο Μπίλμπο θα συναντήσει το πλάσμα, που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα... το Γκόλουμ. Στις όχθες μιας υπόγειας λίμνης, ο Μπίλμπο Μπάγκινς θα ανακαλύψει ότι διαθέτει επινοητικότητα και θάρρος που ξεπερνά τη φαντασία του, καθώς θα καταφέρει να αποκτήσει το «πολύτιμο» δαχτυλίδι του Γκόλουμ, το οποίο διαθέτει απρόσμενες και χρήσιμες ιδιότητες... Είναι ένα απλό, χρυσό δαχτυλίδι δεμένο άρρηκτα με τη μοίρα της Μέσης Γης, με τρόπους που ο Μπίλμπο δεν μπορεί καν να διανοηθεί.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μπίλμπο Μπάγκινς συναντάμε τον Μάρτιν Φρίμαν, ενώ ο Ίαν Μακ Κέλεν επιστρέφει στον ρόλο του Γκάνταλφ του Γκρίζου, η Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο της Γκαλάντριελ, ο Άντι Σέρκις στον ρόλο του Γκόλουμ και ο Ελάιτζα Γουντ στον ρόλο του Φρόντο. Ο Τζέφρι Τόμας και ο Μάικ Μιζράχι συμπληρώνουν το καστ, στους ρόλους των Βασιλιάδων των Νάνων, Θορ και Θρέιν, αντίστοιχα.

Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν οι Φραν Γουόλς, Φιλίπα Μπόϊενς, Πίτερ Τζάκσον και Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τζάκσον, η τριλογία γυρίστηκε σε 3D και θα διανεμηθεί σε 2D, σε 3D και στο καινούργιο format των 48 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps). Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα στούντιο Stone Street, στο Γουέλινγκτον και σε τοποθεσίες της Νέας Ζηλανδίας.

Η προβολή της πρώτης ταινίας «Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι» θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις 13 Δεκεμβρίου του 2012, της δεύτερης «The Hobbit: The Desolation of Smaug,» στις 13 Δεκεμβρίου του 2013 και της τρίτης «The Hobbit: There and Back Again» στις 18 Ιουλίου του 2014.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IIuX7FwKJSU[/youtube]

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Συνέντευξη του Θανάση Βέμπου

Όλοι θα ξέρετε τον συγγραφέα και ερευνητή Θανάση Βέμπο. Μια ιδιαίτερη μορφή του χώρου, η οποία όπως και αρκετές άλλες προσπαθούν να βάλουν το κομμάτι τους στο παζλ της έρευνας του παράξενου και του ανεξήγητου...Μέσα από αυτήν την συνέντευξη ο Θανάσης εξηγεί παρεξηγημένες έννοιες καθώς μας μιλάει για τη ζωή του.



Φίλε Θανάση για αρχή θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας. Για αρχή πες μας λίγα λόγια για τη ζωή σου και πως έγινε να ασχοληθείς με την έρευνα και συγγραφή γύρω από φαινόμενα της σφαίρας του ανεξήγητου;

Απ. Απλώς ακολούθησα μια έμφυτη τάση την οποία εκδήλωσα από πολύ μικρός. Αρκετά αργότερα συνειδητοποίησα πως αυτό δεν ήταν μια απλή ασχολία, χόμπι ή πάρεργο, αλλά ο προσωπικός μου δρόμος. Εν γένει με έλκυε το παράξενο, το ανεξήγητο, το μυστήριο και παράλληλα το μέλλον και το Διάστημα. Όταν ήμουν μικρός, την… προϊστορική εποχή των τελών της 1960 αρχές 1970, δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Οι εφημερίδες δημοσίευαν πού και πού κανένα άρθρο για περίεργα και μυστήρια, τα ελληνικά βιβλία ήταν ανύπαρκτα, τα ξενόγλωσσα δυσεύρετα αλλά και απρόσιτα λόγω άγνοιας Αγγλικών τότε, στην τηλεόραση έδειχνε κάποιες σειρές επιστημονικής φαντασίας όπως το Star Trek, το Voyage to the Bottom of the Sea, το Invaders κ.α. αλλά γενικώς υπήρχε μεγάλη ξεραΐλα. Το άλλο που μου είχε κάνει συγκλονιστική εντύπωση τότε ήταν οι περίπατοι των αστροναυτών στη Σελήνη. Τους βλέπαμε με ανοιχτό το στόμα, σε μια εποχή που η τηλεόραση (όταν υπήρχε) ήταν ασπρόμαυρη, πρωτόγονη και μόνο με δυο κρατικά κανάλια. Με φίλους μαζεύαμε αποκόμματα και φωτογραφίες για την αστροναυτική, τα ΑΤΙΑ, τα ψυχικά φαινόμενα, για ό,τι «περίεργο» μας ενδιέφερε, και τα κολλούσαμε σε τετράδια. Έχω ακόμα μερικά. Αργότερα, όσο προχωρούσε η δεκαετία του 1970 ξέσπασε μια πλημμυρίδα εκδόσεων βιβλίων έρευνας και φαντασίας, κυκλοφόρησαν περιοδικά όπως τα πρωτοπόρα «Αινίγματα του Σύμπαντος», το «UFO Ιπτάμενοι Δίσκοι», ο Μπαλάνος έβγαλε τους «Εισβολείς» και τα «Όντα από το Διάστημα», μεταφράστηκαν πολλά ξένα βιβλία. Σχηματίστηκαν και κάποιοι πυρήνες ερευνητών κι έτσι ξεκίνησε ουσιαστικά το πράγμα για μένα.

Είχες κάποια εμπειρία ενός τέτοιου φαινομένου που να σε έκανε να πειστείς ότι ανακαλύπτεις πράγματι κρυμμένες αλήθειες; και γενικά πως μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος ότι δεν σπαταλάει το χρόνο του άδικα με άσκοπες επιστημονικές φαντασιώσεις, όπως τα θεωρούν πολλοί;

Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που σταμάτησα να προσπαθώ να «αποδείξω» ότι δεν σπαταλώ το χρόνο μου –και γιατί άλλωστε, αφού ο χρόνος αυτός είναι δικός μου. Γενικότερα δεν με ενδιαφέρει να αποδείξω τίποτα απολύτως σε κανέναν –έχω χρησιμότερα πράγματα να κάνω. Χρησιμοποιώ βέβαια τεκμηρίωση όταν γράφω ή αναφέρω κάτι, αλλά μέχρι ενός σημείου –απλώς και μόνο για να ξέρουμε γιατί μιλάμε και για να μπαίνει μια στοιχειώδης τάξη σε ένα χώρο όπου η μπουρδολογία έχει αναχθεί σε υψηλή επιστήμη. Όμως δεν με ενδιαφέρει ο «δικανικός αγώνας». Τώρα, όσον αφορά τις περίεργες εμπειρίες, είχα πολλές, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά βασικά υπήρχε αυτή η έμφυτη τάση η οποία αργότερα κατάλαβα πως δεν πνιγόταν εύκολα –ευτυχώς!- παρόλη την πίεση του κοινωνικού/οικογενειακού περιβάλλοντος. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και για το χρόνο του, τον οποίο μπορεί να τον κάνει ό,τι θέλει. Ελάχιστοι έχουν όμως συνειδητοποιήσει ότι ο διαθέσιμος χρόνος είναι πεπερασμένος και τελειώνει προτού το καταλάβεις. Όσο μεγαλώνεις ο χρόνος περνά γρηγορότερα και δεν έχεις το περιθώριο να τον σπαταλάς.

Εξηγήστε λίγο τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας ανεξήγητα φαινόμενα. Σε ποιες κατηγορίες μπορούμε να τα χωρίσουμε;

Χμ, αυτή η ερώτηση είναι εξαρχής λανθασμένη! Θέλω να πω ότι το τι εννοούμε λέγοντας «ανεξήγητα φαινόμενα» είναι ένα τεράστιο θέμα. Θα προτιμούσα τον όρο Οριακά Φαινόμενα, εννοώντας φαινόμενα που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα «κουτάκια» ταξινόμησης –κοντολογίς τα «Καταραμένα» του Τσαρλς Φορτ. Συνήθως όταν λέμε «ανεξήγητα φαινόμενα» το μυαλό πάει αμέσως σε πολύ κλασικές κατηγορίες, πχ ΑΤΙΑ, παραψυχολογία, φαντάσματα κλπ – αλλά αυτό είναι περιοριστικό. Έχουμε ανεξήγητα φαινόμενα στην αστρονομία, στη γεωλογία, στην ιατρική, στη φυσική, στη χημεία, στην παλαιοντολογία, στην κοινωνιολογία, στην ιστορία και σε κάθε έκφανση της επιστημονικής γνώσης. Τελικά αυτά είναι και τα πιο ενδιαφέροντα. Αν ερευνήσει κανείς ενδελεχώς την επιστημονική φιλολογία, θα βρει πολλά τέτοια Οριακά Φαινόμενα. Έχω αναλύσει τόσο το θέμα στα βιβλία και στα άρθρα μου που είναι πρακτικά αδύνατο να απαντήσω περιεκτικά σε λίγες αράδες. Εν γένει καλή η κατηγοριοποίηση, αλλά μέχρι ενός σημείου Μετά καταντά δεσμευτική και παραπλανητική. Άλλωστε τα καθαρόαιμα Οριακά Φαινόμενα έχουν αλλεργία στην κατηγοριοποίηση.

 Μέσα στα πολλά συγγραφικά σου έργα, έχεις και το “Οι πύλες του αλλόκοσμου”. Πες μας λίγα λόγια για αυτό και για τη σύνδεση των φαινομένων που περιγράφεις με τον ελλαδικό χώρο.

Οι «Πύλες του Αλλόκοσμου» αποτέλεσαν το επιστέγασμα μιας πολύχρονης έρευνας, επιτόπιας και βιβλιογραφικής, που είχα ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με θέμα τη σύνδεση παραφυσικού και ελληνικής λαογραφίας. Έναυσμα ήταν οι «Παραδόσεις» του πρωτοπόρου Νικόλαου Πολίτη. Ήταν μια εποχή που πολλά έμπαιναν στη θέση τους μέσα στο μυαλό μου σε ό,τι αφορά την έρευνα του παραφυσικού και την κοσμοθέασή μου γενικότερα. Καμιά δεκαριά χρόνια μετά είχα ένα ξαφνικό «σατόρι» όταν ήμουν στην Αμοργό. Κατάστρωσα το σκελετό του βιβλίου στις διακοπές και όταν γύρισα πίσω το έγραψα. Η υποδοχή του ήταν πολύ καλή παρά τον όγκο και την περιπλοκότητά του. Το 2007 το επανακυκλοφόρησα στις προσωπικές μου εκδόσεις ως βιβλίο on demand (είναι ουσιαστικά χειροποίητο, δεν υπάρχει στα βιβλιοπωλεία, το παραγγέλνει όποιος θέλει από μένα) με σχεδόν 30% περισσότερα στοιχεία. Στο βιβλίο αυτό παντρεύω μια μεγάλη γκάμα παραφυσικών και ανεξήγητων φαινομένων στην Ελλάδα με αντίστοιχες παραδόσεις, θρύλους και αφηγήσεις. Και μέσα από εκεί μπορεί να δει κανείς τη ματαιότητα της κατηγοριοποίησης των φαινομένων: ένα εναέριο φως ήταν κάποτε «δαίμονας», τώρα είναι «UFO», ένα παράξενο πλάσμα ήταν κάποτε «άγγελος» ή «θεϊκή οπτασία», τώρα είναι «εξωγήινος», ένα κύμα «σατανικών φαινομένων» λέγεται τώρα «πόλτεργκαϊστ» κλπ, κλπ.

Όταν λέμε UFO τι ακριβώς εννοούμε και ποια η διαφορά με την έννοια των εξωγήινων;

Απ. Τεράστιο και εξαιρετικά παρεξηγημένο θέμα. Τόσο παρεξηγημένο που συνήθως αποφεύγω πλέον να μιλώ γι αυτό. Εν πάσει περιπτώσει, ο όρος “UFO” σημαίνει πλέον σχεδόν πάντα «εξωγήινο διαστημόπλοιο» -κάτι με το οποίο διαφωνώ σχεδόν κατηγορηματικά για λόγους που περιγράφω στα βιβλία μου. Στο κάτω κάτω ο όρος UFO ή ΑΤΙΑ σημαίνει Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενο Αντικείμενο. Αν πάρω αυτό το ποτήρι και στο πετάξω, είναι ιπτάμενο και μέχρι να σε βρει δεν ξέρεις τι είναι, συνεπώς είναι ΑΤΙΑ. Αστειεύομαι βέβαια, αλλά με αυτό θέλω να δείξω πώς η κατηγοριοποίηση καταντά δεσμευτική. Άλλωστε στο εξωτερικό πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο UAP (Άγνωστα Εναέρια Φαινόμενα) αντί του UFO. Επί της ουσίας τώρα. Τα ΑΤΙΑ είναι υπαρκτά. Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό είναι παρερμηνευμένα φυσικά φαινόμενα, μπαλόνια, αεροσκάφη, μετέωρα, φάρσες, η Αφροδίτη κλπ. Σε ένα μικρότερο ποσοστό είναι παράξενα φυσικά φαινόμενα που δεν γνωρίζουμε καλά ακόμα, πχ στρόβιλοι πλάσματος ή κάτι άλλο. Σε ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό είναι αυθεντικά Οριακά Φαινόμενα, που για κάποιο λόγο εκδηλώνονται (ή τα εκλαμβάνουμε) ως ιπτάμενα αντικείμενα, περισσότερο ή λιγότερο υλικά και με λιγότερο ή περισσότερο παράδοξη συμπεριφορά η οποία ακολουθεί ορισμένα μοτίβα. Το φαινόμενο των ΑΤΙΑ είναι παραισθησιακής φύσης (προσοχή, όχι παραίσθηση). Σκέψου ότι μετά από δεκαετίες έρευνας και εκατομμύρια αναφορές, ούτε δύο από αυτά τα αντικείμενα δεν είναι ίδια μεταξύ τους! Κάπου τα ΑΤΙΑ είναι «σκιές», «είδωλα» από κάτι άλλο. Ο μάρτυρας εκλαμβάνει το φαινόμενο παραμορφωμένο μέσα από πολιτιστικά φίλτρα και περίεργους ψυχολογικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας. Πιθανότατα τροποποιείται και από μια εξωτερική, εξωανθρώπινη επίδραση η οποία πιθανότατα αφορά άλλες νοημοσύνες. Αποφεύγω να χρησιμοποιώ τον όρο «εξωγήινοι» γιατί αμέσως σκεφτόμαστε κοντοπίθαρα ανθρωποειδή με τεράστια κεφάλια και μάτια που βγαίνουν από δισκοειδή σκάφη.

Αν κάποιος ήθελε να ξεκινήσει έρευνα UFO στην Ελλάδα τι θα έπρεπε να κάνει εκτός από το να διαβάζει βιβλία;

Απ. Να κάνει επιτόπια έρευνα, να εξετάσει μάρτυρες, να τρέξει από εδώ κι από εκεί για να ανακαλύψει μόνος του τι συμβαίνει. Είναι βαριά η καλογερική, αλλά στην Ελλάδα η «άποψη» (και συνήθως από άσχετους που βαριούνται να μάθουν περισσότερα) θεωρείται «έρευνα». Το κακό είναι πως η σοβαρή έρευνα των UFO είναι πλέον πολύ δύσκολη. Το ευρύ κοινό γνωρίζει τόσα πολλά πλέον, που οι ίδιες οι μαρτυρίες παραμορφώνονται μέσα από αυτό το πολιτιστικό φίλτρο. Κάποτε ο χώρος ήταν πιο παρθένος και η έρευνα πιο αποδοτική. Χώρια που σήμερα οι δυνατότητες της τεχνολογίας σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις ό,τι φωτογραφία ή βίντεο τραβάει η όρεξή σου, οπότε οι φάρσες (ή τα σχετικά ψυχοκοινωνικά πειράματα) αυξάνονται αλματωδώς. Για μένα η έρευνα των UFO έχει πεθάνει –τουλάχιστον με την παλιά της μορφή.

Έχεις γράψει ακόμη ένα βιβλίο σου το “Τόποι δύναμης στην Ελλάδα”. Τι ακριβώς είναι οι τόποι δύναμης και πως η Ελλάδα συνδέεται με αυτούς;

Τόπους δύναμης ονομάζω περιοχές στη χώρα μας (και σε όλο τον κόσμο) οι οποίες είναι «ιδιαίτερες» με την έννοια ότι είναι συνήθως ιεροί (ή καταραμένοι) τόποι, τόποι μαντείων, ιερατείων, σχολών και γνώσης/μύησης, τόποι με υψηλή συχνότητα Οριακών Φαινομένων κ.α. Εν γένει οι τόποι δύναμης αποτελούν κομβικά σημεία ενός ευρύτερου δικτύου ή πλέγματος που σχετίζεται με τη ροή ενέργειας και μετενέργειας (δηλ. αδιαμόρφωτης ενέργειας). Η τελευταία ήταν γνωστή με πολλά ονόματα: πράνα, μάνα, τελουρικό ρεύμα, ρεύμα του ερπετού, τσι, οργόνη κλπ. Επέλεξα εν πολλοίς αυθαίρετα 30 τέτοιους τόπους στην Ελλάδα –υπάρχουν πολύ περισσότεροι.

Επίσης, θα έλεγα ότι ένα περίεργο πόνημά σου είναι “Το άγγιγμα του Μίδα”, στο οποίο αναφέρεσαι εκτός των άλλων και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε κόσμους, γεγονότα, φαινόμενα της αρεσκείας μας, πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πραγματικότητες. Αν θέλεις εξήγησε τι ακριβώς αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο;

Απ. Αυτό ακριβώς που περιέγραψες. Είναι ένα πολύ απαιτητικό βιβλίο που το έγραψα υπό πολύ ειδικές συνθήκες και ενώ είχα πλέον απογοητευτεί έχοντας προσπαθήσει επί βδομάδες να φτιάξω το σκελετό του σε συνθήκες απομόνωσης. Το ότι διαμορφώνουμε οι ίδιοι την πραγματικότητα είναι μια πανάρχαια αντίληψη η οποία έχει φορέσει και επιστημονικό ένδυμα χάρη στις θεωρίες της κβαντομηχανικής. Σύμφωνα με την Αρχή της Απροσδιοριστίας δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ακριβή θέση και την ακριβή ταχύτητα ενός σωματιδίου, ταυτόχρονα. Ή το ένα θα ξέρουμε απόλυτα, ή το άλλο. Αν μεταφέρουμε το παράδειγμα αυτό στο μεγάκοσμο, δηλ. στο Ηλιακό Σύστημα ή στο Γαλαξία, μπορούμε να μεταφέρουμε και την «κβάντωση» εκεί. Πολύ χονδρικά, κάποιες φορές και υπό κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες, οι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος -και τα αστρονομικά αντικείμενα γενικότερα- συμπεριφέρονται σαν υποτομικά σωματίδια. Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά αυτό είναι μόνο μια λεπτομέρεια της όλης εικόνας. Ο νους παίζει δεσπόζοντα ρόλο στην όλη διαδικασία. Κάπου εμείς αποφασίζουμε τι υπάρχει. Το όλο θέμα σχετίζεται με την φιλοσοφική θεώρηση του σολιψισμού –δηλ. πως όταν κλείνω την πόρτα του σπιτιού μου ο έξω κόσμος εξαφανίζεται. Φοβάμαι όμως πως θέλοντας να κάνω μια σύνοψη του βιβλίου, διαστρέβλωσα οικτρά το περιεχόμενο του.

Πάμε σε ένα άλλο κύκλο θεμάτων, την παραψυχολογία που είναι από μόνη της ένα ολόκληρο κεφάλαιο στον κόσμο του μυστηρίου και του ανεξήγητου. Στην Ελλάδα υπήρξε ο Άγγελος Τανάγρας ο οποίος ξεκίνησε την έρευνα γύρω από αυτόν τον τομέα; Αν θέλεις πες μας λίγα λόγια για το έργο του και τη ζωή του; Άξιζε η προσπάθεια του να φέρει στην επιφάνεια αυτά τα φαινόμενα;

Ο φίλος Νίκος Κουμαρτζής περιέγραψε πολύ παραστατικά την έρευνα του Τανάγρα στο βιβλίο του «Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα». Εν γένει ο Τανάγρας (1877-1971) ήταν πρωτοπόρος στον τομέα του και ξεκίνησε να ερευνά τα παραψυχικά, ή μεταψυχικά όπως τα ονόμαζαν τότε, φαινόμενα στη δεκαετία του 1920. Ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών, συνεργάστηκε με επιστήμονες της εποχής του, είχε τη στήριξη υψηλά ιστάμενων και ευπόρων ανθρώπων, παρέδωσε μαθήματα παραψυχολογίας στην Αστυνομία και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έκανε ένα σωρό πειράματα, ανέδειξε αξιόλογα μέντιουμ. Η κόντρα του με τους πνευματιστές ήταν παροιμιώδης. Οι τελευταίοι θεωρούσαν ότι αιτία των παραψυχικών φαινομένων είναι οι ψυχές των νεκρών, ενώ ο Τανάγρας θεωρούσε ότι τα φαινόμενα αυτά οφείλονταν σε κρυφές δυνάμεις του ανθρώπινου νου. Ο Τανάγρας επηρεάσε πολύ το κατεστημένο της εποχής του και έκανε αξιοσέβαστα τα παραψυχικά φαινόμενα. Μετά τον πόλεμο όμως οι πνευματιστές πήραν ξανά το πάνω χέρι, ο Τανάγρας, γέρος, απογοητευμένος και φτωχός, αποσύρθηκε και πέθανε ξεχασμένος σε μεγάλη ηλικία. Από έρευνες που έχω κάνει σε παλιές εφημερίδες και περιοδικά, έχω ξεθάψει καταπληκτικά στοιχεία. Φυσικά και άξιζε η προσπάθειά του Τανάγρα –και είναι απογοητευτικό ότι μετά από εκατό σχεδόν χρόνια, ουδείς έχει συνεχίσει τις έρευνές του.

Αν προσπαθούσε κάποιος να επαναφέρει το ερευνητικό πεδίο στην Ελλάδα στο επίπεδο του Τανάγρα, πιστεύεις ότι θα υπήρχε η ίδια ανταπόκριση όπως τότε ή θα αντιμετωπιζόταν περισσότερο ανοιχτόμυαλα το θέμα;

Απεναντίας, η εποχή του Τανάγρα ήταν πιο ανοιχτόμυαλη από τη δική μας απέναντι στο θέμα –απόδειξη τα σχετικά λήμματα των εγκυκλοπαιδειών της εποχής. Απλώς σήμερα λόγω Διαδικτύου και γενικότερης πλημμυρίδας δεδομένων, οι άνθρωποι είναι πιο εξοικειωμένοι. Εν πάση περιπτώσει, όπως και με τα UFO, η παραψυχολογία και τα συναφή θέματα έχουν αποκτήσει άλλη μορφή και σήμερα έχουμε διαφορετικό zeitgeist (πνεύμα της εποχής) και πολιτιστικά φίλτρα. Σύγχρονη έρευνα με τη μορφή των ερευνών του Τανάγρα είναι αδύνατο να γίνει, και αν γίνει δεν θα έχει νόημα, αφού θα αναπαράγει τα ίδια αποτελέσματα που είναι πλέον γνωστά και αποδεκτά. Από το 19ο αιώνα έχει αποδειχτεί η αυθεντικότητα της τηλεπάθειας, της ψυχοκίνησης, της πρόβλεψης. Κι ο ίδιος ο Τανάγρας από ένα σημείο και μετά έπαψε να ασχολείται με επιτόπιες έρευνες γιατί είχε αποδείξει την ύπαρξη αυτών των φαινομένων. Απλώς ήθελε να τα εντάξει στο επικρατούν επιστημονικό ερμηνευτικό υπόδειγμα της εποχής –και απέτυχε. Μετά ξεχάστηκαν όλα και ακόμα πιο μετά οι πάντες ανακάλυψαν τον τροχό. Όπως και με την UFOλογία, κάθε  1-2 γενιές, γίνεται ένα reset και ξεκινάμε πάλι από την αρχή, έχοντας ξεχάσει ότι βασικά ερωτήματα έχουν ήδη απαντηθεί. Ναι, υπάρχουν παραψυχικά φαινόμενα πέραν πάσης αμφιβολίας, όπως και ναι, υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας UFOλογικών φαινομένων πέραν πάσης αμφιβολίας. Σύμφωνοι, αλλά μετά τι; Αλλά όλοι σαλιαρίζουν τα ίδια και τα ίδια, θέλοντας να «αποδείξουν» τα φαινόμενα στους απίστους, χάνοντας έτσι τον χρόνο τους. Είναι αυτό ακριβώς που έλεγα στην αρχή. Αν και βέβαια τα παραψυχικά φαινόμενα, ούτως ή άλλως δεν μπορούν να μελετηθούν ποτέ αυστηρά επιστημονικά και στο εργαστήριο για διάφορους λόγους.

 Πλησιάζουν οι μέρες για τις 21 Δεκεμβρίου 2012, όπου οι θεωρίες γύρω από τη συγκεκριμένη ημέρα έχουν πάρει φωτιά; Τι πιστεύεις ότι θα συμβεί τη συγκεκριμένη ημέρα;

Εγώ στοιχηματίζω ότι δεν θα γίνει τίποτα γιατί έτσι, όχι μόνο θα βγω κερδισμένος αν δεν γίνει τίποτα, αλλά δεν θα πληρώσω και δεκάρα αν γίνει η Συντέλεια!

Κλείνοντας και πιστεύοντας ότι δεν σε κούρασα με τις πολλές μου ερωτήσεις θα ήθελα σε παρακαλώ να δώσεις ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας.

Να βρουν τι θέλουν να κάνουν, τι πραγματικά θέλουν να κάνουν στη ζωή τους, ανεπηρέαστοι από προκαταλήψεις, ιδεασμούς και πλύση εγκεφάλου από πλευράς οικογένειας, τηλεόρασης, φίλων και γενικώς του κοινωνικού περίγυρου. Όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους.

[box type="bio"] Ο Θανάσης Βέμπος γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Ή τουλάχιστον έτσι γράφουν τα πιστοποιητικά. Έτσι κι αλλιώς είναι πολύ αργά για να το αλλάξει. Από μικρός εμφάνισε μια περίεργη τάση να ασχολείται και να παθιάζεται με διάφορα «φευγάτα» και «περιθωριακά» θέματα. Αργότερα συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν μια απλή τάση, αλλά μια ανίατη πάθηση. Σπούδασε Προγραμματισμό Η/Υ και Δημόσια Υγιεινή, αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρθηκε και μελέτησε ένα σωρό ετερόκλητα πράγματα με αποτέλεσμα να έχει χαρακτηριστεί ως Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης –πράγμα εντελώς ανακριβές αφού από το Πολυτεχνείο έχει περάσει μόνο απέξω ενώ το σπίτι του μόνο έρημο δεν είναι. Στην Εφορία δηλώνει «συγγραφέας», αλλά οι χαρακτηρισμοί «δημοσιογράφος», «ερευνητής», «ταξιδευτής», «μελετητής», «μεταφραστής» και αρκετοί άλλοι, είναι επίσης δόκιμοι.Έχει μεταφράσει πάνω από 60 βιβλία –επιστημονικά και λογοτεχνικά- και έχει γράψει καμιά χιλιάδα άρθρα με αντικείμενο τη διαστημική τεχνολογία, την αστροναυτική-αστρονομία, τα παράξενα φαινόμενα, την έρευνα του παραφυσικού και του αγνώστου, την ανθρωπολογία-εθνολογία-λαογραφία, την οικονομία, τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην ανθρώπινη κοινωνία και ψυχολογία και κάμποσα άλλα που δεν επιδέχονται εύκολα περιγραφής.Mέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δεκαεννιά βιβλία του -δεκαπέντε non fiction και τέσσερα fiction (συγκεκριμένα science fiction). Κείμενα και διηγήματά του έχουν επίσης εμφανιστεί σε ανθολογίες και συλλογικά έργα. Έχουν εκδοθεί επίσης και έξι μονογραφίες. Το χειρότερο είναι ότι έπεται και συνέχεια.Ταξιδεύει (όποτε μπορεί), αναζητά και γράφει ανταποκρινόμενος στο Κάλεσμα, προσπαθώντας να ιχνηλατήσει τις μυστικές διαδρομές του κόσμου, με όλα τα αινίγματα και τα μυστήρια που αυτός περιέχει. Η μεγάλη του αυταπάτη είναι ότι νομίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει.[/box]

 

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Παραφυσικά ζητήματα-webisode #3


Το νέο webisode των παραφυσικών ζητημάτων είναι έτοιμο. Το πρώτο μέρος της έρευνας της w researching στο Βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου, είναι έτοιμο. Με νέα αποκαλυπτικά στοιχεία και μαρτυρίες...

Ο Θανάσης Αυγίκος, ο Αντώνης Σκαραμαγκάς και ο Χρίστος Αγγελόπουλος ξεσκεπάζουν τα μυστήρια του κτηρίου στο Τατόι. Ανατριχιαστικοί χτύποι και κλεισίματα πόρτας, όπως επίσης και παράξενα EVP ζωντανά στις οθόνες σας..

[button link="https://www.youtube.com/watch?v=ZcSjdZOT_YA" newwindow="yes"] https://www.youtube.com/watch?v=ZcSjdZOT_YA[/button]


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZcSjdZOT_YA[/youtube]


 

Sinister (2012)


Είδος: Τρόμου, Μυστηρίου
Σκηνοθέτης: Scott Derrickson
Πρωταγωνιστές: Ethan Hawke, Juliet Rylance & Fred Thompson
Βαθμολογία (imdb): 6.9/10

Ο Ellison Oswalt, συγγραφέας που βασίζει τα έργα του σε πραγματικούς φόνους, μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του, αποφασίζει να μετακομίσει σε ένα νέο σπίτι όπου παλιότερα δολοφονήθηκε μία οικογένεια, ψάχνοντας να βρει έμπνευση για το καινούργιο του βιβλίο. Στη σοφίτα του σπιτιού, βρίσκει παλιά φιλμ στα οποία παρουσιάζονται οι φόνοι ανθρώπων. Στα φιλμ ο πρωταγωνιστής διακρίνει ένα σύμβολο και αργότερα μία φιγούρα. Ανακαλύπτει ότι αυτή η φιγούρα ονομάζεται Bughuul, ένας παγανιστής θεός που θα σκότωνε ολόκληρες οικογένειες μόνο και μόνο για να κρατήσει τα παιδιά τους και να απορροφήσει τις ψυχές τους. Η μόνη λύση, όπως εκείνος θεωρεί, είναι να φύγει από το σπίτι. Αυτός όμως και η οικογένειά του βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από όσο νομίζουν.

Μία ταινία που δημιουργεί περισσότερο σασπένς στην αρχή παρά το αίσθημα του τρόμου. Στη πορεία της γίνεται όλο και πιο σκοτεινή μεταφορικά και κυριολεκτικά, αφού δεν ο θεατής δεν βλέπει σχεδόν ποτέ το φως της ημέρας. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο τρομαχτική που οι ‘φοβητσιάριδες’ πιθανόν να βλέπουν τη ταινία με το χέρι τους να κρύβει τη μισή οθόνη στο τελευταίο μισάωρο. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι μία ταινία τρόμου που θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως αριστούργημα ή κλασσικό, αλλά ο χρόνος περνάει ευχάριστα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να ισχύει κάτι το αντίθετο σε μία ταινία όπου παραγωγός της είναι ο παραγωγός ενός από τα πιο επιτυχημένα franchise ταινιών τρόμου ‘Paranormal Activity’. Η φιγούρα του δαίμονα που παρουσιάζεται στη ταινία είναι αυτό που τη κάνει και πιο τρομακτική. Πιο πολύ θα ενδιαφερθεί να τη δει πάντως κάποιος για να μη μπορέσει να κοιμηθεί, παρά για να απολαύσει μία ωραία ταινία. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα μοντέρνας ταινίας τρόμου με πολύ καλές προοπτικές.

Ο Bughuul, είναι μία θεότητα που στη πραγματικότητα δεν ισχύει. Μία απλώς ιδέα των παραγωγών. Παρ’ όλα αυτά, ταυτίζεται άμεσα με τον Μπαμπούλα που γνωρίζουμε όλοι. Εκείνη τη φιγούρα που κυρίως χρησιμοποιείται από τους γονείς για να φοβίσουν τα μικρής ηλικίας παιδία τους, ώστε να αποκτήσουν καλή συμπεριφορά. Σε άλλους πολιτισμούς, κρύβεται κάτω από το κρεβάτι του εκάστοτε παιδιού, ή μέσα στη ντουλάπα του. Αυτή είναι και η επικρατέστερη άποψή. Σε άλλους πολιτισμούς, όμως, μπορεί για παράδειγμα να γρατζουνάει το παράθυρο ή να φανερωθεί μέσα από μία ‘’πράσινη ομίχλη’’. Η μορφή του ωστόσο παραμένει άγνωστη ακόμα και σε αυτούς που χρησιμοποιούν τον ‘’μπαμπούλα’’ για να βάλουν τα παιδιά τους για ύπνο.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pgYxydrVlDk[/youtube]

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Έργα και ημέρες του Carl Gustav Jung: "Το κόκκινο βιβλίο του C.G.Jung"


Έργα και ημέρες του Carl Gustav Jung: "Το κόκκινο βιβλίο του C.G.Jung-το άγιο δισκοπότηρο του ασυνείδητου" 


Αυτή είναι η ιστορία σχετικά με ένα βιβλίο των τελευταίων εκατό χρόνων, δεμένο με κόκκινο δέρμα που πέρασε το τελευταίο τέταρτο του αιώνα κρυμμένο μακριά σε κάποιο θησαυροφυλάκιο μιας ελβετικής τράπεζας. Το βιβλίο είναι ογκώδες και βαρύ, στο εξώφυλλο του είναι χαραγμένος με χρυσά γράμματα ο τίτλος “Liber Novus” που στα λατινικά σημαίνει «Νέο Βιβλίο» ή «Νέα Βίβλος». Οι σελίδες του είναι φτιαγμένες από παχιά κρεμ περγαμηνή και γεμάτη με ζωγραφιές απο απόκοσμα πλάσματα και χειρόγραφους διαλόγους μεταξύ Θεών και Διαβόλων σε τέτοιο σημείο που αν δεν ξέραμε το πόσο πρόσφατο είναι θα μπερδευόμασταν και θα το νομίσαμε σαν ένα χαμένο μεσαιωνικό γρημόριο.

Ανάμεσα όμως στην βαριά κάλυψη του βιβλίου ξεδιπλώνεται μια πολύ σύγχρονη ιστορία. Που πάει κάπως έτσι: Ο Άνθρωπος ολισθαίνει στη μέση ζωή και χάνει την ψυχή του. Ο Άνθρωπος πηγαίνει να ψάξει την ψυχή του. -Μετά από πολλές διδακτικές κακουχίες και περιπέτιες που λαμβάνουν χώρα εξ’ολοκλήρου μέσα στο κεφάλι του-την βρίσκει ξανά.
Κάποιοι θεωρούν οτι κανείς δεν πρέπει να διαβάσει το βιβλίο, και κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι όλοι πρέπει να το διαβάσουν. Η αλήθεια είναι οτι κανείς δεν ξέρει πραγματικά.
Οι ερωτήσεις που έχουν ειπωθεί περισσότερο για το βιβλίο είναι οι εξής: Τι είναι; Τι σημαίνει; Είναι αποτέλεσμα εικασίας; Επειδή ξεκίνησε το 1914 απο μια πολύ μικρή πόλη στην Ελβετία και φαίνεται ότι μόνο (επίσημα) λίγοι άνθρωποι ανέλαβαν να το διαβάσουν ή έστω να αφιερώσουν μια βαθιά ανάγνωση σε αυτό.
Γιατί πρέπει όμως να μας απασχολήσει ένα τέτοιο βιβλίο που ο συγγραφέας του ο Carl Gustav Jung (Ελβετός ψυχίατρος 26 Ιουλίου 1875-6 Ιουνίου 1961) το άφησε στην αφάνεια;
Ακόμα και οι βιογράφοι του διαφωνούν συγκερκιμένα ο Anthony Storr αναφέρει οτι αντανακλώντας στην κρίση του Γιούνγκ φαίνεται να απειλείται απο μια ψύχωση εκείνον τον καιρό, κατέληξε οτι αυτή η περίοδος ζωής του αντιπροσωπέυει ένα ψυχωτικό επεισόδιο. Ο ίδιος ο Γιούνγκ αναφέρεται σε αυτό σαν ένα είδος πειράματος, μια εθελούσια αντιπαράθεση με το ασυνείδητο. Η βιογράφος του Barbara Hannah, που βρισκόταν κοντά στον Γιουνγκ τα τελευταία του χρόνια, συγκρίνει τις εμπερίες του με την αντιπαράθεση του Μενέλαου με τον Πρωτέα στην Οδύσεια του Ομήρου.

[learn_more caption="Για όποιον ενδιαφέρετε: ...Ο Μύθος του Πρωτέα"] Στην Οδύσσεια ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Πρωτέας κατοικούσε στο νησάκι Φάρος στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου, στις εκβολές του Νείλου. Όταν ο Μενέλαος επέστρεφε από την Τροία, έχοντας μαζί του την Ωραία Ελένη, οι δυνατοί άνεμοι του Αιγαίου τους έφεραν στην Αίγυπτο. Εκεί ο Μενέλαος συνάντησε τυχαία τη σοφή και πρόθυμη κόρη του Πρωτέα, την Ειδοθέα, που του έδωσε οδηγίες για το πώς θα μπορούσε να αποσπάσει από τον πατέρα της χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι της επιστροφής.

Η Ειδοθέα του αποκάλυψε ακόμη ότι ο πατέρας της θα μπορούσε να του πει τι έχει συμβεί στο σπίτι του, ευχάριστο ή δυσάρεστο, όσο αυτός ήταν μακριά. Ο Μενέλαος στη συνέχεια εφάρμοσε το εξής τέχνασμα, ακολουθώντας τις συμβουλές της: ο ίδιος και άλλοι τρεις σύντροφοί του ντύθηκαν με φρεσκογδαρμένα δέρματα φώκιας και ξάπλωσαν ανάμεσα στις φώκιες του Πρωτέα το καταμεσήμερο. Αυτή ήταν η ώρα που, όπως όλα τα δαιμονικά της θάλασσας, ο «γέροντας» έβγαινε από το νερό. Συνήθιζε να ξαπλώνει κάτω από μια φαρδιά σπηλιά, ανάμεσα στο κοπάδι του, που κοιμόταν αναδίνοντας τη μυρωδιά του αλμυρού βυθού και της αβύσσου.

Όταν ο Πρωτέας βγήκε από το πέλαγος, μέτρησε τις φώκιες του, αλλά δεν υποψιάστηκε την παγίδα και χώθηκε ανάμεσά τους. Μόλις αποκοιμήθηκε, ο Μενέλαος τον άρπαξε μαζί με τους συντρόφους του και τον κράτησαν σφιχτά. Ο Πρωτέας προσπαθούσε να τους ξεφύγει και μεταμορφώθηκε σε λιοντάρι, σε δράκο, σε τίγρη, σε κάπρο, έπειτα σε δέντρο ακόμη και σε νερό. Εκείνοι, όμως, δεν πτοήθηκαν και δε σταμάτησαν να παλεύουν μαζί του, παρά μόνο αφού άρχισε να παίρνει πάλι τη μορφή που είχε πριν αποκοιμηθεί.

Τότε ο Πρωτέας εξαντλημένος, απάντησε στις ερωτήσεις του Μενέλαου, που έτσι έμαθε πως, για να του φανερώσουν οι θεοί το δρόμο της επιστροφής, έπρεπε να ανεβεί τον Νείλο και να τους προσφέρει εκατόμβη, δηλαδή θυσία εκατό βοδιών. Επίσης, ότι δεν του ήταν γραφτό να πεθάνει, γιατί ο Δίας τον θεωρούσε γαμπρό του, λόγω της Ελένης, και θα του φερόταν πολύ ευνοϊκά· θα τον οδηγήσει μετά θάνατο στα Ηλύσια πεδία. Τέλος, ο Πρωτέας τον πληροφόρησε και για την τύχη του αδερφού του, του Αγαμέμνονα, που είχε δολοφονηθεί, καθώς και για τους συμπολεμιστές του στην Τροία, τον Οδυσσέα και τον Αίαντα το Λοκρό......

Πηγή Wikipedia.com][/learn_more]

Συγκεκριμένα η βιογράφος αναφέρει «Ο Γιουνγκ το έκανε κανόνα να μην αφήνει ποτέ μια μορφή ή μορφές που συναντούσε να φύγουν μέχρι να του πουν γιατί εμφανίστηκαν σε αυτόν». Τα παρά πάνω εμφανίζουν καθαρά την επιρροή που άσκησαν τα μεσαιωνικά γρημόρια στον Ελβετό ψυχίατρο, καθώς και εκεί συναντάμε τον μάγο που εξαναγκάζει τα πνεύματα να του απαντήσουν σε μια τέτοια ερώτηση. Το ακόμα πιο σημαντικό γεγονός όμως είναι ότι ο Γιουνγκ μέσα από αυτό το πείραμα του αναβάθμισε αυτή τη μορφή επικλήτικής μαγείας δίνοντας μας να καταλάβουμε ότι όλες αυτές οι διεργασίες λαμβάνουν χώρα στο ασυνείδητο, συνδέονται με ψυχολογικές διεργασίες αποβάλλοντας την δεισιδαιμονία και αποκαθιστώντας τη σημασία των αρχαίων τεχνικών.

Τελικά κατέληξε σε ένα μεγάλο συμπέρασμα δεν “υπάρχουν” με την συνήθη έννοια Οντότητες με φωτιές και φτερά που πετούν δεξιά και αριστερά ούτε κόσμοι φτιαγμένοι έξω απο εμάς, όλα αυτά είναι ασυνείδητες εικόνες που κάθε λεπτομέρεια τους είναι συμβολική για να επικοινωνίσει κάτι στον μάγο γι’αυτό κάθε τέτοια εμπειρία είναι διαφορετική γιατί κάθε άνθρωπος έχει δομήσει με διαφορετικά σύμβολα τον νου του, ωστοσο κάποια είναι κοινά γι’αυτό και πολλές φορές υπάρχει μια ομαδική κοινή εμπειρία.

Τα κοινά συνήθως προέρχονται από τον κοινό πολιτισμό, τη γλώσσα, την οικογένεια ακόμα και την κοινή ομάδα που συμμετέχουμε. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν το συλλογικό ασυνείδητο. Η εργασία του μυημένου εξάλλου είναι η αναγνώριση  η αντικειμενικοποίηση, η τιθάσσευση και η ανάδειξη των ασυνείδητων ωφέλιμων ή βλαβερών πτυχών της προσωπικότητας του, ώστε να ζήσει αρμονικά και ευτυχισμένα μεταδίδοντας το και αναβαθμίζοντας τον ίδιο και την κοινωνία που ζει και υπάρχει ως οντότητα.

Φυσικά αυτή διατύπωση όσο και αν σας γειώνει τις πεποιθήσεις σας δεν κάνει λιγότερο ρομαντική ή λειτουργική την απόκρυφη γνώση ίσα-ίσα που της προσδίδει επακριβώς την τεράστια σημασία της ως ένα σπουδαίο εργαλείο ή όπλο η επιλογή φυσικά επαφίεται στο χρήστη.

Το πείραμα του Jung
Ο Γιουνγκ ξεκίνησε τη συγγραφή του βιβλίου το 1913, πρώτα σε μικρά μαύρα ημερολόγια, κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου «δημιουργικής νόσου» ή αντιπαράθεσης με το ασυνείδητο, το οποίο όπως έλεγε περιέχει το πιο προσωπικό υλικό. Κατά τη διάρκεια δεκαέξι χρόνων δούλεψε το βιβλίο διατυπώνοντας τις θεωρίες των αρχετύπων, του συλλογικού ασυνείδητου, και της πρωταρχικής εξατομίκευσης.

Το κόκκινο βιβλίο είναι ένα προϊόν μιας τεχνικής ανεπτυγμένης από τον Γιουνγκ που ονομάστηκε ενεργητικός οραματισμός. Όπως ο Γιουνγκ περιγράφει, τον επισκέφτηκαν δύο μορφές, ένας ηλικιωμένος άνδρας και μια νεαρή γυναίκα, που ταυτοποιήθηκαν σαν Elijah και Salome και συνοδεύονταν από ένα μακρί μαύρο φίδι. Με τον καιρό, η μορφή που ονομαζόταν Elijah μεταβλήθηκε σε ένα πνεύμα οδηγό που ο Γιουνγκ ονόμαζε ΦΙΛΗΜΩΝ μαλλιστα η λέξη ήταν γραμμένη στα ελληνικά. Η Salome αναγνωρίστηκε από τον Γιουνγκ σαν μορφή της άνιμα. Οι μορφές σύμφωνα με τον Γιουνγκ: «Έκαναν αντιληπτή για εμένα μια κρίσιμη διορατικότητα ότι υπάρχουν πράγματα στην ψυχή που δεν τα παράγω εγώ, αλλά παράγουν τον εαυτό τους και έχουν δική τους ζωή.» Η μορφή του ΦΙΛΗΜΩΝ αντιπροσωπεύει την ανώτερη επίγνωση και επικοινώνησε μέσω της μυθικής απεικόνισης. Οι εικόνες δεν φαίνεται να προέρχονται από την προσωπική εμπειρία του Γιουνγκ ερμηνευόμενες ως προϊόντα του συλλογικού ασυνείδητου.

Μέχρι και το 2001 οι κληρονόμοι του Γιουνγκ αρνούνταν να επιτρέψουν την έκδοση του βιβλίου και δεν επέτρεπαν την πρόσβαση σε μελετητές. Μέχρι τον Οκτώβρη του 2009, μόνο 24 άνθρωποι το είχαν δει. Ο ιστορικός Sonu Shamdasani, ένας υπάλληλος των κληρονόμων του Γιουνγκ, οι σύμβουλοι τους που διαχειρίζονταν το ανέκδοτο υλικό του γιουνγκ και ο Stephen Martin ένας αναλυτής του Γιουνγκ, δημιούργησαν τον Ίδρυμα Φιλήμων με σκοπό να διευκολυνθεί η δημοσίευση των έργων του Jung.

Ο Ulrich Hoerni, εγγονός του Γιουνγκ και διαχειριστής των αρχείων του Γιουνγκ, αποφάσισε την δημοσίευση του μετά από 3 χρόνια χάρις την πειθώ του Ιστορικού Shamdasani. Η W.W. Norton & Company ετοίμαζε μια έκδοση του κόκκινου βιβλίου στην αρχική γερμανική γλώσσα με αγγλική μετάφραση περιέχοντας και εκτενείς υποσημειώσεις.
Τελικά στις 7 Οκτωβρίου του 2009 έσπασε ολοσχερώς η παράδοση της “Μυστικότητας” του περιεχομένου του Κόκκινου Βιβλίου και προς μεγάλη ευχαρίστηση του επιστημονικού κόσμου αλλά και του απλού κοινού εκδόθηκε.

[button link="http://strangefiles.gr/?p=2739" type="small" color="red" newwindow="yes"] "Πρώτο μέρος: Η βιογραφία" [/button]

Έργα και ημέρες του Carl Gustav Jung: "Η βιογραφία"

 


Ο Carl Gustav Jung γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1875 στο Κέσβιλ της Ελβετίας, μέσα σε μια αρχοντική θα μπορούσαμε να πούμε οικογένεια για τα τότε χρόνια. Ο πατέρας του Carl (Γίοχαν Πολ'Αχιλς Γιουνγκ) ήταν εφημέριος προτεστάντης και διδάκτορας της φιλοσοφίας, πράγμα που ανάγκαζε την οικογένεια του να μετακομίζει πολύ συχνά, τουλάχιστον μέχρι το 1879.
Κατά την εποχή ανάπτυξης του Καρλ, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι παππούδες του για την μετέπειτα ζωή του. Τον πρώτο από την μεριά του πατέρα του δεν είχε προλάβει να τον γνωρίσει από κοντά, ωστόσο πήρε το όνομα του το οποίο και ακουγόταν συχνά στους κύκλους των ανθρώπων.

Ήταν Ιατρός, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και Επικεφαλής της τότε μασονικής Ελβετικής στοάς. Ο άλλος του παππούς, από την μεριά της μητέρας του ονομαζόταν Σάμιουελ Πρίσβεκ και ήταν και εκείνος ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στην κοινωνία. Ήταν Ιερέας στην ενορία του Λέοναρντ και ηγούμενος του προτεσταντικού κλήρου. Ήταν δύο προσωπικότητες σημαντικές με άξια τάλαντα για να κληρονομήσει αλλά και παραδείγματα προς μίμηση για τον Καρλ.

Η κληρονομία του όμως δεν σταμάτησε εκεί, εκτός από τα υλικά κομμάτια στη ζωή του υπήρχαν και τα πνευματικά, γεγονός που τον ολοκλήρωνε στην πορεία που θα χάραζε και στην ιστορία που θα άφηνε από πίσω του. Λέγεται πως η γιαγιά του από την μεριά της μητέρας του κατείχε μια ισχυρή ικανότητα διαίσθησης που στην πορεία την κληρονόμησε και ο εγγονός της. Έτσι λοιπόν, συγκεκριμένα αναφέρεται πως η γιαγιά του Γκουστάβ δεν υπήρξε μόνο ως ένα απλό οικογενειακό πρόσωπο στην ζωή του, αλλά και ως διδασκάλισσα του τουλάχιστον για τα παιδικά του χρόνια.

Γιούνκγ,τα χρόνια της Εφηβείας

Κατά την εποχή της εφηβείας του στα 20 περίπου χρόνια του άρχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο.  Λόγο τον χαρισμάτων του και της διάνοιας του, ήτανε ένας πόλος έλξης για τις αδελφότητες. Αν και ήταν άτομο κάπως αντικοινωνικό σύμφωνα με τις πηγές μας, παρόλα αυτά εντάχτηκε σε μία από τις αδελφότητες επονομαζόμενη ως “Ζοφίνγκια”. Σε αυτή την αδελφότητα έδωσε και τις πρώτες του διαλέξεις τόσο για ψυχολογικά θέματα όσο και για θεολογικά.
Εκείνη την περίοδο όμως δεν αναπτυσσόταν μόνο η επαφή με τον κόσμο και την κοινωνική του αποκατάσταση άλλα και η πνευματικότητα του. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (1895-1899) και έπειτα από συμβουλή ενός καθηγητή με το όνονμα Όιγκεν Μπλέλερ έκανε πειράματα πνευματισμού μαζί με την ξαδέλφη του, Έλεν Πράσβεκ κάτι το οποίο δεν ήταν ασυνήθιστο για την εποχή που ζούσε. Φυσικά δεν σταμάτησε εκεί. Εκείνη την εποχή και στο τέλος των πειραμάτων του ένωσε για πρώτη φορά την ψυχολογία με το απόκρυφο στην διδακτορική του διατριβή (1902), καθώς πήρε όλες τις σημειώσεις από τα πνευματιστικά πειράματα, τις ένωσε, τις ανέλυσε και τους έδωσε τον τίτλο “Ψυχολογία και Παθολογία των Αποκαλούμενων Απόκρυφων Φαινομένων”.
Δύο χρόνια πριν (1900), είχε ήδη πάρει την απόφαση του για να γίνει ψυχίατρος. Ξεκίνησε ως βοηθός ανατομικής ιατρικής, με την βοήθεια και την εποπτεία του ίδιου του καθηγητή ( Όιγκεν Μπλέλερ) όπου ήταν καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης καθώς και διευθυντής του Νοσοκομείου Ψυχικών Νοσημάτων. Παίρνοντας λοιπόν την απόφαση για το τι θα ακολουθήσει στη ζωή του έκανε και άλλο ένα πολύ τολμηρό βήμα. Κλείστηκε οικειοθελώς για μισό χρόνο περίπου μέσα στο άσυλο ψυχασθενών προκειμένου να συνηθίσει την ατμόσφαιρα του περιβάλλοντος. Μάλιστα, τον απορρόφησε τόσο η δουλεία του που άρχισε να μελετάει τις ψυχωτικές κινήσεις και την περίεργη διάλεκτο που χρησιμοποιούσαν οι ασθενείς.

Φρόυντ και Γιούνκγ, η Συνάντηση

Το 1909 περίπου ήρθε σε επαφή με τον Σιγκμουντ Φρόυντ, μία προσωπικότητα την οποία θαύμαζε και αγαπούσε. Απέκτησαν μία πολύ καλή σχέση και ο θαυμασμός του Καρλ για τον Φρόυντ μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο. Αυτό όμως που τον σαγήνευε πιο πολύ απ'όλα ήταν το έργο του Φρόυντ στην Ερμηνεία των Ονείρων το οποίο θεωρούσε πως ήταν η πιο μεγάλη και πληρέστερη προσπάθεια για να καταγραφεί το ασυνείδητο μέρος της ψυχής.
Η φιλία τους όμως δεν κράτησε πολύ, παρόλο που τον θαύμαζε και ήταν ως κάποιο βαθμό πυγή έμπνευσης για αυτόν, υπήρχαν και πολλές ρήξης ανάμεσα τους όσον αναφορά τα θέματα της σεξουαλικότητας, της θρησκείας και σε κάποιες ερμηνείες ονείρων. Το τελειωτικό χτύπημα έγινε το 1913, όπου δημοσιεύτηκε το έργο του Γιούνκ με τίτλο “Μεταμορφώσεις και Σύμβολα της Λίμπιντο”, αυτό ήταν η αφορμή για το τέλος της σχέσης των δύο μεγάλων αυτών ψυχολόγων. Παρόλα αυτά όμως ο Γιουνγκ δεν θέλησε ποτέ να διακόψει ολοκληρωτικά και τετελεσμένα την μεταξύ τους σχέση και για αυτόν τον λόγο πολλές επιστολές είναι γεμάτες από αναφορές από τα έργα του διδασκάλου του. Δεν είναι πάντως υπερβολή να λέγαμε ότι το δίδυμο Γιούνγκ - Φρόυντ προσομοιάζει στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη με τον ρόλο του Πλάτωνα να παίζει ο Γιούνκγ ο οποίος ειλικρινά αναμόρφωσε ουσιαστικά την θεωρία των αρχετύπων δίνοντας της άλλη προοπτική και επικαιροποιώντας την βάζοντας την να πλέει στα σύγχρονα πια πλαίσια.

Μετά από έναν ακριβώς χρόνο παραιτήθηκε από τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα και η καριέρα του στον ακαδημαϊκό τομέα έλαβε τέλος. Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν γιατί την ίδια ακριβώς χρονιά στάλθηκε να υπηρετήσει στον στρατό ως λοχαγός λόγου της εμπόλεμης περιόδου που υπήρχε τότε στην Ελβετία. Η στρατιωτική του θητεία όμως συνεχίστηκε, συγκεκριμένα από το 1916-1918 εκπαίδευε τα Ελβετικά στρατεύματα.

Το Κόκκινο Βιβλίο

Μετά από τη θητεία του αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην τέχνη του και προτού εξασκήσει και πάλι το ταλέντο του κλείστηκε στον εαυτό του σε μια εξάχρονη ατομική εκπαίδευση. Αυτό το έκανε γιατί μετά την ρήξη που είχε με τον Φρόυντ σύμφωνα με τις πηγές μας ήθελε να κατανοήσει βαθύτερα τον κόσμο του ασυνείδητου και των φαντασιώσεων ούτως ώστε να δημιουργήσει νέες βάσης με πιο ισχυρά θεμέλια. Μέτα ένα ικανό διάστημα εμπειρίας και εκπαίδευσης όλες του οι παρατηρήσεις και οι σημειώσεις μεταφέρθηκαν σε ένα βιβλίο, ήταν η εποχή οπού έκανε την εμφάνισή του το γνωστό “Κόκκινο Βιβλίο”, αναφέρετε πως ακόμα και οι εικόνες όπου εμπεριέχει δεν αντικατοπτρίζουν το ταλέντο του Γιούνκ στη ζωγραφική αλλά όλα τα εσωτερικά και μη βιώματα.
Θέλοντας να αναλύσει τον όρο “Ασυνείδητο” επικεντρώθηκε στον εσώτερο εαυτό του ανθρώπου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιουνγκ ότι έχουμε γνωρίσει και έπειτα έχει ξεχαστεί, όλες οι αισθήσεις, όσα νιώθουμε, όσα σκεπτόμαστε κτλ. Ανήκουν στο περιεχόμενο του ασυνείδητου νου. Έτσι όλο αυτό το συνονθύλευμα το ονόμασε “Ατομικό ασυνείδητο”. Πέρα όμως τον προσωπικών εμπειριών και βιωμάτων υπάρχουν και κάποιες ιδιότητες και αρχέτυπα που είναι κοινά στους ανθρώπους όπου κληρονομούνται από κάτι “απόκοσμο” και μακρινό, αυτό το χάρισμα το αναγνώρισε και ο Γιουνγκ και το ονόμασε “Συλλογικό Ασυνείδητο”.

Το 1928 περίπου ο καθηγητής της ψυχολογίας και του ασυνείδητου έκανε την πρώτη του επαφή με την Αλχημεία. Ξεκίνησε σχολιάζοντας ένα αρχαίο κινέζικο κείμενο το “Το Μυστικό του Χρυσού Λουλουδιού”. Έπειτα προμηθεύτηκε 20 δοκίμια στα λατινικά από το έργο “Artis Auriferae” και εκεί η λατρεία του για την Αλχημεία μεγάλωσε σε εκπληκτικούς βαθμούς. Άρχισε να αναλύσει και να αποσυμβολίζει σύμβολα μετά μανίας, όμως αυτό που τον έκανε να δει τα πράγματα πραγματικά σοβαρά δεν ήταν τα βιβλία, αλλά οι ασθενείς του. Παρατήρησε πως σε πολλές ψυχωτικές κινήσεις αλλά ακόμα περισσότερο σε ψυχωτικά όνειρα οι ασθενείς του έβλεπαν πολλά αλχημικά σύμβολα και έννοιες. Τότε η βιβλιοθήκη του πραγματικά γέμισε με αλχημικά βιβλία και γραφές. Μίλησε για τα στάδια και για την εκκολαπτόμενη μορφή του ανθρώπου μέσω μιας ασυνείδητης διαδικασίας. Μετέφερε στον κόσμο πως αυτό που οι Αλχημιστές ονόμαζαν “Μεγάλο Έργο” δεν είχε ούτε μία σχέση με κάποια υλική διαδικασία αλλά με τη μετουσίωση του ανθρώπου μέσω αλχημικών εσωτερικών διαδικασιών που προκαλούν αλλαγές στον ασυνείδητο εαυτό.

Όταν κατανόησε την γνώση που είχε στα χέρια του και την αποσυμβόλισε σύμφωνα με τις δικές του εμπειρίες και των ασθενών του, δημιούργησε μια νέα ψυχαναλυτική μορφή πρακτικής. Την ονόμασε “Ενεργητική Φαντασία” και είναι ο γνωστός σε όλους μας όρος “Ενεργητικός Οραματισμός” που χρησιμοποιεί η Δύση μέχρι τις μέρες μας.

Ο Θάνατος ενός σύγχρονου Διδασκάλου

Σε ηλικία 70 χρονών ο Καρλ Γιούνγκ είχε πλέον χάσει κάθε ικανότητα γραψίματος και διδασκαλίας, ωστόσο η δίψα του για μάθηση δεν σταμάτησε ούτε τότε. Η σχολή που είχε ιδρύσει από τον κόσμο που συγκέντρωσε στα χρόνια των αναζητήσεων του είχε ραγδαία εξέλιξη και είχε απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Έζησε μια ενάρετη όπως λένε ζωή και παρόλο που ξεκίνησε ως ένα περίεργο αντικοινωνικό παιδί κατέληξε ένας λαμπρός και αγαπητός στους περισσότερους τουλάχιστον επιστήμονας. Το 1955 έχασε τη σύζυγο του κάτι το οποίο του κλόνισε πολύ την ψυχολογία. Κλείστηκε στον εαυτό του και να ασχοληθεί με τη ζωγραφική και τις πέτρες. Απεβίωσε τον Ιούλιο του 1961 έπειτα από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στον τάφο του πάνω χαράχτηκε ένα ρητό που κοσμούσε το σπίτι του “Επικαλούμενος ή μη, ο Θεός θα είναι παρών”.

[button link="http://strangefiles.gr/?p=2746" type="small" color="red" newwindow="yes"] "Δεύτερο μέρος: Το κόκκινο βιβλίο του C.G.Jung" [/button]

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Μεγάλο Πάρτυ για το Τέλος (;) του Κόσμου

Για δεκαετίες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστήριζαν πως κάτι σημαντικό θα γίνει την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012.
Η στιγμή που όλοι περιμέναμε έφτασε επιτέλους και δεν μένει τώρα να δούμε αν ο κόσμος θα καταστραφεί ή θα αλλάξει.
Για να γιορτάσουμε λοιπόν αυτή την τόσο σημαντική μέρα, το περιοδικό MYSTERY σας προσκαλεί όλους σε ένα ξεχωριστώ event στο κέντρο της Αθήνας.
Ελάτε για να γιορτάσουμε το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία του Παράξενου. Μαζί θα μετρήσουμε αντίστροφα για το τέλος (;) θα κουβεντιάσουμε για το μυστήριο του 2012 και θα διασκεδάσουμε σαν να μην υπάρχει αύριο!

Το μοναδικό αυτό party θα ξεκινήσει στις 10 μ.μ. στο cafe bar BAD CITY (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 11 / Είσοδος ελεύθερη). Πότε; Μα φυσικά το βράδυ της 21/12/12!

Να είστε όλοι εκεί… θα είναι το μόνο ασφαλές σημείο στον πλανήτη.
Διαδώστε το!

5th element magazine, το νέο περιοδικό εσωτερικής αναζήτησης


Ένα νέο περιοδικό κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο της εναλλακτικής αναζήτησης και πιο συγκεκριμένα στο χώρο του εσωτερισμού. "5th Element Magazine" είναι το όνομά του και θα ασχολείται κάθε μήνα με θέματα του αποκρυφισμού και γενικότερα του εσωτερισμού...

Διαβάστε το παρακάτω μήνυμα της εκδοτικής ομάδας...

Αυτό το περιοδικό φτιάχτηκε από την ανάγκη για περισσότερη και ανέξοδη αλήθεια και γνώση, από άτομα καταξιωμένα στον χώρο του εσωτερισμού και μυστικισμού, εναλλακτικών θεραπειών και σαμανισμού, αγγελικής τέχνης αλλά και λευκής σοφίας. Όλοι μαζί προσφέρουν τις προσωπικές τους γνώσεις για εσάς, σε μια περίοδο οπού η γνώση και η αλήθεια είναι δυσεύρετες αρετές.

Ο στόχος του περιοδικού είναι να ενημ
ερώσει με άρτια κείμενα τον αναγνώστη και να τον βοηθήσει στην πνευματική του εξέλιξη.

Το “5th ELEMENT magazine” είναι ένα μη κερδοσκοπικό περιοδικό που φτιάχτηκε με αγάπη και σεβασμό προς τον αναγνώστη. Με πρωτότυπα άρθρα, συνεντεύξεις και event ελπίζουμε να σας συντροφέψει σε αυτόν το δύσκολο χρόνο που πρόκειται να διανύσουμε.

Η ομάδα του περιοδικού:

Εκδότης-Αρχισυντάκτης
Αναστάσιος Παπαλέξης

Συντακτική ομάδα
Γωγώ Μιχαήλ
Ιόλη Βρανά
Shakila Ιωάννα Μπράτη
Φάιζα Κωδώνα
Χαρά Οικονόμου
Χρύσα Μελετίου


Έχουν κυκλοφορήσει ήδη δύο τεύχη των οποίων τα εξώφυλλα θα δείτε παρακάτω.

[box type="info"] Από τον Ιανουάριο του 20130το περιοδικό θα κυκλοφορεί έντυπα σε επιλεγμένα καταστήματα όλης της χώρας.[/box]



[button link="http://www.scribd.com/doc/111723033/5th-Element-Magazine-1-%CE%9D%CE%BF%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85" color="purple" newwindow="yes"] Το πρώτο τεύχος σε pdf Αρχείο.[/button]

[button link="http://www.scribd.com/doc/115010912/5th-Element-Magazine-2-%CE%94%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85" color="green" newwindow="yes"] Το δεύτερο τεύχος σε pdf αρχείο.[/button]

[button link="https://www.facebook.com/5thelementmagazine" color="orange" newwindow="yes"] Η σελίδα του περιοδικού στο facebook.[/button]


 

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

WICCA: Το ξύπνημα της Αρχαίας Θεάς


H Wicca (Γουίκα) είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη φυσιολατρική θρησκεία, η οποία έχει τις ρίζες της στην Ελληνική Θρησκεία και στην Αρχαία Κέλτικη Παράδοση, καθώς και στην Σαξονική. Βασίζεται πάνω σε αρχαίες παραδόσεις και “πιστεύω”. Είναι μια φιλόξενη θρησκεία, χωρίς ιεραρχίες και δεν αποκλείει κανέναν με βάση τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, την ηλικία ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις του. Το όνομά της έχει ρίζες στην αρχαία αγγλική λέξη “wicce” που σημαίνει ‘’Σοφός”. Είναι μια κοινή και πολύ παλιά ονομασία για την “Μαγεία”. Αν και την θεωρούν σύγχρονη θρησκεία επειδή ιδρύθηκε κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου, οι ρίζες της μας πηγαίνουν πίσω στο παρελθόν, πολύ πιο πριν από την εμφάνιση του Χριστιανισμού.

Η αρχή της μοντέρνας περιόδου της Μαγείας άρχισε από τον συγγραφέα, ερασιτέχνη ανθρωπολόγο και αρχαιολόγο Gerald Gardner (Γεννήθηκε στις 13-6-1884 και πέθανε στις 12-2-1964). Ενώ εργαζόταν σε μια φυτεία τσαγιού στην Μαλαισία, μυήθηκε στα μυστικά των θρησκευτικών και λαογραφικών παραδόσεων των ιθαγενών της περιοχής. Όταν επέστρεψε στην Αγγλία, ως άπληστος αποκρυφιστής πλέον, μυήθηκε στην τέχνη της Μαγείας από την Dorothy Clutterbuck, μέλος της «Corona Fellowship of Rosicrucians». Αυτή ήταν και η αρχή της μοντέρνας Wicca! Ο Gardner πήρε όλες του τις μαγικές πηγές από την Ασία και μία επιλογή από τα μαγικά χειρόγραφα της Δύσης, δημιουργώντας έτσι μια νέα θρησκεία, επικεντρωμένη στην λατρεία της Αρχαίας Θεάς. Αυτή ήταν μια σημαντική αρχή, καθώς η λατρεία της Αρχαίας Θεάς έγινε το επίκεντρο της μοντέρνας Μαγείας. Για την αναβίωση της, την ενίσχυσε με τελετουργίες και τυπικά, επηρεασμένος από Τεκτονισμό, την Τελετουργική Μαγεία και τα γραπτά του Aleister Crowley καθώς και από άλλες αποκρυφιστικές πηγές.

Οι ακόλουθοι της ονομάζονται “Wiccans”. Ωστόσο, προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο “Witch” (μάγισσα) για να εκφράσουν την πίστη τους. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται εξίσου και από τα δυο φύλα. Δεν χρησιμοποιούν ποτέ τον όρο “Warlock” για να αναφερθούν στους άντρες μάγους. Ο “Warlock” (από την σαξονική λέξη “waerloga” που σημαίνει «αυτός που παραβιάζει τον όρκο») είναι το άτομο εκείνο το οποίο έχει παραβιάσει τον Κανόνα της Wicca και έχει εξοστρακιστεί από την κοινότητα. Τα άτομα αυτά ξεκίνησαν σαν wiccan αλλά στην πορεία μυήθηκαν στην Σκοτεινή Μαγεία οικειοθελώς. Κοινώς, είναι ο “Προδότης”.

Υπάρχουν πολλές παραδόσεις και τύποι στη Wicca και κάθε μια πιστεύει σε διαφορετικά πράματα. Υπάρχει όμως μια πίστη-πυρήνας την οποία όλοι οι Wiccans ακολουθούν. Η κεντρική αρχή λέγεται “Wiccan Rede” (To Rede είναι αρχαϊκή λέξη και σημαίνει “Συμβουλή”) και είναι γραμμένη σε αρχαϊκή γλώσσα, και πάει κάπως έτσι: “And it harm none, do what ye will” (Αν δεν βλάπτει κανέναν, κάνε ότι θέλεις”). Πέρα από αυτό, κάθε πιστός αναπτύσσει τα δικά του πιστεύω και προσωπικές εμπειρίες τα οποία περνάνε από γενιά σε γενιά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα περίπλοκο σύστημα ηθικής. Οι wiccans επηρεάζουν ο ένας τον άλλος με αποτέλεσμα να προσαρμόζονται οι προσωπικοί τους κανόνες ηθικής βάση των ατόμων του περιβάλλοντός τους.

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία της Wicca είναι τα ξόρκια και οι τελετές. Χρησιμοποιούν δυο είδη μαγείας κυρίως. Την Επίκληση σε διάφορα πνεύματα και θεότητες, για βοήθεια, για υγεία ή τύχη, προσέχοντας μην παραβούν τον Νόμο των Τριών («Ότι προκαλείς επιστρέφεται σε σένα στο τριπλάσιο») και την Άντληση Ενέργειας από τα στοιχεία της φύσης. Όλες οι μαγικές εμπειρίες καταγράφονται στο Βιβλίο των Σκιών (Book of Shadows), ένα ιερό για τον κάθε πιστό βιβλίο. Δεν δέχονται την ύπαρξη του Σατανά και την έννοια του Κακού σύμφωνα με τον Χριστιανισμό.

Κλείνοντας την παρουσίαση, η φύση της Wicca δεν έχει να κάνει με μάγισσες με υπερφυσικές δυνάμεις, όπως παρουσιάζονται στην τηλεόραση. Έχει να κάνει με την προσωπική ανάπτυξη του καθενός μας, μέσα από έναν δρόμο αναβίωσης παλαιών ξεχασμένων γιορτών και παραδόσεων. Για την Wicca κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός.

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Editorial 1 Δεκεμβρίου 2012

 


Πλησιάζει η ημερομηνία που όλοι περιμένουμε. Η 21 Δεκεμβρίου 2012 κρίθηκε από πολλούς ως ακόμα μία μέρα καταστροφής της Γής. Βέβαια κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν θα υπάρξει καταστροφή αλλά θα υπάρξουν όμως αλλαγές σε μας και στο περιβάλλον που ζούμε.

Το δεύτερο είναι το πιο πιθανό που μπορεί να συμβεί. Όλες οι θεωρίες καταστροφών που υποτίθεται θα υποστεί ο πλανήτης είναι κάτι το οποίο πιστεύω δημιουργήθηκε πρώτον γιατί ανά διαστήματα «πρέπει» να δημιουργούνται  τέτοιες ημερομηνίες και κατά δεύτερον διότι κάπως έπρεπε να συντηρηθεί η βιομηχανία των των ΜΜΕ και των εκδόσεων.

Αναφορικά θα σας παραθέσω και κάποιες άλλες καταστροφολογικές αναφορές και προφητείες που βγήκαν κατά καιρούς για το τέλος του κόσμου. Στο βιβλίο του Α. Γκαλότι «Μεγάλες προφητείες» αναφέρονται επιγραμματικά ορισμένες από αυτές: Πολιτισμός των Μάγια (1027): Τέλος του κόσμου 2020, Ινδουιστικός πολιτισμός (1778): Τέλος του κόσμου 2020. Παιδιά της Φατιμά (1917): Τέλος του κόσμου το 2000. Χειρόγραφο της Λειψίας (1848): Έκρηξη της γής λόγο ενός κομήτη το 1988. Ένας σεισμός θα τραντάξει τη γή το 1996. Τέλος του κόσμου το 2000. Τζέφρυ γκούντμαν (1970): Σεισμοί στην Αλάσκα, Καναδά και Δυτική ακτή των ΗΠΑ το 1985. Παγκόσμιος κατακλυσμός το 1990. Αναστροφή των πόλων το 2000.

Όπως βλέπετε πάμπολλες είναι οι αναφορές για το 2000 πριν αυτό και δεν είναι οι μόνες. Πολλές αιρετικές θρησκείες είχαν δήθεν προβλέψει τον ερχομό μεγάλης καταστροφής στη γή το 2000 και αυτοκτόνησαν.

Επίσης θα είδατε παραπάνω 2 αναφορές σχετικά με προφητεία των μάγια για την καταστροφή του κόσμου το 2020. Οι μάγιας βέβαια δεν προέβλεψαν ποτέ ότ θα ερχόταν κάποια καταστροφή στη γή. Το ημερολόγιό του ς που δήθεν σταματούσε στο δικό μας 2012 για αυτούς ήταν το κλείσιμο ενός ημερολογιακού κύκλου και η αρχή ενός άλλου. Οι Μάγια είχαν κυκλική αντίληψη του χρόνου και το ημερολόγιό τους δεν θα μπορούσε παρά να είναι κι αυτό κυκλικό. Όσο για τη Συντέλεια του Κόσμου το 2012, για όλα φταίει ο Χοσέ Αργκέλες, ο αμερικανός ιστορικός τέχνης που το 1987 δημοσιοποίησε πρώτος τις καταστροφολογικές θεωρίες του για τις «προφητείες των Μάγια». ‘Εκτοτε ακολούθησαν δεκάδες άλλοι κι αν σήμερα πληκτρολογήσει κανείς τις λέξεις Maya και Doomsday στο Google, το πρώτο αποτέλεσμα που θα δει είναι η ιστοσελίδα με τίτλο Πώς να επιβιώσετε το 2012.

Αυτό λοιπόν δείχνει ότι αυτές τις μέρες δεν θα γίνει καταστροφή αλλά ούτε και ότι θα συνεχίσουμε να ζούμε χωρίς αλλαγές. Αναφέρουν ακόμη και οι επιστήμονες ότι θα γίνει κάποια ευθυγράμμιση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Άρα σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, όχι μόνο την συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά και τις μέρες πριν και μετά από αυτήν.

Όπως αναφέραμε το περιβόητο ημερολόγιο των Μάγια κλείνει έναν μεγάλο κύκλο στις 21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τη Μυθολογία των Μάγια, οι Μεγάλοι Κύκλοι τελειώνουν με καταστροφή. Τέσσερις φορές έχουν προσπαθήσει οι θεοί να δημιουργήσουν τον Κόσμο κι επειδή το μοντέλο τους βγαίνει προβληματικό, στο τέλος του πειράματος το καταστρέφουν.

Ακούγοντας τα αυτά κάποιοι με πολλά χρήματα αποφάσισαν να φτιάξουν καταφύγια ανα πολλές χώρες του κόσμου, ξοδεύοντας πάρα πολλά χρήματα. Μας θυμίζει λίγο αυτό και την ταινία 2012 που προβλήθηκε από τους κινηματογράφους πριν λίγα χρόνια. Μια ταινία που θα μπορούσε να είναι μια πραγματικότητα…

Λίγες μέρες έμεινα για να ανακαλύψουμε τι πραγματικά θα γίνει αυτήν την ημερομηνία. Ελπίζω πάντως να υπάρξει και 2013 διότι έχουμε πολλές έρευνες να δημοσιεύσουμε ακόμη που δεν πρέπει να χάσετε…

Εκδήλωση για τον Τανάγρα...

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον Πατέρα της παραψυχολογίας στην Ελλάδα Άγγελο Τανάγρα, όπου οι ομιλητές ανέλυσαν πράγματα για τη ζω...