Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Εκδήλωση για τον Τανάγρα...


Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον Πατέρα της παραψυχολογίας στην Ελλάδα Άγγελο Τανάγρα, όπου οι ομιλητές ανέλυσαν πράγματα για τη ζωή του και το έργο του. Έπειτα παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ που είναι σε σκηνοθεσία Νικόλαου Κουμαρτζή. Αποκαλύπτοντας διάφορες πτυχές για την ζωή του Άγγελου Τανάγρα, για το έργο του....

Ετοιμάσαμε ένα βίντεο για τους αναγνώστες του Strange Files, όπως επίσης και φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση...

Το ντοκιμαντέρ επίσης κυκλοφόρησε με τον Ελεύθερο τύπο του Σαββάτου στις 30 Μαρτίου 2013. Ο σκοπός όλης αυτής της κινητοποίησης είναι η επιστροφή των επιστολών και των ερευνών του Άγγελου Τανάγρα πίσω στην Ελλάδα από την Αμερική...

Μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς σε αυτήν την προσπάθεια...περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Νέα Συνέντευξη του Αντώνη Σκαραμαγκά, για το μέλλον της wresearching

Γεια σου Αντώνη! Χαίρομαι που τα ξαναλέμε  Θα ήθελα να μου πεις μερικά πράγματα για τις νέες έρευνες και επεισόδια!

Και εγώ χαίρομαι που τα ξαναλέμε! Βασικά υπάρχει υλικό από διάφορες έρευνες, το promo video που μόλις ανέβηκε είναι από την πρώτη ''αναγνωριστική'' έρευνα στην Αγ. Τριάδα στο Όρος Πάρνηθα, όπου πήγαμε κατόπιν μιας συγκλονιστικής μαρτυρίας από την οποία δείχνουμε κάποια αποσπάσματα!

Πολύ ωραία! Τι νέα ευρήματα έχετε?

Στο promo video φαίνεται μια μυστηριώδη πόρτα που ανοιγοκλείνει χωρίς καθόλου αέρα η κάποιον άλλο προφανή λόγο! επίσης κάποια evp's που μοιάζουν με γυναικείες φωνές + ένα παράξενο αντικείμενο που βρήκαμε στην σοφίτα!

  Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά! Να σε ρωτήσω γιατί ο Θανάσης δεν συμμετέχει στο promo video του νέου επεισοδίου;

χμμμμ... ο Θάνος για κάποιους  δικούς του λογούς θέλησε να απέχει, άγνωστο για ποσό!

Δηλαδή μπορεί να είναι και οριστικό;

Μόνο ο ίδιος το ξέρει! Πάντως όσοι παρακολουθούν την πορεία της ομάδας θα θυμούνται ότι αυτό έχει ξαναγίνει κ επέστρεψε δυναμικότερα! Προσωπικά ελπίζω στην επιστροφή του! Είμαστε όλοι πωρωμένοι με το ghost hunting!

Ναι αυτό φαίνεται!!

(γέλια)

Και πως θα συνεχίσετε;

Κοιτά, χωρίς τον Θάνο δεν θα είναι το ίδιο! Αυτό που κάναμε ήταν κάτι πολύ διαδραστικό, ίσως κάτι σαν ''cosplay'' όπως κάποιοι το έχουν χαρακτηριστεί... ''cosplayers'' αν θες! εν μέρει θα συμφωνήσω... κοίτα, μέσα σε περίπου 2 χρόνια που υπάρχει η ομάδα θεωρώ ότι πετύχαμε πολλά! βγάλαμε αρκετά webpisodes + 1 DVD για τα ''Φαινόμενα'' του Ελεύθερου Τύπου, για το οποίο ευχαριστούμε πολύ τον Μήνα Παπαγεωργίου, αρχισυντάκτη του ''Φαινόμενα'' για την βοήθεια του στην έκδοση του DVD! Σε ανάλογο διάστημα αν πετύχουμε έστω και τα μισά από τα προηγούμενα θα είμαι πολύ ευχαριστημένος!!!

Ναι το DVD ήταν πράγματι καταπληκτικό! Να σε ρωτήσω κάτι άλλο σχετικό τώρα μια που είπες για τα επεισόδια, γιατί δεν τα βλέπουμε ποια στο youtube? τα βλέπουμε κάπου άλλου? έχουν διαγράφει?

Ήταν οδηγοί, ήταν ανεβασμένα πολύ καιρό, δεν είχε νόημα να υπάρχουν ακόμα, έξαλλου έκαναν αρκετά views, τα είδε πολύ κόσμος! αν και δεν είμαι εγώ διαχειριστής αλλά απ'οτι ξέρω δεν έχουν διαγράφει είναι prive, κρυφά δηλαδή, μπορεί να τα δει μόνο όποιος έχει το link! ίσως κάποια στιγμή τα ξανακάνουμε ελευθέρα! επίσης να συμπληρώσω ότι επειδή είναι πολύ πιθανό να διαγράφει η υπάρχων σελίδα της ομάδας στο facebook, θα υπάρχει το link της καινούργιας στα info του καινούργιου promo video στο youtube!

Τελείως καινούργια αρχή δηλαδή!

Καλά μια σελίδα στο facebook δεν είναι και τίποτα! αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα διαγράφει! απλά το λέω για όσους πιθανόν μας χάσουν και θέλουν να επακολουθήσουν την πορεία της ομάδας!

Δηλαδή δεν σκέφτεστε να σταματήσετε?!

Πλακά θα κάνεις!!! είναι η πρώτη φορά που είχαμε να βγάλουμε webisode τόσο καιρό και τα email και inbox που μας ρωτούσαν τι γίνεται ήταν πολλά! δεν το περίμενα! απλά δεν γίνεται να σταματήσουμε! όσο υπάρχει ενδιαφέρον ούτε καν!!! έξαλλου έχουμε πολλές ώρες υλικό και ευρήματα από διάφορα μέρη! πρέπει να βγουν!!!

Αντώνη, σ ευχαριστώ πολύ κ ανυπομονούμε για την συνεχεία! θες να προσθέσεις κάτι για το τέλος?

Εγώ σ ευχαριστώ! να αναφέρω μόνο για την αυριανή εκδήλωση του Σαββάτου! κάτι που πιστεύω ότι ενδιαφέρει πολύ τους α του μεταφυσικού! στο θέατρο ''Ελεύθερη Έκφραση''  για την παρουσίαση του πρώτου ολοκληρωμένου ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του πατέρα της Ελληνικής Παραψυχολογίας, του Δρ. Άγγελου Τανάγρα (1877-1971). θα είναι πολλοί ενδιαφέροντες ομιλητές: Δρ. Μαρία Τζάνη (καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), Θανάσης Βέμπος (συγγραφέας, ερευνητής), Απόστολος Αντωνάκης (Διευθυντής του περιοδικού Φαινόμενα), Νικόλαος Κουμαρτζής (συγγραφέας, μέλος του metafysiko.gr και εμπνευστής του Tanagras Project), Γιώργος Ιωαννίδης (ψυχολόγος, αρχισυντάκτης περιοδικό mystery και μέλος του metafysiko.gr) και Μηνάς Παπαγεωργίου (αρχισυντάκτης του περιοδικού Φαινόμενα και μέλος του metafysiko.gr), ελπίζω να τα πούμε εκεί!!!

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Οι εξηγήσεις του FBI για το διάσημο έγγραφο περί UFO

Πρόκειται για μια μονοσέλιδη αναφορά, με ημερομηνία 2 Μαρτίου του 1950 που απευθύνεται στον τότε επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Έντγκαρ Χούβερ.

Την αναφορά είχε γράψει ο Γκι Χότελ, μετέπειτα επικεφαλής του τμήματος του FBI στην Ουάσινγκτον και αφορούσε στοιχεία σχετικά με «ιπτάμενους δίσκους» από έναν πληροφοριοδότη.

Το θέμα που αναγράφεται στην αναφορά είναι: «Πληροφορίες σχετικά με ιπτάμενους δίσκους».

«Ένας ερευνητής της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ότι τρεις αποκαλούμενοι ιπτάμενοι δίσκοι ανακτήθηκαν στο Νέο Μεξικό», γράφει ο Χότελ.

Τα ιπτάμενα αντικείμενα είχαν σχήμα κυκλικό, με υπερυψωμένο κέντρο και 15 μέτρα διάμετρο.

Από τους ιπτάμενους δίσκους ανασύρθηκαν τρία ανθρωποειδή, με ύψος σχεδόν 1 μέτρο και μεταλλική στολή πολύ λεπτής ύφανσης.

Το έγγραφο δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2011. Από τότε, εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν διαβάσει και άλλες τόσες φορές έχει αναπαραχθεί από τα μίντια, μαζί με απόπειρες ερμηνείας, πολλές από τις οποίες συνδέουν την υπόθεση με τα διάσημα UFO του Ρόσγουελ.

Για το λόγο αυτό, το FBI έκρινε ότι οφείλει να απαντήσει: «Η αναφορά του Χότελ δεν αποδεικνύει την ύπαρξη UFO. Δεν υπάρχει   κανένας λόγος σύνδεσης των δύο υποθέσεων».

Το FBI δεν ερεύνησε ποτέ τη συγκεκριμένη πληροφορία. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι για κάποια χρόνια μετά το περιστατικό του Ρόσγουελ το 1947, ο Χούβερ είχε δώσει εντολή στους πράκτορές του να επαληθεύουν κάθε αναφορά για UFO από την Πολεμική Αεροπορία. Η πρακτική αυτή τερματίστηκε το 1950, τέσσερις μήνες μετά τη διάσημη πλέον αναφορά του Χότελ.

[button link="http://www.newsbomb.gr/anexhghta/story/292571/oi-exigiseis-toy-fbi-gia-to-diasimo-eggrafo-peri-ufo" color="silver" newwindow="yes"] Από Newsbomb.gr[/button]

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Εκδήλωση για την Ελληνική Παραψυχολογία & τον Άγγελο Τανάγρα στις 30/3!


Η Κοινότητα του Μεταφυσικού (metafysiko.gr), με την υποστήριξη της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, του περιοδικού Φαινόμενα και των εκδόσεων iwrite.gr διοργανώνουν το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι μια μοναδική εκδήλωση για την παρουσίαση του πρώτου ολοκληρωμένου ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του πατέρα της Ελληνικής Παραψυχολογίας, του Δρ. Άγγελου Τανάγρα (1877-1971).


Την προβολή του ντοκιμαντέρ θα πλαισιώσουν με ομιλίες τους οι: Δρ. Μαρία Τζάνη (καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), Θανάσης Βέμπος (συγγραφέας, ερευνητής), Απόστολος Αντωνάκης (Διευθυντής του περιοδικού Φαινόμενα), Νικόλαος Κουμαρτζής (συγγραφέας, μέλος του metafysiko.gr και εμπνευστής του Tanagras Project), Γιώργος Ιωαννίδης (ψυχολόγος, αρχισυντάκτης περιοδικό mystery και μέλος του metafysiko.gr) και Μηνάς Παπαγεωργίου (αρχισυντάκτης του περιοδικού Φαινόμενα και μέλος του metafysiko.gr). 
Η εκδήλωση αποτελεί μέρος της συντονισμένης προσπάθειας της Κοινότητας του Μεταφυσικού και του Ν. Κουμαρτζή για τον επαναπατρισμό των ημερολογίων του Τανάγρα από την βιβλιοθήκη του Parapsychology Foundation των ΗΠΑ όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ και οι ομιλίες των προσκεκλημένων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 30 Μαρτίου στο θέατρο Ελεύθερη Έκφραση (Λέσβου 8 και Απειράνθου 1 στην Κυψέλη) στις 12 το μεσημέρι. 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του The Tanagras Project (http://tanagras.iwrite.gr/) και μάθετε τα πάντα για την κίνηση επαναπατρισμού των ημερολογίων του Τανάγρα.

Το ντοκιμαντέρ θα κυκλοφορήσει εκείνη την ημέρα μαζί με το περιοδικό Φαινόμενα του Ελεύθερου Τύπου.

[button link="https://www.facebook.com/events/518703954849226/" newwindow="yes"] To event της εκδήλωσης στο facebook[/button]






Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ηράκλειτος, ο σκοτεινός φιλόσοφος


 Λίγα λόγια για τη ζωή του


Ο Ηράκλειτος, γιος του Βλόσωνος, γεννήθηκε το 544 π.Χ. στην Έφεσο, τη 2η μεγαλύτερη πόλη της Ιωνίας. Ήταν παιδί αριστοκρατικής οικογένειας και άνηκε στο γένος των Ανδρόκλων, οι οποίοι εξορμήσθηκαν από την Αθήνα και μετέβησαν στην Ιωνία, όπου έκτισαν την Έφεσο. Λέγεται ότι η οικογένειά του κατείχε βασιλικό αξίωμα, το οποίο ο Ηράκλειτος απαρνήθηκε και παραχώρησε στον αδερφό του. Από μικρή ηλικία ήδη ο Ηράκλειτος ξεχώρισε. Δε μαθήτευσε κοντά σε κανένα φιλόσοφο, ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι ήταν αυτοδίδακτος.


Όσο ήταν μικρός, παραδέχονταν ότι δε γνώριζε τίποτα, ωστόσο σε μεγαλύτερη ηλικία ισχυριζόταν ότι γνώριζε τα πάντα. Αριστοκράτης στην καταγωγή, ήταν αντίπαλος τόσο της τυραννίας, όσο και της δημοκρατίας. Πήρε μέρος στους πολιτικούς αγώνες της πατρίδας του, στο πλευρό πάντοτε των αριστοκρατών, καταδικάζοντας την αρχή της ισότητας. Από το διασωθέν έργο του, είμαστε σε θέση να πούμε ότι ο σκοτεινός φιλόσοφος, όπως τον αποκαλούν λόγω της ερμηνευτικής δυσκολίας των έργων του, είχε εντρυφήσει σε σχεδόν όλα τα συγγράμματα των προγενέστερων φιλοσόφων, τους μεγάλους ποιητές όπως τον Όμηρο και τον Ησίοδο, καθώς και σε όλες τις ιστορικές γραφές που ήταν διαθέσιμες στην πατρίδα του. Ο Ηράκλειτος δεν ταξίδεψε ποτέ παραμένοντας έτσι συγκεντρωμένος στο έργο του. Η οικογένειά του ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση των Ελευσινίων Μυστηρίων, στα οποία ίσως να ήταν και ο ίδιος μυημένος. Πάντως, ο Ηράκλειτος ήταν εναντίον της καθιερωμένης θρησκείας της εποχής.

Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμπόδισε κάποια στιγμή στη ζωή του να αποτραβηχτεί στο ναό της Αρτέμιδος, όπου και προσέφερε τα βιβλία του. Προς το τέλος της ζωής του, ο Κλαίων φιλόσοφος, όπως αλλιώς ονομάστηκε, έφυγε για να ζήσει στα βουνά, όπου τρεφόταν με χόρτα και βότανα. Αυτό, όμως, το έμελλε να του κοστίσει ακριβά, αφού το 484 π.Χ., τελικά, ο Ηράκλειτος αφήνει την τελευταία του πνοή, έχοντας ασθενήσει από υδρωπικία.

Σχετικά με τη φιλοσοφική του κατεύθυνση


Ο Ηράκλειτος, ως προσωκρατικός φιλόσοφος, ασχολήθηκε με τα φυσικά φαινόμενα και τη δημιουργία του κόσμου. Εδώ κρίνεται απαραίτητο να αναφερθούμε στη δημιουργία της φιλοσοφίας. Η φιλοσοφία, λοιπόν, ξεκίνησε τον 6ο-5ο αι. π.Χ. από το Θαλή το Μιλήσιο, οποίος ήταν ένας από τους εφτά μεγάλους σοφούς της αρχαιότητας  και βέβαια τους γνωστούς φυσικούς φιλοσόφους. Οι συγκεκριμένοι φιλόσοφοι ονομάστηκαν φυσικοί, διότι τους απασχόλησαν ιδιαιτέρως τα ερωτήματα "πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος μας" και "ποιοι είναι οι φυσικοί νόμοι που τον διέπουν;". Πώς, όμως, οι νέοι φιλόσοφοι κατέληξαν να στοχάζονται για τον κόσμο και τη δημιουργία του; Την απάντηση μας τη δίνει ο Θαλής ο Μιλήσιος: "Η περιέργεια είναι το κλειδί. Οι γνώσεις που προέρχονται από αυτήν είναι οικουμενικές και αφορούν όλο το ανθρώπινο γένος, του οποίου η περιέργεια είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του".


Η περιέργεια, επομένως, του ανθρώπου τον οδήγησε εν τέλει να θέλει να μάθει πώς ξεκίνησε ο κόσμος που ζει. Πώς θα αντιληφθούμε, ωστόσο, από τι άρχισε ο κόσμος; Θα εκμεταλλευτούμε μόνο το λόγο, τη λογική μας; "Όχι μόνο!“ απαντά ο Θαλής. "Χρειάζονται και οι αισθήσεις!". Οι φυσικοί φιλόσοφοι, λοιπόν, για να καταλάβουν τον κόσμο, χρησιμοποίησαν τόσο το λόγο όσο και την εμπειρία, γι' αυτό ονομάστηκαν και εμπειρικοί. Έτσι κι ο Ηράκλειτος, επομένως, δεν ξέφυγε από την τάση της εποχής του.

Το έργο του


Ως φιλόσοφος, ο Ηράκλειτος ανήκει, όπως είπαμε, στους Προσωκρατικούς και είναι ο βασικότερος εκπρόσωπος της Ιωνικής σχολής. Ένα μονάχα έργο τού απονέμεται, το "Περί φύσεως", το οποίο αποτελείται από 92 αποσπάσματα και έχει τριμερή διαίρεση με βάση το περιεχόμενό του: α) πολιτικό, β) θεολογικό και γ) κοσμογονικό. Ο χαρακτήρας του έργου του είναι αποφθεγματικός, αφού ο Εφέσιος φιλόσοφος συμπύκνωσε τη φιλοσοφία του σε αφορισμούς, οι οποίοι είναι λεπτομερειακά επεξεργασμένοι και διατυπωμένοι με ύφος αινιγματικό. Άλλωστε, δεν τον αποκάλεσε τυχαία ο Τίμων ο Φλιάσιος (σατιρικός ποιητής του 3ου αιώνα π.Χ) αινικτήν, δηλαδή αινιγματοποιό. Στο έργο του, λοιπόν, ο Ηράκλειτος γράφει με αρκετή ασάφεια. Δεν το κάνει, όμως, καθόλου τυχαία, διότι ήταν θέλησή του να γίνει κατανοητός μόνο από ικανούς ανθρώπους.

Μάλιστα, λέγεται ότι, όταν ο Σωκράτης διάβασε το έργο του Ηρακλείτου, είπε: "Αυτά που κατάλαβα είναι σπουδαία, νομίζω όμως ότι είναι εξίσου σπουδαία και αυτά που δεν μπόρεσα να καταλάβω. Ωστόσο, χρειάζεται να είσαι ένας δεινός κολυμβητής σαν αυτούς από τη Δήλο για να μην πνιγείς μέσα στο βιβλίο του". Ο Αριστοτέλης, αργότερα, σχολίασε πολύ εύστοχα για το φιλόσοφο και το έργο του: "Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τα γραπτά του Ηρακλείτου, γιατί δεν ξέρουμε αν μια λέξη αναφέρεται σε αυτό που προηγείται ή σε αυτό που ακολουθεί". Πάντως, και οι δύο μεγάλοι φιλόσοφοι δεν υποτίμησαν σε καμία περίπτωση την αξία αυτού του μεγάλου προγενέστερου τους φιλοσόφου, ο οποίος στιγμάτισε την πορεία της φιλοσοφικής σκέψης.

Η ενότητα των αντιθέτων


Μια από τις πιο αξιοσημείωτες ιδέες του Ηρακλείτου είναι η ενότητα των αντιθέτων. Ο κόσμος, παρατήρησε ο Εφέσιος φιλόσοφος, χαρακτηρίζεται από διαρκείς αντιθέσεις και γίνεται κατανοητός μέσα από αυτές. Μέσα στη φύση και στα πράγματα ενυπάρχει η αντίθεση ή "έρις" που προκαλεί την κίνηση και την αλλαγή. Για παράδειγμα, η νύχτα δεν θα υπήρχε χωρίς τη μέρα, όπως και το σκοτάδι χωρίς το φως. Ο άνθρωπος δεν θα καταλάβαινε τι είναι η υγεία, αν δεν αρρώσταινε, δεν θα χόρταινε, αν δεν πεινούσε, η ειρήνη δεν θα ήταν εκτιμητέα, αν πόλεμος δε γινόταν ποτέ, όπως και η άνοιξη δεν θα έφερνε χαρά στον άνθρωπο, αν δεν προηγούνταν ο σκληρός χειμώνας.

Έτσι, για τον Ηράκλειτο η θέση του Καλού και του Κακού στον κόσμο είναι απαραίτητη, διότι διαφορετικά ο τελευταίος δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Ο Θεός – όχι όπως παρουσιάζεται στους μύθους, αλλά ως εκείνο το θεϊκό στοιχείο, το κάτι που κλείνει μέσα του όλο τον κόσμο – "είναι Μέρα και Νύχτα, Χειμώνας και Καλοκαίρι, Πόλεμος και Ειρήνη, Χόρταση και Πείνα", έλεγε ο σκοτεινός φιλόσοφος, "και αποκαλύπτεται στον άνθρωπο μέσα από τη φύση και τη διαρκή μεταβολή της". Ο Θεός, λοιπόν, για τον Ηράκλειτο είναι ένα σύνολο διπόλων, το οποίο αποκαλούσε "Λόγο". Η ενότητα των αντιθέτων συνοψίζεται, φυσικά, στην πασίγνωστη φράση του "Πατήρ πάντων πόλεμος". Τα πάντα, λοιπόν, υπάρχουν, γιατί συγκρούονται με τα ετερόσημα - αντίθετά τους.

Ηρακλείτεια κοσμολογία


Ο Ηράκλειτος για τον κόσμο εξέφρασε μια διαφορετική πεποίθηση από τους υπολοίπους κι έφτιαξε μια ξεχωριστή κοσμοθεωρία: Ο κόσμος προϋπάρχει προαιώνια (κι επομένως δε δημιουργήθηκε από κάτι) και είναι σα ζωντανή φωτιά, το λεγόμενο "αείζωον πυρ", το οποίο δυναμώνει κι εξασθενεί χωρίς ποτέ να σβήνει. Το αείζωον πυρ, κατά τον Εφέσιο φιλόσοφο, ακολουθεί μια κυκλική διαδικασία κατά την οποία η φωτιά μετατρέπεται σε θάλασσα, η θάλασσα με τη σειρά της σε γη κι έπειτα το αντίστροφο: η γη ξαναγίνεται θάλασσα και η θάλασσα, φωτιά. Η αντικειμενική πραγματικότητα, επομένως, όπως συνάγεται από τα παραπάνω, βασίζεται στη ροή, στην κίνηση. Η θεωρία αυτή συνοψίζεται στην πασίγνωστη φράση: "τὰ πάντα ῥεῖ καὶ οὐδὲν μένει" που μεταφράζεται "τα πάντα ρέουν και τίποτα δεν παραμένει (ίδιο)". Γιατί, όμως, ο Ηράκλειτος επιλέγει το πυρ ως πρωταρχική ουσία του κόσμου; Μα φυσικά γιατί η φωτιά είναι στοιχείο ζωντανό, κινητικό κι ανήσυχο. Τα πάντα, λοιπόν, στον κόσμο μεταβάλλονται, παρουσιάζονται ή εξαφανίζονται. Ο σκοτεινός φιλόσοφος εξέφρασε την παραπάνω πεποίθηση με την εικόνα ενός ποταμού που, ενώ παραμένει ο ίδιος, το νερό μέσα του κυλάει συνεχώς. Γι' αυτό είπε και την περίφημη φράση: "Ποταμῷ γὰρ οὐκ ἔστιν ἐμβῆναι δὶς τῷ αὐτῷ" που μεταφράζεται "Δεν μπορείς να μπεις δύο φορές στο ίδιο ποτάμι".

Για την πεποίθηση του Ηρακλείτου σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου, ο Διογένης Λαέρτιος (ιστοριογράφος της φιλοσοφίας της αρχαιότητας που έζησε τον 3ο αι. μ.Χ.) αναφέρει: «Αυτά που ο Ηράκλειτος πίστευε σε γενικές γραμμές είναι: τα πάντα συνίστανται από φωτιά και μέσα σ΄ αυτήν αναλώνονται. Τα πάντα συμβαίνουν σύμφωνα με την ειμαρμένη και η συναρμολόγηση των όντων πραγματοποιείται με την εναντιοδρομία… Όσο για τις λεπτομέρειες αυτών των θεωριών του, ιδού πως έχουν τα πράγματα. Η φωτιά είναι στοιχείο και τα πάντα ανταλλάσσονται με την φωτιά και γίνονται με την αραίωση και την πύκνωση. Τίποτα όμως δεν εκθέτει με σαφήνεια. Τα πάντα γίνονται με την εναντιότητα και κυλούν σαν ποτάμι. Η ολότητα είναι κάτι το πεπερασμένο κι ο κόσμος ένας.

Αυτός ο κόσμος γεννιέται απ΄ τη φωτιά και ξαναπαίρνει κατά περιόδους φωτιά, κι αυτό γίνεται εναλλάξ, στον αιώνα τον άπαντα. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με την ειμαρμένη. Από τα αντίθετα, εκείνο που οδηγεί στην γένεση ονομάζεται πόλεμος και έρις, κι εκείνο που οδηγεί στην ανάφλεξη, ομόνοια και ειρήνη κι η μεταβολή είναι ένας δρόμος που ανεβαίνει και κατεβαίνει κι ο Κόσμος φτιάχνεται σύμφωνα μ΄ αυτή την μεταβολή. Γιατί, όταν η φωτιά πυκνώνει, γίνεται ρευστή κι όταν μαζεύεται, γίνεται νερό. Το νερό όταν πήζει μεταβάλλεται σε γη-αυτός ο δρόμος κατεβαίνει. Η γη ξαναγίνεται ρευστή κι απ΄ αυτήν γίνεται το νερό κι απ΄ το νερό όλα τα υπόλοιπα. Γιατί αναφέρει ότι όλα σχεδόν προέρχονται απ την αναθυμίαση που βγαίνει απ΄ τη θάλασσα-κι αυτός είναι ο δρόμος που ανεβαίνει. Οι αναθυμιάσεις προέρχονται τόσο απ΄ τη γη όσο κι απ΄ τη θάλασσα, άλλες λαμπερές και καθαρές κι άλλες σκοτεινές. Με τις λαμπερές αυξάνει η φωτιά και με τις άλλες η υγρασία. Όσο για το περιέχον δεν μας αποκαλύπτει τι είναι»

Λόγος


Για να υπάρξει, ωστόσο, τάξη στη ρύθμιση της αιώνιας κίνησης και αλλαγής, απαιτείται η μονιμότητα, η οποία κατορθώνεται από μια κανονιστική δύναμη, τον "Λόγο" κατά τον Ηράκλειτο. Όπως προαναφέρθηκε, ο σκοτεινός φιλόσοφος αποκαλούσε "Λόγο" το θεϊκό στοιχείο. Ο "Λόγος" είναι ίσως ο πιο δύσκολος όρος στην ηρακλείτεια φιλοσοφία. Όταν ο Ηράκλειτος τον χρησιμοποιεί, προϋποθέτει την αρχαία ελληνική του σημασία, δηλαδή ως εκφωνούμενος λόγος, έκφραση, γλώσσα, ισχυρισμός, αλλά του δίνει και μια νέα υπόσταση. "Λόγος", λοιπόν, είναι η ρυθμιστική αρχή που διέπει το σύνολο της πραγματικότητας και συνδέει τα πάντα με σχέσεις αναλογίας. Ο "Λόγος" κατά τον Ηράκλειτο δεν είναι μια υπερφυσική δύναμη ή θεότητα, αλλά βρίσκεται μέσα στην πρωταρχική ουσία του κόσμου.


Επομένως, ο "Λόγος" αυτός ταυτίζεται σύμφωνα με την σημερινή επιστημονική ορολογία με το όρο "φυσικοί νόμοι". Μέσα από το λόγο, λοιπόν, οι άνθρωποι μπορούν να συλλάβουν τον κόσμο. Και σε αυτό, φυσικά, θα βοηθήσει η αισθητική τους εμπειρία, όπως αναφέρει ο Ηράκλειτος. Ο λόγος, βέβαια, διαφοροποιείται από την κοινή γνώμη, την οποία όλοι έχουν. Η αλήθεια κι ο λόγος, δύο όροι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους κατά τον Εφέσιο φιλόσοφο, αν και δύσκολα στην κατάκτησή τους, δεν είναι απρόσιτα. Ο άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιεί τις αισθήσεις για να γνωρίζει και να κατανοεί τον κόσμο, αρκεί όμως να προηγείται η ενδοσκόπηση. Ο λόγος του κόσμου, λοιπόν, αποκαλύπτεται στον άνθρωπο, όταν ο τελευταίος καταφέρνει να κατανοήσει τον λόγο που βρίσκεται εντός του. Ο λόγος, επομένως, είναι ο κοσμικός νόμος, η δύναμη που βρίσκεται μέσα στα πράγματα και το ανθρώπινο λογικό κομμάτι, συνέπεια αυτού.

Σοφία και Αλήθεια


Η αγάπη του Ηρακλείτου για τη σοφία ήταν αδιαμφισβήτητη. Ο ίδιος κατέκρινε την απλή πολυμάθεια, διότι τη θεωρούσε τροχοπαίδι στην αναζήτηση της αληθινής σοφίας. Ο Εφέσιος φιλόσοφος τόνιζε ότι αυτός που πραγματικά αγαπάει τη σοφία, γνωρίζει ότι χρειάζεται να ξέρει πολλά πράγματα (όχι απλή πολυμάθεια, αλλά ουσιαστική, βαθειά γνώση των πραγμάτων), πού να τη βρει (όπως την αναζήτησε κι ο ίδιος) κι ότι θα βρει μόνο μερικά αποσπάσματά της. Η αγάπη, ακόμη, για τη Σοφία ταυτίζεται με τη Σοφία της Αγάπης. Έτσι, η Σοφία είναι Αγάπη και Λόγος και νόμος συμπαντικός. Το Όλον κατά τον Εφέσιο φιλόσοφο πληρούται από μια κρυφή αρμονία. Ο Κώστας Αξελός, συστηματικός ερευνητής του Ηρακλείτου, γράφει: «Ο ανθρώπινος λόγος προσπαθεί να συλλάβει τον λόγο του κόσμου.

Αυτή η αναζήτηση που ζωογονείται από την κοσμική αγάπη, τοποθετείται στον δρόμο που ανεβαίνει και κατεβαίνει, χωρίς να παύει να είναι ο ίδιος δρόμος. Αφού η ολότητα βρίσκεται σε γίγνεσθαι, ο δρόμος που οδηγεί στη σύλληψή της δεν μπορεί παρά να είναι κι αυτός ένα γίγνεσθαι». Ο Ηράκλειτος είχε πει άλλωστε το περίφημο: "ὁδὸς ἄνω κάτω μία καὶ ὡυτή" που μεταφράζεται "Ο δρόμος που ανεβαίνει κι ο δρόμος που κατεβαίνει είναι ένας κι ο ίδιος δρόμος".
Ο Ηράκλειτος υποστήριζε ότι η αλήθεια δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αποκάλυψη. Για να τη συλλάβει ο άνθρωπος, όμως, πρέπει να είναι ξύπνιος. Αυτή την αφύπνιση προσφέρει ο λόγος. Ωστόσο, αυτή η αποκάλυψη θα μπορούσε να είναι φευγαλέα, κάτι που δεν είναι. Πού οφείλεται αυτό; Στη μνήμη φυσικά. Ο άνθρωπος είναι προικισμένος με μνήμη και μπορεί, επομένως, να συγκρατήσει την αλήθεια, η οποία εκ φύσεως έχει καθολική, συμπαντική ισχύ.

Τα όντα που δεν έχουν αφυπνιστεί ακόμα με το λόγο και δεν έχουν μνήμη, είναι καταδικασμένα να ζουν στην πλάνη και να μην κατανοούν, κατά συνέπεια, τον κόσμο. Η αλήθεια, τόνισε ο σκοτεινός φιλόσοφος, δεν είναι αλήθεια του σκεπτόμενου υποκειμένου, αλλά της ολότητας. Γι' αυτό αποκαλύπτεται σε αυτούς που όχι μόνο αγαπούν τη σοφία, αλλά προσπαθούν να τη συλλάβουν με τη σκέψη και να την εκφράσουν με το λόγο, τη γλώσσα. Ο Ηράκλειτος, επιπλέον, που συνύφανε τόσο ωραία τις έννοιες της Σοφίας και της Αλήθειας, επισήμανε και τις αντίθετες έννοιές τους. Η πλάνη, η αυταπάτη, η ψευτιά και η βλακεία, αν και αληθινές, αποτελούν αλλοτριώσεις της σοφίας κι επομένως διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι συμπαντική, η πλάνη όμως είναι ανθρώπινη και η αιτία της βρίσκεται στην επιπόλαιη σύλληψη της πληρότητας του κόσμου. Για την αποφυγή αυτού, λοιπόν, ο Ηράκλειτος υπογράμμισε πώς μπορεί να χρειάζεται η αισθητική εμπειρία για να συλλάβουμε τον κόσμο, αλλά είναι αναγκαίος και ο λόγος, ο οποίος θα μας οδηγήσει στη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων κι επομένως, στην αλήθεια.

Ο ρόλος του φιλοσόφου


Ο Ηράκλειτος υποστήριζε ότι χρέος τους φιλοσόφου είναι να οδηγήσει τον άνθρωπο στην αφύπνιση μέσα από το Λόγο. Οφείλει, δηλαδή, να εμφυσήσει τη λογική σκέψη στον άνθρωπο, η οποία καθορίζει και συνδέει τη βαθύτερη φύση των πραγμάτων. Ο φιλόσοφος, ωστόσο, για να μπορέσει να μεταδώσει το Λόγο, πρέπει πρώτα να έχει ο ίδιος αφυπνιστεί και κατανοήσει τον κόσμο που τον περιβάλλει. Μόνο τότε θα είναι ικανός να κρατά τη δάδα του Λόγου με την οποία θα τον διαδίδει στο ανθρώπινο γένος. Ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο φιλόσοφος για τον Ηράκλειτο είναι ο "Ερημίτης", ο οποίος έχει απομονωθεί για να βρει το Λόγο μέσα του και μετά να μπορέσει να το διαδώσει στον υπόλοιπο κόσμο με το φανάρι του.

Φυσικά και χρειάζεται η αισθητική εμπειρία για να αντιληφθεί ο άνθρωπος τον κόσμο, αλλά ο λόγος είναι που τον βοηθά να τον κατανοήσει και ως προς αυτό διαφέρει ο φιλόσοφος από τον απλό άνθρωπο, ο οποίος είναι ακόμη κοιμισμένος από την αδράνεια του λόγου και την έλλειψη μνήμης. Από αυτή την άποψη του Ηρακλείτου θα μπορούσε να είχε επηρεαστεί κι ο Πλάτωνας, ο οποίος εξέφρασε αντίστοιχα την άποψή του για το χρέος των φιλοσόφων στον περίφημο διάλογό του "Πολιτεία ή περί δικαίου".

Περί θείου


Το θείο, κατά τον Εφέσιο φιλόσοφο, φανερώνεται μόνο στους ανθρώπους που ακούνε τη φωνή του. Για να γνωρίσει κανείς τη θεότητα, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Ακριβώς γι' αυτό ο Ηράκλειτος είπε την περίφημη φράση: "Εάν μη έλπηται ανέλπιστον, ουκ εξευρήσει, ανεξερεύνητον εόν και άπορον" που μεταφράζεται "αν δεν ελπίζεις το ανέλπιστο, δεν θα το βρεις, γιατί είναι ανεξερεύνητο κι αδιάβατο". Στην προσπάθεια επικοινωνίας της θείας και της ανθρώπινης λογικής, η πίστη και η ελπίδα διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν υποβαθμίζεται η αξία του Λόγου. Ο λόγος του ανθρώπου θα πρέπει να είναι έτοιμος να συλλάβει την αόρατη δομή της θεότητας.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο νους, κατά τον Ηράκλειτο, να είναι ανοιχτός. Ακόμη, για να κατευθυνθεί ο ανθρώπινος νους προς την θεότητα, θα πρέπει η τελευταία πρώτα να τον έχει καλέσει. Αν δεν υπάρχει, δηλαδή, πρώτα η ενέργεια της θεότητας, το κάλεσμά της, ο νους δεν θα μπορεί να την πλησιάσει. Στην πορεία αυτή πολλές φορές ο άνθρωπος θα κληθεί να συλλάβει πράγματα που τον ξεπερνούν. Ο Ηράκλειτος τονίζει ότι τότε ο άνθρωπος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απαξιώσει αυτά τα πρωτοφανή πράγματα, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει να ανυψώσει το νου του για να καταφέρει να τα συλλάβει. Θα πρέπει, δηλαδή, να ξεπεράσει την ανθρώπινη έπαρση, η οποία κατά τον Ηράκλειτο, θεωρείται ιερή νόσος και που μαζί με την προσκόλληση στις αισθήσεις στερεί στον άνθρωπο τη θεότητα. Στην αναζήτηση αυτή, φυσικά, ο άνθρωπος έχει για σύμμαχο την αγάπη της Σοφίας, η οποία μετατρέπεται σε αγάπη της θεότητας, αφού η θεότητα είναι η συμπαντική σοφία.

Κάποια ρητά του Ηρακλείτου 


"Η συγχώρεση είναι ανώτερη από την τιμωρία"
"Τον κόσμο αυτό δεν τον έπλασε κανείς, ούτε Θεός ούτε άνθρωπος, αλλά υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα: είναι μια φωτιά αιώνια, ζωντανή που ανάβει και σβήνει με ορισμένα μέτρα"
"Μια είναι η σοφία: να γνωρίζουμε τη σκέψη η οποία ρύθμισε τα πάντα για πάντα"
"Ο λαός πρέπει να υπερασπίζεται το νόμο όπως ακριβώς τα τείχη"
"Όλα γίνονται σύμφωνα με τις επιταγές της μοίρας και τα όντα εναρμονίζονται μέσα από τις αντιθέσεις τους"
"Τα πάντα είναι γεμάτα ψυχές και πνεύματα"
"Δεν μπορείς να βρεις τα όρια της ψυχής, όποιο δρόμο κι αν πάρεις. Τόσο βαθιές είναι οι αιτίες της ύπαρξής της"
"Όλα γίνονται μέσα από αντιθέσεις και το σύνολο κυλά σαν ποτάμι"
"Το σύμπαν είναι πεπερασμένο κι ο κόσμος είναι ένας"
"Όλα καθορίζονται από την ειμαρμένη"
"Η ψυχή είναι άφθαρτη"
"Από τα ενάντια, αυτό που οδηγεί στη γένεση λέγεται πόλεμος και έρις και αυτό που οδηγεί στη μετατροπή σε φωτιά λέγεται συμφωνία και ειρήνη"
"Το περιοδικό πυρ είναι αιώνιο και η ειμαρμένη λόγος που δημιουργεί τα όντα από την εναντιοδρομία"
"Ο κόσμος γίνεται όχι σύμφωνα με το χρόνο, αλλά σύμφωνα με τη σκέψη"
"Ενώ ο αληθινός λόγος είναι καθολικός, τα ανθρώπινα πλήθη ζουν με οδηγό τις επιμέρους νοοτροπίες τους"
"Όλα είναι αλληλένδετα: τα σύνολα και τα μη σύνολα, τα συγκλίνοντα και τ ααποκλίνοντα, η συγχορδία και η μονωδία. Όλα συνταιριάζονται σε ένα και από το ένα προέρχονται όλα"
"Πεθαίνω από ζωή, και ζω από θάνατο"
"Αυτό για το οποίο μιλάς πολύ, είναι συνήθως αυτό που σου διαφεύγει"
"Η νόσος καθιστά την υγεία πιο γλυκιά και ευχάριστη, το ίδιο και η πείνα τον κορεσμό, ο κάματος την ανάπαυση"
"Σοφία είναι να γνωρίζεις την αρχή που κυβερνά τα πάντα"
"Στην περιφέρεια του κύκλου, κάθε σημείο είναι ταυτόχρονα και αρχή και τέλος"
"Τα σκυλιά γαβγίζουν σ' αυτό που δε γνωρίζουν"
"Όσοι δεν ξέρουν να ακούν, δεν ξέρουν και να μιλούν"
"Η πολυμάθεια δε διδάσκει το νου"
"Όσοι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τον αληθινό λόγο, ακόμα κι όταν τον ακούσουν, είναι σαν τους κουφούς. Το λέει και το ρητό: παρόντες απόντες"
"Οι κοιμισμένοι είναι εργάτες και συνεργοί σε αυτά που γίνονται στον κόσμο"
"Ένας άριστος αξίζει όσο δέκα χιλάδες"
"Το παν είναι διαιρετό και αδιαίρετο, γεννητό κι αγέννητο, θνητό κι αθάνατο, λόγος και χρόνος, πατέρας και γιος, Θεός και δίκαιο"
"Θεοί; Άνθρωποι, άνθρωποι; Θεοί: οι Θεοί ζουν αιώνια χάρη στο θάνατο των ανθρώπων, οι θνητοί όταν πεθάνουν, χάνουν την αιώνια ζωή των Θεών"
"Ο Λόγος κυβερνά τα πάντα"
"Δεν πρέπει να ενεργούμε και να μιλάμε σαν κοιμισμένοι"
"Δεν πρέπει να ενεργούμε και να μιλάμε σαν παιδιά των γονιών μας. Δηλαδή σύμφωνα με τις αντιλήψεις που παραλάβαμε"
"Η ορθή σκέψη είναι η μεγαλύτερη αρετή και η σοφία είναι το να λέμε την αλήθεια και να πράττουμε σύμφωνα με τη φύση, όπως αρμόζει σε ανθρώπους που έχουν γνώση"

Επίλογος


Ο Ηράκλειτος, λοιπόν, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας. Η φιλοσοφική του σκέψη συνέδραμε σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη τόσο της φιλοσοφίας όσο και του ανθρώπου. Το μεγαλείο του έργου του επηρέασε, φυσικά, τους Ελεάτες φιλοσόφους όπως τον Παρμενίδη, τον Εμπεδοκλή, φιλόσοφο από τη Σικελία,το Δημόκριτο, μέγα φιλόσοφο της αρχαιότητας, και τους Στωικούς φιλοσόφους.

Το έργο του, αν και μικρό σχετικά με άλλους φιλοσόφους, έγινε σταθμός στην ιστορία της φιλοσοφίας, γιατί κατάφερε ο σκοτεινός φιλόσοφος να συμπυκνώσει δύσκολα νοήματα σε αποφθεγματικές φράσεις με κάποια μουσικότητα, προκειμένου αυτές να εντυπωθούν στη μνήμη. Τέλος, το αείζωον πυρ που δημιουργεί τον κόσμο, ο πόλεμος ως γενεσιουργός δύναμη, η έρις ως αντίθεση που οδηγεί τελικά στην αρμονία, ο Λόγος ως η θεϊκή παρουσία στον κόσμο, η ενότητα των αντιθέτων, η Σοφία και η Αλήθεια, καθώς και οι απόψεις του για την ίδια τη θεότητα θα παραμείνουν αθάνατες μέσα στη φθορά του χρόνου, θυμίζοντας στον άνθρωπο το δρόμο για την αφύπνιση και την αναζήτηση.

[learn_more caption="Πηγές"] www.wikipedia.com


www.gnomikologikon.gr


www.el.wikiquote.org


www.mousa.gr


http://el.wikisource.org


http://www.mikrosapoplous.gr


http://www.e-zine.gr


http://www.knossopolis.com[/learn_more]

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Νερό ανιχνεύτηκε σε εξωπλανητική ατμόσφαιρα

Αστρονόμοι προσπαθούν να κάνουν μια πιο λεπτομερή εξέταση της ποσότητας της ατμόσφαιρας που μπορεί να έχει ο ίσου μεγέθους πλανήτης με τον Δία.

Τοποθετείται 130 έτη φωτός μακριά, ο HR8799c μπορεί να παρατηρηθεί κατευθείαν λόγου του μεγέθους του και της τοποθεσίας του παρά το σημαντικό της απόστασης από τον Ήλιο. Χρησιμοποιώντας το παρατηρητήριο Keck μέσω των τηλεσκοπίων οι αστρονόμοι είναι σε θέση να αναλύσουν τις συνθήκες της πλανητικής ατμόσφαιρας, αποκαλύπτοντας έτσι της παρουσία υδρατμών και μονοξειδίου του Άνθρακα.

«Είμαστε σε θέση να παρατηρούμε τον πλανήτη με πρωτοφανή λεπτομέρεια λόγου του παρατηρητηρίου Keck λόγω των προηγμένων εργαλείων, της πρωτοποριακής παρατήρησης και των τεχνικών επεξεργασίας δεδομένων και τέλος λόγο της φύσης του πλανητικού συστήματος,» ανέφερε ο Quinn Konopack υπεύθυνος της παρατήρησης.

 

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Μύθοι και θρύλοι, η μυστική γλώσσα (μέρος Ά)


O Κόσμος και ο Άνθρωπος.

O κόσμος και ο άνθρωπος, το μεγάλο ταξίδι, αυτός είναι ο τίτλος του πιο όμορφου, του πιο μεγάλου και του πιο περιπετειώδους παραμυθιού, που διηγήθηκε ποτέ κανείς από την αυγή του χρόνου έως και σήμερα. Η Ανθρωπότητα στην διαδραματιζόμενη τραγωδία είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής, το δράμα και το ταξίδι της εξελικτικής της πορείας είναι η πλοκή ενός είδους παγκόσμιου σαιξπηρικού κοσμικού θεάτρου στο οποίο οι ρόλοι εναλλάσσονται κάθε φορά ανάλογα τις ανάγκες του σεναρίου.

Πολιτισμοί γεννιούνται, πολιτισμοί πεθαίνουν, μεγάλοι άνδρες και γυναίκες έρχονται στο προσκήνιο σαν από μηχανής θεοί και βγάζουν τον ταλαίπωρο όχλο από τα τραγικά του διλήμματα και το εκάστοτε τέλμα, που εφιαλτικά υψώνεται μπροστά του και μετά χάνονται σαν να μην υπήρξαν ποτέ και την φυσική τους υπόσταση αντικαθιστά το χάραγμα στην πέτρα ή η μελάνη των βιβλίων της ιστορίας.

Αιματηροί Πόλεμοι αντικαθιστούν την Ειρήνη και τους πολέμους διαδέχεται η άνθηση νέων δομών, νέων κοινωνιών ακόμα και πολιτισμών. Μνημεία της διάνοιας του ανθρώπου, εφευρέσεις, έργα τέχνης άπειρου κάλους, από όλων των ειδών τα υλικά, μάρμαρο, πέτρα ακόμα και χρυσάφι, λογοτεχνικά έπη, ποιήματα, λόγια σοφίας, αντικαθίσταται σε κάθε εποχή από νέα οικοδομήματα και δημιουργήματα της αγωνίας του παγκόσμιου συλλογικού ασυνειδήτου, που ψάχνει αέννα να βρει την χαμένη του ταυτότητα μέσα σε ένα κόσμο που στέκεται απέναντι στην φυλή του ανθρώπου επιδεικνύοντας της σε κάθε ευκαιρία, απειλητικά τα κοφτερά του δόντια.

Το δράμα του εγκλωβισμένου ανθρώπου τον έκανε να ενδυθεί διάφορα προσωπεία όπως αυτό του πιστού μιας θρησκείας, που προσπαθεί να εξευμενίσει τις δυνάμεις της ζωής και του θανάτου, του ποιητή η του υμνογράφου που είτε εξυμνεί το παγκόσμιο δράμα μέσα από ποιήματα και ύμνους είτε περιγράφει τον προσωπικό του ρόλο μέσα στην δραματουργία, του Ήρωα που θυσιάζεται για την φυλή, του Βασιλιά που ηγεμονεύει διατηρώντας την τάξη και είναι ένα σκαλοπάτι πάνω από τους υπόλοιπους ηθοποιούς μια και αναλαμβάνει την θέση του βοηθού σκηνοθέτη συμβάλλοντας σημαντικά στην συνέχιση της πλοκής του μυστικού σεναρίου, του απλού χωρικού ή του ταλαίπωρου πολίτη που είναι μια ζωή κομπάρσος και αισθάνεται συνήθως όπως το στρατιωτάκι στην ασπρόμαυρη σκακιέρα, του Μάντη η της Μάντισσας που επικοινωνεί με τον κόσμο των πνευμάτων λειτουργώντας ως σύνδεσμος μεταξύ του ορατού κόσμου-στον οποίο τόσο παθητικά είναι προσκολλημένοι κυρίως οι κομπάρσοι- και τον αόρατο κόσμο του οποίου το ενδεχόμενο κάλλος κρυφά επιθυμούν αλλά και φοβούνται οι τελευταίοι.

Άλλοι γιοι και κόρες του ανθρώπου λαμβάνουν το προσωπείο της Στοργικής μητέρας, της εστιάδας, της σοφής γριάς, του μανιακού δολοφόνου, του τρελού που θέλει να καταστρέψει η και να κατακτήσει τον κόσμο, του καλού, του κακού, του ματαιόδοξου, του ελεήμονος, του φανατικού, του πολεμιστή, του στρατηγού, του νομοδιδάσκαλου, του καθηγητή και άλλοι τον ρόλο του Μάγου-Ιερέα ο οποίος είναι ένας επικίνδυνος ρόλος ειδικά μεταξύ των περιόδων που η κοσμική σκηνή ανακατασκευάζει τα σκηνικά της αλλάζοντας τους χρώματα, σχέδια και σχήματα.

Ο Αφηγητής και ο σκηνοθέτης του Ονείρου.......

Ποιος όμως είναι αφηγητής αυτού του παραμυθιού, ποιος διηγείται και μάλιστα σε συνέχειες την εξέλιξη του έργου-γιατί κάθε Θεατρική παράσταση, κάθε έργο, κάθε παραμύθι ,αν θέλετε, που σέβεται τον εαυτό του πάντοτε παρεμβάλλει ανάμεσα στις πράξεις κάποιον που αναλαμβάνει το έργο της ενημέρωσης των θεατών για τα τεκταινόμενα, κάποιον που φωτίζει τις σκοτεινές πτυχές της διαπλοκής της ιστορίας- Ποιος είναι λοιπόν αυτός που αναλαμβάνει να γίνει η φωνή του σεναρίου σε ένα έργο που οι ηθοποιοί είναι παράλληλα και θεατές και το αντίστροφο;

Ποιος άλλος θα μπορούσε να έχει αναλάβει το βαρύ έργο της αφήγησης μιας τεράστιας ονειρικής φαντασμαγορίας αν όχι ο ίδιος ο σεναριογράφος που γνωρίζει τους τόπους, τους τρόπους αλλά και τους ηθοποιούς της θεατρικής σκηνής. Ο Μεγάλος αυτός Σεναριογράφος δεν έχει φύλο, αφού ακόμα και το φύλο είναι ένα από τα θεατρικά ενδύματα των συμμετεχόντων στην κοσμική παράσταση.

'Όσον αφορά τώρα την ταυτότητα αυτού του Αφηγητή-Σεναριογράφου τον οποίο μπορούμε απλά να αποκαλούμε παππού παραμυθά (με ότι αυτό συνεπάγεται για την εμφάνιση του και το όνομα του) δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι όσο συμμετέχουμε στην θεατρική ομάδα που ενσαρκώνει στην σκηνή το έργο της διάνοιας του. Παρόλα αυτά πολλές υποθέσεις έχουν γίνει για τον κρυφό αυτόν γραφέα της ειμαρμένης των εθνών, άλλοι τον ονόμασαν Θεό άλλη Θεά, κάποιοι μάλιστα πιο τολμηροί είπαν ότι αυτός, ή καλύτερά αυτό, είναι η σχηματοποιημένη κραυγή αγωνίας του ανθρώπου που ζητά αέναα να συνεχίσει τον ταξίδι προς τον άγνωστο προορισμό του.

Ότι και αν είναι είτε είναι η προβολή του φόβου της ενδεχόμενης ανυπαρξίας, είτε είναι θεός, είτε ονομάζεται ειμαρμένη, είτε χρόνος, προτιμώ την ονομασία παππούς και την εικόνα του παππού χειμώνα που τυχαίνει σήμερα να έχει ενδυθεί την στολή του Άγιου Βασίλη, διατηρώντας όμως ατόφια την λευκή του γενειάδα και το χιονόλευκο χρώμα των μαλλιών του. Εξάλλου η κρυφή ταυτότητα του σεναριογράφουν αποτελεί μέρος της γοητείας της παραμυθένιας κοσμολογικής ιστορίας της παγκόσμιας σκηνής. Στο σημείο αυτό θα βάλω στην ανάλυση μας άλλο ένα σημείο κλειδί στην εξέλιξη και πλοκή του κοσμικού θεάτρου το οποίο αποτελεί ακόμα πιο μεγάλο μυστήριο από το προηγούμενο.

Κάθε έργο θεατρικό η κινηματογραφικό έχει τον σκηνοθέτη του και ο σκηνοθέτης του δικού μας έργου είναι εξίσου μυστηριώδης με τον σεναριογράφο, κάποιοι είπαν ότι σκηνοθέτης και σεναριογράφος ταυτίζονται όπως και ο αφηγητής κάποιοι όμως, όπως για παράδειγμα οι γνωστικοί, ξόρκισαν αυτήν την πιθανότητα ξεχωρίζοντας ολωσδιόλου τον σκηνοθέτη από τον αφηγητή.

Η Κοινή Γλώσσα...

Εμείς εδώ δεν ασχοληθούμε όμως με το ποιος κατέχει τις παραπάνω αρμοδιότητες αλλά με κάτι ίσως πιο σημαντικό και σίγουρα πιο ουσιώδες, την ίδια την γλώσσα και την γραφή της αφήγησης. Η Γλώσσα λοιπόν της αφήγησης δεν μπορεί παρά να είναι παγκόσμια, να υπάρχει παντού στην γη και να μπορεί να γίνει αντιληπτή αν όχι εύκολα για τον καθέναν τουλάχιστον να είναι προσβάσιμη σε αυτούς που έχουν την ειλικρινή θέληση να την μάθουν, επίσης μια τέτοια γλώσσα θα πρέπει να μπορεί εύκολα να μεταφράζεται στις ανθρώπινες γλώσσες για να γίνει κατανοητή έστω και μερικώς σε αυτούς που δεν βρίσκονται σε εκείνο το εξελικτικό επίπεδο κατανόησης της πρωταρχικής της μορφής.

Ποια είναι λοιπόν αυτή η γλώσσα που κανονικά θα έπρεπε να είναι κατανοητή σε όλους αφού είναι κατά βάση η πρώτη κοινή γλώσσα των ανθρώπων και γιατί τελικά δεν είναι; είναι ίσως δύσκολο να δοθεί μονολεκτική απάντηση σε αυτό το ερώτημα γιατί αν απαντήσω ότι η κοινή γλώσσα είναι απλά τα σύμβολα όπως πολλοί γράφουν και λένε μέσα θα ήταν και ανακριβές, αναληθές και υπεραπλουστευμένο όμως επειδή είναι επίσης κάτι τέτοιο δύσκολο να εξηγηθεί με λόγια θα πούμε απλά ότι η κοινή γλώσσα ήταν η κοινή κατανόηση της λειτουργίας της μηχανής που ονομάζεται σύμπαν και ειδικότερα του τομέα της μηχανής που εμείς όλοι καλούμε γη του ανθρώπου.

Η Κοινή αυτή γλώσσα μεταφράζεται σε αρχέτυπα και τα αρχέτυπα γεννάνε τα σύμβολα, στην ουσία δεν είναι τα σύμβολα το αλφάβητο της αρχαίας κοινής γλώσσας αλλά τα αρχέτυπα τα οποία δομήθηκαν μέσα στο παγκόσμιο συλλογικό ασυνείδητο σε μια σιωπηρή συνεννόηση της ανθρωπότητας με τον αφηγητή.

Ο Χρόνος και ο εσωτερικός διάλογος της ανθρωπότητας με τον σεναριογράφο γενούν λοιπόν τα αρχέτυπα και αυτά με την σειρά του εξωτερικεύονται σε σύμβολα , τα αρχέτυπα ζουν πολύ ενώ τα σύμβολα αλλάζουν ανάλογα την εποχή και τα βιώματα της εκάστοτε κοινωνίας.

Ας δώσουμε ένα πολύ απλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που περιγράφεται. Το αρχέτυπο του Ήρωα κάποτε εμπεριέχονταν συμβολικά σε μια μορφή όπως ο Ηρακλής σήμερα το ίδιο αρχέτυπο αντικατέστησαν οι ήρωες των κόμιξ ή και στην αρχή των χριστιανικών χρόνων οι μάρτυρες κτλ. Το Αρχέτυπο του Ήρωα είναι μακραίωνο ενώ η συμβολική του αναπαράσταση όχι, αφού έχει υποστεί δεκάδες μεταβολές τα τελευταία δυόμιση χιλιάδες χρόνια όχι ως προς την ουσία του όσο προς την εξωτερική του σχηματοποιημένη μορφή.

Το Σύμβολο του Ήρωα που κάποτε βρήκε έκφραση στο πρόσωπο του Ηρακλή, μετασχηματίστηκε στα πρώτα χριστιανικά χρόνια της δύσης και μορφοποιήθηκε ξανά στο πρόσωπο των μαρτύρων και των χριστιανών Μαρτύρων και ομολογητών όπως ήταν ο μαθητής του Αγίου Δημητρίου Νεστόριος που νίκησε τον γιγαντόσωμο Λυαίο και έπειτα ξαναβρήκε νέα μορφή στο πρόσωπο των μεσαιωνικών ιπποτών για να καταλήξει σήμερα να εκφράζεται μέσα από την μοντέρνα εικαστική έκφραση των υπερηρώων των Κόμιξ και Ιδού να πως ο Καλίγραμμος Ηρακλής έγινε Καλίγραμμος Μπάτμαν! Η Μορφή άλλαξε το αρχέτυπο και ο πυρήνας του όχι. Και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα όσοι αρχίσουν να σκέπτονται με έναν τέτοιο τρόπο θα βρουν μυριάδες άλλα τέτοια παραδείγματα.

Τα αρχέτυπα συμβολοποιούνται μέσα σε σχήματα είτε μέσω της εικαστικής τέχνης μιλώντας πρωτίστως στους οφθαλμούς και από εκεί στην εσωτερική όραση και την ιδιαίτερη αντίληψη του κάθε ανθρώπου είτε σχηματοποιούνται λεκτικά μεταμφιεζόμενα σε μύθους, παραμύθια και ιστορίες. Άρα λοιπόν ελπίζω να γίνεται πλέον φανερό ότι η κατανόηση της κοινής γλώσσας δεν έγκειται απλά στην ερμηνεία των συμβόλων αλλά στην ανακάλυψη και την αναγνώριση της αλήθειας πέραν από τον οποιαδήποτε μύθο και το οποιοδήποτε σύμβολο, αυτή η “αλήθεια” είναι στην ουσία αυτό που έλεγε ο Πλάτωνας “Άρση της Λήθης”. Όταν Αίρεται η Λήθη και υποχωρεί η νοητική καταχνιά στην οποία μας ρίχνει η πεζή καθημερινότητα, τότε μπορούμε να εισέλθουμε σε εκείνο το πεδίο που διαδραματίζεται ο διάλογος του αφηγητή με το συλλογικό ασυνείδητο.

Η Γλώσσα των Θεών και των Αγγέλων.....

Πολλές ανθρώπινες κοσμολογίες προσπάθησαν να περιγράψουν συμβολικά την Μήτρα των συμβόλων μέσα από διάφορους θεολογικούς μύθους και θρύλους, το ίδιο έκαναν και πιο σύγχρονα μεταφυσικά συστήματα. Οι Αρχαίοι Σκανδιναυοί μεταξύ των μύθων της δικής τους κοσμογονίας, η οποία είναι πλήρης εικόνων απίστευτης ομορφιάς και φαντασίας που ξεπερνά ακόμα και τα πιο ευφάνταστα σενάρια του Χόλλυγουντ, μιλά για τον Θεό Οντίν, τον Γκρίζο Θεό ο οποίος θυσίασε τον οφθαλμό του στον δράκοντα-φύλακα του σιντριβανιού Μιμίρ ώστε να πιει από την υδάτινη αυτή πηγή και να αποκτήσει απερινόητη Σοφία, έπειτα κρεμάστηκε από το Παγκόσμιο Δέντρο για εννέα μέρες και εννέα νύκτες και κατάφερε να διαβάσει τους χαραγμένους στο μπαστούνι του ρούνους και να γίνει αρχηγός των Θεών της Άσγκαρντ. Διαβάζοντας στην ουσία τον Ιερό Παγκόσμιο Λόγο, την κοινή γλώσσα ,που αναπαρίσταται στους ρούνους, στον Παγκόσμιο Δέντρο αφού είχε πιει από το Ύδωρ της Σοφίας έλαβε το θεϊκό στέμμα.

Τώρα μπαίνω στον πειρασμό να κάνω συγκριτική θεολογική ανάλυση και να δείτε πως λαοί από την μία άκρη του κόσμου ως την άλλη έχουν κοινά σχεδόν σύμβολα τα οποία καλύπτουν κοινά αρχέτυπα αλλά θα περιοριστώ προς το παρόν μόνο να αναφέρω πως το ύδωρ είναι συνδεδεμένο με την ενόραση και την Σοφία και στο καβαλιστικό σύστημα, στην Γένεση γίνεται λόγος για τα άνω και τα κάτω ύδατα που κατά πολλούς αντιστοιχούν στην άβυσσο μεταξύ του Αρχετυπικού κόσμου του Θεού και την Γεσόντ, την σφαίρα της μαντείας που αντιστοιχεί στο γνωστό σε όλους μας αστρικό πεδίο.

Στην αποκάλυψη του Ιωάννη, που είναι ένα τρομερά μαγικό και συμβολικό κείμενο (δυστυχώς έχει επικρατήσει η τρομολαγνία της μάζας ώς προς την ερμηνεία του) ποτάμι ύδατος ξεχύνεται μπροστά από τον Θρόνο Του Θεού! Όσον αφορά το σύμβολο του δέντρου το βλέπουμε και στην Γένεση αλλά και στο μετέπειτα καβαλιστικό μόρφωμα στο οποίο μάλιστα ονομάζεται και Δέντρο Της Ζωής.

Επιστρέφοντας όμως στο θέμα μας μια και αναφέραμε το καβαλιστικό σύστημα και εδώ σε μια από της πηγές του συστήματος που έγινε γνωστό ως καβαλιστικό, την Σεφέρ Γιετζιράχ, την βίβλο της δημιουργίας αναφέρεται πως ο Θεός με 22 γράμματα, τα οποία συνθέτουν τον Δημιουργικό Λόγο, έφτιαξε τον κόσμο.

Αυτός είναι ο άφατος λόγος του Θεού τον οποίο οι άνθρωποι ομιλούσαν και κατανοούσαν ώσπου μια μέρα ο εγωισμός τους ξεπέρασε την....στρατόσφαιρα (Πύργος της Βαβέλ) και ο Θεός έστειλε σύγχυση στο νου της ανθρωπότητας και αυτή τότε ξέχασε τον Λόγο και την Κοινή Γλώσσα και άρχισαν όλοι να μιλάνε διαφορετικές γλώσσες έτσι ώστε κανείς δεν καταλάβαινε τον άλλο! Και όταν λέμε γλώσσες εννοούμε αντιλήψεις αυτό που σκοτίστηκε ήταν η κοινή αντίληψη της πραγματικότητας της δομής των ορατών και αόρατων κόσμων.

Η χριστιανική αποκαλυπτική παράδοση αναφέρει τον Λόγο του Δημιουργού ο οποίος έγινε σάρκα στο πρόσωπο του Ιησού ο οποίος ήταν ο χριστός μεσσίας για το χριστιανικό δόγμα, στο σημείο αυτό απλά θέλω να αναφέρω πως Μεσσίας σημαίνει ο μεσίτης μεταξύ του κόσμου του Θεού και των ανθρώπων αν και στον χριστιανισμό έχει μια πεζή και λαϊκή έννοια αυτός ο όρος στην Καβαλιστική ανάλυση η κεντρική σφαίρα του Δέντρου της Ζωής είναι η μεσάζουσα σφαίρα μεταξύ όλων των επτά κατώτερων σεφιρώθ και της Αρχετυπικής Τριάδας του Θεϊκού Κόσμου. Μάλιστα κάποιοι ονομάζουν αυτήν την σφαίρα Καρδιά και την συνδέουν με τον Λόγο της Δημιουργίας. Αντίστοιχα και ύστερα από συγκριτική μελέτη θα διαπιστώσει κανείς ότι και ο Χριστός φέρει για το χριστιανικό δόγμα αυτές τις ιδιότητες. Η αποκάλυψη του Ιωάννη συνδέει τον Λόγο με το θυσιασμένο αρνίο και πάλι με τον Λόγο που γίνεται νυμφίος της ιερής νύφης (Εκκλησίας: που στην ουσία σημαίνει λαοσύναξη σαν την Αρχαία Εκκλησία του Δήμου)

Αργότερα το Ενωχιανό σύστημα του Dr John Dee, ο οποίος έψαχνε απεγνωσμένα την κατανόηση μίλησε εφορμούμενος προφανώς από το κίνημα του γνωστικισμού που άκμασε παράλληλα με την αρχή της εξάπλωσης του χριστιανισμού για το Liber Loagaeth και την γλώσσα των αγγέλων ή την λεγόμενη Αδαμική Γλώσσα! Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως η Αγγελική Μαγεία του Ντη ονομάζεται κατ'ουσίαν Αδαμική Μαγεία.( Περισσότερα για αυτό το θέμα θα πω σύντομα σε ανάλυση μου). Αυτά είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα κοσμογονιών και συστημάτων που μίλησαν για την χαμένη Θεϊκή γλώσσα και το όφελος που θα έχει ο άνθρωπος αν την ξαναβρεί.

Πραγματικά το θέμα της κοινής γλώσσας , του κριμένου λόγου είναι πολύ μεγάλο και εκφράστηκε σχεδόν σε όλα τα απόκρυφα αλλά και εσωτερικά συστήματα με το σύμβολο των ιερών αλφαβήτων, της προφοράς ενός άφατου λόγου όπως στο ιουδαϊκό ιερατείο που έλεγε πως ο Αρχιερέας κατείχε τον άφατο λόγο ή την προφορά του απρόφερτου ονόματος το οποίο έδινε απεριόριστη δύναμη σε αυτόν που το κατείχε. Και στο σκανδιναβικό ιερατείο είχαμε αντίστοιχο ισχυρισμό για την προφορά των ρούνων από τους ιερείς των θεών.

Στην ουσία αυτό που ισχυρίζονταν ότι κατείχαν ήταν η κατανόηση της δομής του μοτίβου του κόσμου πραγματικά αυτή η γνώση δίνει την δύναμη, είναι ο πυρήνας της δύναμης της ίδιας της μαγείας, η Κατανόηση μπορεί να μην κάνει κάποιον Θεό αλλά είναι το κλειδί της μνήμης του ανθρώπου για την πηγή της δύναμης για την γνώση του ότι δεν χρειάζεται, στον θρύλο αυτή η δύναμη έγινε η μυστική δύναμη των αρχαίων ιερατείων, μην ξεχνάμε ότι η μαγική τέχνη είναι κατουσίαν ιερατική θεουργική επιστήμη. Σκοπός της επιστήμης αυτής είναι άλλωστε το να φτιάξει ένα όχημα, ένα άρμα, ένα πλοίο αν θέλετε που θα ταξιδέψει στην θάλασσα των αρχετύπων για να βρει εκτός την κοινή γλώσσα την κοινή πηγή των όλων.

Στο επόμενο μέρος αυτού του αφιερώματος θα ταξιδέψουμε σε μερικά παραμύθια εφαρμόζοντας πρακτικά όσα θεωρητικά αναφέραμε εδώ και θα δούμε τι κρύβεται πίσω από το αραχνοΰφαντο νεραϊδένιο πέπλο που χωρίζει την “πραγματικότητα” από την “αλήθεια” της λήθης. ‘Όποιοι ενδιαφέρεστε για την σύγχρονη θεωρία των αρχετύπων αρχίστε να «ψαχουλεύετε» τον Γιουνγκ κλείνοντας θα ήθελα να σας αποχαιρετίσω προσωρινά με μία φράση η ανθρώπινη τραγωδία είναι η Θεία Κωμωδία.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Νέα μορφή ζωής στη Λίμνη Βοστοκ

Ρώσοι επιστήμονες ανακαλύπτουν μια εντελώς καινούρια μορφή βακτηρίου στην παγωμένη λίμνη της ανταρκτική.

Η ομάδα μελετάει εδώ και καιρό την λίμνη Βοστόκ, την μεγαλύτερη λίμνη με φρέσκο νερό σε ολόκληρη την ανταρκτική, ώστε να προσδιορίσουν τι ζωή (αν υπάρχει) μπορεί να βρεθεί εκεί η οποία θα είναι βέβαια αποκομμένη από την υπόλοιπη ζωή πάνω στη ζωή για πάνω από μισό εκατομμύριο χρόνια. Παίρνοντας δείγματα από την λίμνη τα οποία θα αποδείξουν ότι πράγματα υπάρχει μια τέτοια παρουσία στη λίμνη, αλλά περεταίρω έρευνα σύντομα θα αποκαλύψει κάτι άλλο-μια αγνώστου είδους μορφή ζωής.

«Μετά από εξονυχιστικό έλεγχο όλων των περιπτώσεων, το DNA βρέθηκε ότι δεν είναι ίδιο με κανένα γνωστό είδος ζωής στην παγκόσμια βάση δεδομένων» .Είπε ο γενετιστής Sergei Bulat. «Εάν αυτό είχε βρεθεί στον Άρη όλοι ανεξαιρέτως θα ήταν της γνώμης ότι τελικά υπάρχει ζωή εκεί. Αλλά αυτό εδώ πρόκειται για ένα βακτήριο που προέρχεται από τη Γή.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ξεκίνησαν οι ετοιμασίες για το 56ο Συνέδριο Παραψυχολογίας

Το Parapsychological Assosiation ετοιμάζεται πυρετωδώς για το 56ο συνέδριο παραψυχολογίας που θα γίνει στο Viterbo της Ιταλίας το οποίο και θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 11 Αυγούστου 2013 και ήδη ζητάει εθελοντές για διάφορα πόστα ...

Μπορείτε εδώ να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα...

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Αφιέρωμα στον William Blake




'' Για να δεις τον κόσμο σ' ένα κόκκο άμμου
Και τον Παράδεισο σ' ένα Αγριολούλουδο
Κράτησε το άπειρο στην παλάμη του χεριού σου
Και την Αιωνιότητα σε μια ώρα.''
Songs of Innocence and Experience
( Άσματα Αθωότητας και Εμπειρίας)



Τα πρώτα χρόνια της ζωής του...

Ο Γουιλλιαμ Μπλέϊκ, ποιητής και ζωγράφος, γεννήθηκε στο Λονδίνο, 28 Νοεμβρίου του 1757. Η μητέρα του, Καθριν Ραιτ ήταν παντρεμένη δύο φορές. Ο πατέρας του, ο δεύτερος σύζυγός της, Τζέιμς Μπλέικ, διατηρούσε κατάστημα ψιλικών σε μια πολυσύχναστη οδό  Ο Γουιλλιαμ, ο τρίτος από τα πέντε παιδιά, έδειξε από νωρίς το ταλέντο του στην ζωγραφική. Έτσι, ο πατέρας του σε ηλικία 10 ετών τον ενθάρρυνε να εγγραφεί στο καλλιτεχνικό σχολείο Henry Park's όπου έμαθε να σχεδιάζει ανθρώπινες φιγούρες από γύψινα εκμαγεία αρχαίων γλυπτών. Ο ίδιος του αγόρασε γύψο για να μπορεί να εξασκείται στον ελεύθερο χρόνο του. Ο νεαρός Γουίλλιαμ ήτανε τρομερός συλλέκτης ανέξοδων γκραβούρων. Είχε ιδιαίτερη προτίμηση στους Raphael, Michelangelo, Giulio Romano, Albrecht Durer, καλλιτέχνες που δεν ήτανε τόσο αναγνωρισμένοι στην εποχή τους ωστόσο ο Μπλεϊκ πίστευε ότι ήτανε σαφέστατα ανώτεροι από τους τότε δημοφιλείς Βενετσιάνους και Φλαμανδούς ζωγράφους.

Από μικρή ηλικία, ο Γουίλιαμ Μπλέικ είχε οράματα. Σε ηλικία εννέα ετών, είχε αναφέρει στους γονείς του ότι είχε δει ένα δένδρο γεμάτο αγγέλους, εικόνες που αποτύπωσε στους πίνακές του και συνθέτουν την αποκαλυπτική κοσμοθεωρία των ποιημάτων του. Οι εικόνες που αποτυπώνονται στους πίνακες του δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας του, αλλά διαυγή οράματα. Οι αρχάγγελοι με τους οποίους συνομιλούσε, τον καθοδηγούσαν και τον ενθάρρυναν στα έργα του ήταν ενώπιον του, παρόντες.

Στο Όραμα της Δευτέρας Παρουσίας γράφει :
'' Σφάλμα είναι Δημιουργημένη Αλήθεια είναι Αιώνιο Σφάλμα ή Δημιουργία θα Καεί και έπειτα και μόνο τότε η Αλήθεια ή η Αιωνιότητα θα εμφανιστεί. Καίγεται την στιγμή που οι άνθρωποι παύουν να παρατηρούν Σας διαβεβαιώνω ότι εγώ δεν ατενίζω την εξωτερική δημιουργία και ότι για εμένα είναι τροχοπέδη και όχι δράση είναι όπως το χώμα στα πόδια μου δεν είναι κομμάτι του εαυτού μου. Εκείνο που θα αμφισβητηθεί όταν ο ήλιος δύσει, δεν βλέπετε ένα στρογγυλό δίσκο φλόγας κάτι σαν νόμισμα γκίνεα? Ω όχι όχι βλέπω μια αναρίθμητη στρατιά αγγέλων που ψάλλουν Αγιος Αγιος Κύριος ο Θεός των Δυνάμεων δεν αμφισβητώ τους ανθρώπινους ή φυσικούς μου οφθαλμούς περισσότερο από ότι θα αμφισβητούσα ένα παράθυρο αναφορικά μ' ένα όραμα ατενίζω πέρα από αυτό και όχι διαμέσου αυτού''

Μαθητής στο πλευρό του Μπαζίρ- Βασιλική Ακαδημία
Το 1722, στα δεκατέσσερα του, ξεκίνησε την μαθητεία επτά ετών στο πλευρό του Tζεϊμς Μπαζίρ, χαράκτης στην Εταιρία αρχαιοτήτων αλλά και στην Βασιλική Εταιρία. Στο κατάστημα του Μπαζίρ, ο Μπλεϊκ απέκτησε χρήσιμη εμπειρία. Συχνά του ανέθετε εργασίες, όπως για παράδειγμα, να σχεδιάζει και να αποτυπώνει αγάλματα, πίνακες ζωγραφικής και μνημεία που υπάρχουν μέσα σε εκκλησίες σαν το αβαείο του Γουεστμίνιστερ. Η εντατική μελέτη της Γοτθικής τέχνης και αρχιτεκτονικής έλκυσε την αισθητική ευαισθησία του αλλά και την προτίμησή του στην μυθολογία και την Βρετανική ιστορία. Με το πέρας της μαθητείας του, ο Μπλεικ έγινε μαθητής στην Βασιλική Ακαδημία. Εκεί, επαναστάτησε εναντία του κεντρικού ιδεώδες της σχολή, το οποίο υποστήριζε θερμά και ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Τζόσουα Ρέινολντς που ήταν η τάση για αφαίρεση και αποτύπωσης της γενικής αλήθειας. Πίστευε ακράδαντα ότι ΄΄ η γενίκευση είναι ηλιθιότητα ενώ η ξεχωριστή λεπτομέρεια είναι ιδιαίτερη αρετή''. Ωστόσο, εκεί γνώρισε και αρκετούς καλλιτέχνες φίλους, όπως John Flaxman, Thomas Stothard and George Cumberland.

Γάμος και πρώιμη καριέρα
Το 1782, συνάντησε την Catherine Sophia Boucher, όπου και την παντρεύτηκε. Καθώς εκείνη ήταν αμόρφωτη, ο Μπλεικ ανέλαβε να την μάθει γραφή και ανάγνωση όπως και την εκπαίδευσε πάνω στην τέχνη της εγχάραξης. Κατά την διάρκεια της κοινής τους ζωής αποδείχτηκε πολύτιμη βοηθός, βοηθώντας τον στην εκτύπωση αλλά και στηρίζοντας τον σε δύσκολες περιόδους. Τον επόμενο χρόνο, το 1783, εξέδωσε την πρώτη συλλογή ποιημάτων με τίτλο, Πολιτικά σκαριφήματα.
Μετά τον θάνατό του πατέρα του,το 1784, ο Γουιλλιαμ και ο φίλος του James Parker άνοιξαν ένα εκτυπωτήριο όπου συνεργάστηκαν με τον ριζοσπαστικό εκδότη Joseph Johnson Μέσω του Johnson απέκτησε επαφή με διάσημους διανοούμενους της εποχής, όπως ο θεολόγος και επιστήμονας Joseph Priestley, ο φιλόσοφος Richard Price, ο καλλιτέχνης John Henry Fuseli, η φεμινίστρια Mary Wollstonecraft και ο Αγγλοαμερικάνος επαναστάτης Thomas Paine, εκείνος που καθιέρωσε την χρήση του όρου revolution ιδιαίτερα σε σύνδεση με την αμερικάνικη εξέγερση . Το 1788, εικονογράφησε ένα έργο της Wollstonecraft και δημιούργησε μια πρωτότυπη μέθοδο εικονογράφησης έργων, όπου πάνω σε χάλκινο πίνακα έγραφε το κείμενό του με πένα και πινέλο, κάνοντας χρήση νιτρικού οξέος για να διαβρώσει τα κενά. Τότε, η εικόνα εμφανιζόταν μαζί με το κείμενο σε εικονογραφημένη εκτύπωση. Το 1800, ο Μπλεικ με την γυναίκα του μετακόμισε σε μια αγροικία στο Φελχαμ, στο Σασσεξ διότι είχε αναλάβει την εικονογράφηση ποιημάτων του William Hayley. Με τον καιρό, ο Μπλέικ έχασε οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τον χορηγό του αφού κατάλαβε ότι δεν τον ένοιαζε πραγματικά η τέχνη, αλλά περισσότερο το εμπορικό κομμάτι της.

Γκραβούρες και πίνακες
Εδώ, αποτυπώνεται ο Ουριζεν, ο άρχων του υλικού ήλιου, ο οποίος κάποτε κατείχε την αιώνια νιότη και'' ενσάρκωνε την πίστη και την βεβαιότητα''. Όταν χωρίστηκε από τον δίδυμο πανομοιότυπο αδελφό του, Λος, Los, αναγραμματισμός του Sol ή soul-στα λατινικά μεταφράζεται ως ήλιος, δηλαδή ο εσώτερος, πνευματικός ήλιος, το αιώνιο πνεύμα μετατράπηκε σε δύναμη λογικής. Συνεπώς, η λογική αποτέλεσε σατανική δύναμη που διαβάλλει και αποκρύπτει και αναπαριστάται από τον Ουριζεν, τον θεό της λογικής, από το reason- λογική. Η ιστορία ομοιάζει με την ιστορία του Καιν και του Άβελ και περιγράφει την πτώση της ψυχής στην ύλη, τον κόσμο της αναπαραγωγής ή αλλιώς κόσμος της πολλαπλότητας όπως και την διάσπαση των ψυχών. Τα δεσμά γύρω από τα χέρια και τα πόδια αλλά και τα σφραγισμένα μάτια δείχνουν την λήθη που προσφέρει η ύλη στον άνθρωπο. Τα δάκρυα που μόλις διακρίνονται στα μάτια δείχνουν τον πόνο και την θλίψη που προήλθαν όταν χωρίστηκε από τα ουράνια πεδία.-To Βιβλίο του Ουριζεν, 1794



Ίσως η πιο γνωστή και δημοφιλής εικόνα του Μπλεικ. Αποτελεί την κύρια πρόσοψη του έργου του Ευρώπη: η Προφητεία, που αν και περιγράφεται συνήθως ως ο αρχαίος των ημερών, ο Μπλεϊκ δεν τον αποκάλεσε ποτέ μ'αυτό το όνομα. Δεν είναι άλλος από τον Ούριζεν, ο οποίος δημιούργησε και έδωσε μορφή μέσω του γνώμονα, στην φυλακή του ανθρώπου και τον απέκρυψε από την φαντασία. Ο πίνακας σκιαγραφεί την στιγμή της δημιουργίας, όπου τα πεδία χωρίστηκαν, πιθανότατα επηρεασμένος από το έργο του Τζον Μίλτον, Χαμένος Παράδεισος, στο οποίο ο θεός χρησιμοποιεί έναν χρυσό διαβήτη- πυξίδα για να θέσει τα όρια του σύμπαντος. Τα κύρια πρόσωπα της ιστορίας είναι ο Los, που αντιπροσωπεύει την φαντασία ως πηγή λύτρωσης, ο Urizen, που σχετίζεται με την λογική, Λούβαχ, οι αισθήσεις και Θάρμας, τα συναισθήματα''. Κάθε χαρακτήρας συνοδεύεται και από μία εκπόρευση, το θηλυκό παρακλάδι του, παράγοντας αδράνειας που θέλει να κυριαρχήσει στην αντίστοιχη αρσενική επεκτατική δύναμη. Η Ευρώπη παρουσιάζει την αλληλεπίδραση μεταξύ του Λος και της εκπόρευσης του, Ενίθαρμον, παράγοντας συμπόνοιας και ελέους. Η γέννηση του Ορκ, υιού της Ενίθαρμον εξοργίζει τον Ούριζεν που αισθάνεται απειλή και του Λος που ζηλεύει, έτσι ο Όρκ περιορίζεται. Το ποίημα περιγράφει το όνειρο της Ενίθαρμον καθώς αναπαύεται σε κατάσταση ύπνου για 800 χρόνια. Το ποίημα ολοκληρώνεται με τον Λος να καλεί τους γιους του στα όπλα.

Η αναπαράσταση της κλίμακας του Ιακώβ, ως πύλη του Ουρανού και της γης. Σύμφωνα με τον Μπλεικ, η πύλη αυτή δρα ως συνδετικός κρίκος με '' τον κόσμο της φαντασίας, ο οποίος είναι ο κόσμος της αιωνιότητας: είναι το θεϊκό στήθος στο οποίο θα εισέλθουμε μετά τον θάνατο του βλαστικού σώματος. Ο κόσμος της φαντασίας είναι άπειρος και αιώνιος, ενώ ο κόσμος των γενεών και της βλάστησης είναι περιορισμένος και φθαρτός. Εκεί υπάρχουν στον αιώνιο κόσμο οι οριστικές πραγματικότητες κάθε ύπαρξης που βλέπουμε να καθρεπτίζεται στο βλαστικό γυαλί της φύσης''. '' Όραμα της Δευτέρας Παρουσίας''

 

Μετέπειτα ζωή

Το 1804 επέστρεψε στο Λονδίνο και ξεκίνησε την εικονογράφηση και συγγραφή του πιο φιλόδοξου εργου του, Ιερουσαλήμ. Αρχικά, σκέφτηκε να δημιουργήσει την εικονογράφηση στο έργο του Chaucer, Ιστορίες του Καντεμπούρι. Γι' αυτό τον λόγο προσέγγισε τον έμπορο Robert Cromek για να του μιλήσει για αυτή του την ιδέα. Ο Cromek πίστευε ότι ο Μπλεικ ήτανε πολύ εκκεντρικός για να αποδώσει σωστά το έργο και έτσι ανέθεσε το εγχείρημα σ'ένα φίλο και συμφοιτητή του Blake, τον Thomas Stothard. Ο Blake όταν το έμαθε ένιωσε προδομένος και έσπασε το συμβόλαιό του με τον Cromek και έκοψε επαφή με τον Stothard. Αντ'αυτού έστησε μια ανεξάρτητη έκθεση βασιζόμενη στις γκραβούρες που ζωγράφισε εμπνευσμένος από το έργο του Chaucer, στο παλιό κατάστημα του πατέρα του στην οδό Broad, στο Λονδίνο. To 1818, γνώρισε έναν νέο καλλιτέχνη  τον John Linnell, μέλος μιας ομάδας καλλιτεχνών που απέρριπταν την μοντέρνα αισθητική. Το 1826, ο Linell πρότεινε στον Μπλέικ να δημιουργήσει εγχάρακτες εικόνες για την Θεία Κωμωδία του Δάντη. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο αυτό διότι πέθανε τον επόμενο χρόνο. Από 102 γκραβούρες, μόνο επτά γκραβούρες επιλέχθηκαν να κοσμήσουν το έργο του Δάντη. O Mπλεϊκ απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών, πάμφτωχος, αφού η γυναίκα του δεν είχε τα χρήματα που χρειαζόταν για να τελέσει κηδεία. Ο καλός του φίλος, John Linell, προσφέρθηκε να αποπληρώσει το ποσό.

Δημοφιλή έργα
Από την περίοδο του 1788 μέχρι και το έτος του θανάτου του, ο Blake εικονογράφησε και έγραψε αρκετά ποιήματα. Τα πιο γνωστά έργα του είναι τα εξής,
1788: Όλες οι θρησκείες είναι ένα
1789: Άσματα Αθωότητας
1790–1793: Ο Γάμος του Παραδείσου και της Κόλασης
1793: Οράματα των θυγατέρων της Αλβιώνας
1794: Ευρώπη- Προφητεία, Το πρώτο βιβλίο του Ουριζεν,
1795: Tο βιβλίο του Λος
c.1804–c.1811: Milton- Ποίημα
1804–1820: Ιερουσαλήμ- Η εκδήλωση του Γίγαντα Αλβιώνα
1825-1827 εικονογράφηση της Θείας Κωμωδίας του Δάντηrporeal or Vegetative Eye a

Επιρροή της φιλοσοφίας του στην κοινωνία

Τα έργα του είχαν περιφρονηθεί για σχεδόν 30 χρόνια μετά τον θάνατό του και μόνο όταν ο Alexander Gilchrist ξεκίνησε να συνθέτει την βιογραφία του στο 1860. Η κυκλοφορία της ζωής του William Blake γρήγορα άλλαξε ροζοκά την εικόνα που υπήρχε και συγκεκριμένα από πρόσωπα όπως οι συγγραφείς Dante Gabriel Rossetti και Algernon Charles Swinburne. Στον εικοστό αιώνα, ωστόσο, τα έργα του Μπλεικ εκτιμήθηκαν από ένα ευρύ κοινό και η επιρροή του αυξήθηκε. Ποιητές, συγγραφείς και ακαδημαϊκοί που αναγνώρισαν την αξία του είναι S. Foster Damon, Geoffrey Keynes, Northrop Frye, David V. Erdman. Ποιητές όπως ο William Butler Yeats, εμπνεύστηκε από τον Μπλεικ για να μεταφέρει τις ποιητικές και φιλοσοφικές του ιδέες. Ο σύγχρονος συνθέτης John Tavener έχει μελοποιήσει πολλά ποιήματά του, όπως η Τίγρης και το Αρνιον. Πολλοί ακαδημαϊκοί  όπως η June Singer έχουν υποστηρίξει ότι οι συλλήψεις του Blake πάνω στην ανθρώπινη φύση μοιάζουν με το ύφος του ψυχαναλυτή Carl Jung. Τα ποιήματα και η φιλοσοφία του είχε τεράστια επίδραση σε μια ολόκληρη γενιά ποιητών του 1950 και της αντι- κουλτούρας του 1960, από σημαντικές μορφές όπως ο ποιητής Allen Ginsberg, μουσικός Bob Dylan, Jim Morrison, Van Morrison, Loreena Mckennit αλλά και τον Άγγλο συγγραφέα Aldous Huxley. To μυθιστόρημα του Bill Pullman, τα Σκοτεινά του Στοιχεία ( His Dark Materials) βασίζεται στον κόσμο που αφηγείται στο έργο του, ο Γάμος του Παραδείσου και της Κόλασης.

Ο Γάμος του Παραδείσου και της Κόλασης, 1790

Ξεκίνησε την συγγραφή του έργου το 1790 και ολοκληρώθηκε το 1793, μια περίοδο εξεγέρσεων και πολιτικής σύγκρουσης, λίγο μετά την Γαλλική Επανάσταση. Ο τίτλος αποτελεί ειρωνική αναφορά στο θεολογικό έργο του Swedenborg, Παράδεισος και Κόλαση. Γίνεται κατευθείαν άμεση κριτική στο όνομα του καθώς ο Blake αποφάσισε να εκθέσει μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από τον ηθικά δομημένο σύμπαν του Swedenborg. Στον κόσμο του Blake, o υλικός κόσμος αλλά και ο κόσμος της επιθυμίας συνυπάρχουν και αποτελούν μέρος της θεϊκής τάξης, άρα, ο κόσμος της ύλης είναι το πάντρεμα του Παραδείσου με την Κόλαση. Τα δύο πρώτα εισαγωγικά ποιήματα, Το Επιχείρημα και η Φωνή του Διαβόλου δημιουργούν την αίσθηση ότι η Κόλαση δεν είναι πηγή τιμωρίας αλλά ένα πεδίο καταπιεσμένων συναισθημάτων και επιθυμιών.

Σκοπός του είναι να δημιουργήσει μια αξιομνημόνευτη φαντασία, a memorable fancy, όπως την ονοματίζει, όπου σχολιάζει την προηγούμενη δήλωση και επεξηγεί την κοσμοθεωρία του. Πιστεύει ακράδαντα ότι χωρίς αντίθετικές ενέργειες δεν υπάρχει πρόοδος και ότι οι θρησκείες έχουν διαχωρίσει και διασπάσει την ψυχή και το σώμα. '' Το σώμα και η ψυχή του ανθρώπου περικλείονται μέσα του και δεν διαφέρουν''.
΄΄Εκείνοι που καταπιέζουν την επιθυμία, πράττουν με αυτό τον τρόπο, διότι η δική τους είναι αρκετά αδύναμη να χαλιναγωγηθεί''. Ο Blake πίστευε ότι κάθε άνθρωπος αντικατοπτρίζει την αντιθετική φύση του Θεού και η πρόοδος στην ζωή είναι αδύνατη δίχως την πολικότητα της αντίθετης όψης. Εν συνεχεία, εξερευνά την φύση της λογικής και της ενέργειας, που αντιπροσωπεύονται από τους ΄΄δαίμονες'' και τους αγγέλους. Και οι δύο είναι απαραίτητοι στο σύμπαν. '' Έλξη και Απώθηση, Λογική και Ενέργεια, Αγάπη και Μίσος, είναι αναγκαία στην Ανθρώπινη ύπαρξη. Από αυτά προέρχονται αυτό που οι θρησκευτικοί ονομάζουν Καλό &Κακό. Το καλό η παθητική υπακοή στην λογική. Το κακό είναι ενεργητική προέλευση της Ενεργείας.''

Ο Blake σκιαγραφεί τις αντιθέσεις και τονίζει ότι οι αισθήσεις και τα συναισθήματά μας είναι πράγματι δώρα από τον Θεό. Δηλώνει ότι΄΄ η Ενέργεια είναι η μόνη ζωή και προέρχεται από το σώμα και την λογική. Η ενέργεια είναι αιώνια τέρψη''. Επίσης, συνεχίζει να εκθέτει τις κρυφές μας επιθυμίες. Στον πίνακα Παροιμίες Κόλασης, συγκρίνει την σύνεση με την αδυναμία. '' Η σύνεση είναι μια πλούσια, άσχημη γριά παρθένα που φλερτάρει με την αδυναμία'' Μια γρια παρθένα ενοχλείται από  οτιδήποτε συνδέεται με τις αισθήσεις  Προειδοποιεί ότι τα ανολοκλήρωτα συναισθήματά μας είναι ασθένειες, όπως '' η παθητικότητά μας θρέφει τον λοιμό'' και ότι '' η ντροπή είναι ο μανδύας της περηφάνιας''. Άλλωστε, ενθαρρύνει τον αναγνώστη να είναι πάντα ο εαυτός του, '' ο αετός δεν έχασε ποτέ τόσο πολύ χρόνο από όταν υποτάχθηκε να μάθει από το κοράκι''. Δεχθείτε τα δώρα του Θεού διότι '' ποτέ δεν θα γνωρίσετε τι είναι αρκετό εκτός εάν μάθετε τι είναι περισσότερο από αρκετό''.

Στο ποίημα του ΄΄Μια Αξιομνημόνευτη Φαντασία '', φαντάζεται ότι δειπνεί με τους προφήτες Ισαϊα και Ιεζεκιήλ, όπου ζητά διαβεβαιώσεις εάν πράγματι άκουσαν την φωνή του Θεού. Εκείνοι εξηγούν ότι'' όλοι οι ποιητές θα σε διαβεβαιώσουν για του λόγου το αληθές, και αυτή η πεποίθηση σε άλλες εποχές μετακινούσε βουνά, αλλά οι περισσότεροι είναι ανίκανοι για μια σταθερή πεποίθηση ' . '' Η αλήθεια δεν μπορεί να ειπωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνει πλήρως κατανοητή, δίχως κάποια έννοια πεποίθησης'' και όλα όσα πιστεύουμε κατέχουν μια εικόνα της αλήθειας''. Όπως υποστηρίζουν και οι προφήτες μόνο ''Αν οι πύλες της αντίληψης καθαρθούν καθετί θα εμφανιστεί στον άνθρωπο όπως είναι πραγματικά, άπειρο. Διότι ο άνθρωπος έχει αποκλείσει τον εαυτό του, μέχρι την στιγμή που θα κατανοήσει καθετί μέσα από μικρές ρωγμές στο σπήλαιο του''.

Το τελευταίο ποίημα ονομάζεται '' Άσμα ελευθερίας'' αρχίζει με την εξής πρόταση '' Το Αιώνιο Θηλυκό στενάζει! Ακούστηκε σε όλη την γη. Στα τρεμάμενα χέρια της πήρε τον νεογέννητο φόβο που ούρλιαζε...με κεραυνό και φλόγα- ο υιος του πυρός οδηγώντας τις έναστρες δυνάμεις του μέσω της ερήμου  διακηρύσσει τις δέκα εντολές του.. το βασίλειο δεν υπάρχει πια! Και τώρα ο λέων και ο λύκος θα πάψουν να υπάρχουν...διότι οτιδήποτε έμβιο είναι ιερό''. Πιθανότατα, ο Blake αναφέρεται στην εξωτερίκευση του ιερού θηλυκού αλλά και του ιερού γάμου της με τον υιό του πυρός.

Ο Γάμος του Παραδείσου και της Κόλασης είναι από τα δημοφιλή έργα του. Το όραμα ενός σταθερού ''Παραδείσου'' και μιας ενεργούμενης ''Κόλασης'' γοήτευσε θεολόγους ,συγγραφείς και ψυχαναλυτές. Ο Aldous Huxley εμπνεύστηκε από το παραπάνω έργο για να ονομάσει ισως το πιο γνωστό από τα συγγράμματά του, ''Οι πύλες της Κατανόησης'', ειδωμένο από ένα άκρως διαφορετικό υπόβαθρο, αναφερόμενος στην επίδραση της μεσκαλίνης, ναρκωτική ουσία που παρήγαγε οράματα αλλά πλέον και ο ίδιος έχει απορρίψει διότι όπως παραδέχτηκε μετά από καιρό '' ήτανε πειρασμοί, πειρασμοί απόδρασης από την πραγματικότητα σε μια ψευδή νιρβάνα κάλλους και γνώσης''.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης του Άποφη με τη Γη το 2068

Ο κακόφημος αστεροειδής Άποφης πρόκειται να χτυπήσει την Γή σε περίπου 50 χρόνια…

 Ο Άποφης έχει βρεθεί αρκετές φορές στα πρωτοσέλιδα τα τελευταία χρόνια, μετά την ανακάλυψη του το 2004 έκανε πιστευτό αρχικά ότι υπάρχει πιθανότητας σύγκρουσης περίπου το 2029. Ευτυχώς οι υπολογισμοί έπεσαν έξω, έπειτα υπήρχε μια πιθανότητα να χτυπήσει το 2036, αλλά επιστήμονες της NASA οι οποίοι ανέλυσαν την τροχιά του αποφάσισαν τελικά ότι υπάρχει μια πιθανότητα μετά από όλες τις άλλες να χτυπήσει το 2068.

Ευτυχώς όμως οι πιθανότητες σύγκρουσης είναι πολύ μικρές καθόσον όσο πάει γίνεται και πιο αποκαλυπτικός. ”Μόνο μια από τις υποτιθέμενες συγκρούσεις έχει πιθανότητα σύγκρουσης μια στο εκατομμύριο”, μπορεί να διαβάσει κανείς στο άρθρο της επιστημονικής ομάδας.

Τελευταία μέρα σήμερα του διεθνούς συνεδρίου για τα UFO στην Αμερική

Το International UFO Congress το οποίο φέτος γίνεται στο Fort McDowell Resort Casino στην Αριζόνα της Αμερικής, τελειώνει σήμερα 3 Μαρτίου. Εξαίρετοι ομιλητές μίλησαν για διάφορα θέματα γύρο από τα UFO. Μπορείτε να δείτε παρακάτω κάποιες φωτογραφίες και κάποια βίντεο από τους παρευρισκόμενους.


Όλοι εξαίρετοι ομιλητές, όπως ο Nick Pope, ο Ben Hanssen και άλλοι πολλοί ερευνητές του φαινομένου...


Σήμερα το συνέδριο κλείνει με τους εξής ομιλητές....


9:00 – 10:00 AM Experiencer SessionsNo Press/Media allowed
10:00 – 11:15 Paul Stonehill UFOs of Russia and USSR
11:30 – 12:45 PM John Greenewald, Jr. A Common Sense Reality Check on the UFO Phenomenon
1:15 – 2:30 PM PANEL: Ufology in the 21st Century Featuring Stanton Friedman, Richard Dolan, and Micah Hanks
2:30 PM Conference Closing


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZwgvohuO5xk[/youtube]

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Τι οδηγεί τις "Παραφυσικές" εμπειρίες των παιδιών;

Μήπως τα παιδιά είναι ποιο “ανοιχτά” στο παραφυσικό ή υπάρχει μια συμβατική ψυχολογική ερμηνεία;

Λέγεται συχνά ότι τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε παραφυσικές εμπειρίες, κάτι που αποτελεί και το πιο διάσημο concept φανταστικών ιστοριών, ταινιών και τηλεοπτικών σοου. Αλλά πράγματι υπάρχει πιθανότητα άραγε κάποιας σύνδεσης ανάμεσα στου νέους και στο να συμβαίνει κάτι το παραφυσικό ή απλά οι νέοι είναι πιο ανοιχτοί στο να αφήνουν τους φόβους τους να τους κυριαρχούν;

Μια νέα μελέτη διεξάγεται ώστε να διαλευκανθεί εαν τα παιδιά που βιώνουν τους φόβους τους κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πιο ανοιχτά σε πιστεύω φανταστικών γεγονότων και τεράτων. 80 παιδιά είναι κάποιες είκόνες φανταστικών χαρακτήρων και διερωτήθηκαν αν κατά την άποψή τους υπήρχε πιθανότητα να τους επισκευθούν πραγματικά.

Τα αποτελέσματα υποδικνύουν οτι εκείνα τα παιδιά τα οποία έχουν εμπιρίες φόβου κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρχε περισσότερη πιθανότητα να πιστέψουν ότι οι χαρακτήρες ήταν αληθινοί παρά αυτούς που δεν ένιωθαν-το επίπεδο του μπερδέματος μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας φαίνεται να είναι πολύ μεγάλο.

 

Η πρώτη επανδωμένη αποστολή στον Άρη μέχρι το 2018;!

Μια καινούρια αποστολή ετοιμάζεται στα επόμενα 5 χρόνια με ταξιδευτές ένα ζευγάρι...

Μερικώς χρηματοδοτείται από τον εκατομμυριούχο Dennis Tito, η εμπνευσμένη αυτή αποστολή θα κοστίσει πάνω από 2 εκατομμύρια στοχεύοντας στην αποστολή δύο προσώπων σαν πλήρωμα στον πλανήτη Άρη καθιστώντας το σαν το πρώτο ταξίδι με ανθρώπους στον πλανήτη αυτόν. O Tito χρησιμοποιεί δικά του χρήματα για το ξεκίνημα αλλά για την συνέχεια περιμένει το κεφάλαιο να αποτελείται από χρήματα δωρεών και δικαιωμάτων από προβολές στην τηλεόραση και γενικότερα τα MME. Το σχέδιο αυτό είναι σε συνεργασία με την NASA και άλλων οργανισμών.

“Όλο αυτό το σχέδιο θα με κάνει φτωχότερο, αλλά σίγουρα τα εγγόνια μου θα έχουν να με θυμούνται για αυο που έκανα”, είπε σε δήλωσή του ο Tito. Κάνοντας μια πρόποση για την αποστολή του ζευγαριού στο ταξίδι πρόσθεσε-”Οι απαιτήσεις φαίνονται να είναι υψηλές.”

Η σχεδιασμένη αποστολή θα διαρκέσει 501 ημέρες συνολικά, στέλνοντας τους αστροναύτες στον κόκκινο πλανήτη και κατευθείαν πίσω στο σπίτι χρησιμοποιώντας λίγα καύσιμα πιθανότατα. Αν πετύχει θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη επανδρωμένη εκτός της περιοχής του Φεγγαριού αποστολή, αλλά επίσης θα μας διδάξει για τις τεχνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις ενός τέτοιου ταξιδιού.

Εκδήλωση για τον Τανάγρα...

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον Πατέρα της παραψυχολογίας στην Ελλάδα Άγγελο Τανάγρα, όπου οι ομιλητές ανέλυσαν πράγματα για τη ζω...